Mainos

Donald Trump määräsi yhdysvaltalaissotilaat poistumaan Turkin hyökkäyksen alta, ja lupasi samana päivänä kurdeille aseita ja rahaa – "He ovat hienoja ihmisiä ja mahtavia taistelijoita"

6:15
MTV Uutiset Live kertoi Turkin hyökkäyssuunnitelmista aiemmin tänään.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on määrännyt yhdysvaltalaiset joukot poistumaan Syyriasta alueilta, johon Turkin joukot ovat mahdollisesti iskemässä, kertoo Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon tiedotteessaan.

Trumpin mukaan alueella olleet 50 sotilasta ovat jo poistuneet paikalta.

Määräys annettiin joukkojen turvallisuuden takaamiseksi. Puolustusministeriö myös painotti tiedotteessaan, että se ei tue Turkin operaatiota tai ole siinä millään tapaa osallisena.

Turkki kantaa vastuun kaikista alueilla tapahtuvista iskuista tai mahdollisista siviiliin kohdistuneista hyökkäyksistä, tiedotteessa kerrotaan. Yhdysvallat kehottaa myös Turkkia huolehtimaan, että kurdijoukkojen vangitsemat äärijärjestö Isisin taistelijat eivät pääse pakoon.

Trump puolusti päätöstään ja ylisti sekä Turkkia että kurdeja

Trump on saanut paljon kritiikkiä päätöksestään vetää joukot pois. Häntä on syytetty muun muassa äärijärjestö Isisin kukistamisessa auttaneiden kurditaistelijoiden hylkäämisestä. Moni on myös pelännyt, että Turkki kohdentaa hyökkäyksiään niin, että myös kurdisiviilit voivat joutua vaikeuksiin.

Trump puolusti päätöstään tiistaina, ylistämällä niin Turkkia kuin kurdejakin.

Trumpin mukaan ei tule unohtaa, että Turkki on Yhdysvaltojen tärkeä kauppakumppani ja Nato-liittolainen. Presidentti myös kiitteli Turkkia siitä, että maa myöntyi pitkään vangittuna olleen yhdysvaltalaispappi Andrew Brunsonin vapauttamiseen.

Brunson oli kaksi vuotta vangittuna Turkissa poliittisista syistä.

Samaan hengenvetoon Trump väitti, että Yhdysvallat ei ole hylkäämässä kurdeja, jotka ovat "hienoja ihmisiä ja mahtavia taistelijoita". Hänen mukaansa Yhdysvallat tarjoaa kurdeille aseita ja rahoitusta.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja