Mainos

Turkki hyökkäsi Syyriaan: Avasiko Donald Trump mahdollisuuden hyökkäykseen? Nämä asiat ovat hyökkäyksen taustalla

6:43

Turkin sotilasoperaatio kurdijoukkoja vastaan on alkanut Pohjois-Syyriassa, kertoo Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan Twitterissä. Erdoganin mukaan operaatio tehdään yhdessä Syyrian vapaan armeijan kanssa. "Rauhanlähteeksi" nimetty sotilasoperaatio suunnataan "terrorismia vastaan". 

Turkki on jo pitkään halunnut estää kurdialueen synnyn Syyrian vastaiselle rajalleen. Sen mukaan Syyrian kurdijärjestö YPG on uhka sen turvallisuudelle. YPG:llä on vahvat suhteet Turkissa toimivaan kurdien sissijärjestöön PKK:hon, jonka Turkki, EU ja Yhdysvallat ovat määritelleet terroristijärjestöksi. YPG ei ole kuitenkaan uhannut Turkkia suorilla hyökkäyksillä.

1:12

Turkki on myös sanonut luovansa alueelle "turvavyöhykkeen", jonne on määrä palauttaa Syyrian pakolaisia. Turkin mukaan operaatio tukee rauhaa, arvostelijat taas pelkäävät, että alueella on tapahtumassa väestönvaihto. 

Kurdit ovat myös koonneet joukkojaan Turkin hyökkäystä vastaan.

Amerikkalaisjoukot vetäytyivät Ras al-Ainin rajakaupungista Syyriasta toissa päivänä. Presidentti Donald Trump määräsi joukot poistumaan alueilta, joihin Turkin joukot ovat mahdollisesti iskemässä. Yhdysvallat myös ilmoitti, ettei se osallistu operaatioon millään tavalla.

Turkin hyökkäys on saanut voimakasta arvostelua, ja sen on pelätty eskaloivan Syyrian tilannetta entisestään. Myös Trump on saanut kotimaassaan harvinaisen kovasanaista arvostelua jopa liittolaisiltaan siitä, että hän avasi joukkojen vetämisellä oven Turkin hyökkäykselle.

Syyrian ulkoministeriö on kutsunut Turkin toimia kansainvälisen oikeuden vastaiseksi, uutisoi muun muassa al-Jazeera.

Hallinto arvosteli myös kurdeja yhteistyöstä Yhdysvaltojen kanssa ja sanoi, että se "toivottaa tervetulleeksi eksyneet lapsensa", jos nämä "tulevat takaisin järkiinsä".

Yleisesti on arvioitu, että kurdien on pakko kääntyä Syyrian hallinnon puoleen Yhdysvaltojen joukkojen vetäydyttyä. Kurdit ovat jo pyytäneet Venäjää toimimaan välittäjänä neuvotteluissa Syyrian hallinnon kanssa. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja