Mainos

Trump ja Filippiinien Duterte jatkoivat veljeilyä Asean-huippukokouksen alkaessa – ihmisoikeuskysymyksiä välteltiin

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on ylistänyt erinomaisia välejään Filippiinien presidenttiin Rodrigo Duterteen. Presidenttien kahdenväliset keskustelut käytiin tänään Filippiineillä alkaneen Asean-huippukokouksen lomassa.

Trump luonnehti presidenttien keskusteluja erittäin onnistuneiksi ja kertoi nauttineensa ajastaan Filippiineillä. Jo eilen kaksikko kilisteli samppanjalaseja juhlaillallisella.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet Trumpia nostamaan esiin Duterten huumeiden vastaisen sodan, joka on vaatinut tuhansia ihmishenkiä. Duterten tiedottajan mukaan asiasta ei puhuttu presidenttien tapaamisessa. Valkoisen talon mukaan Trump puhui ihmisoikeusasioista "lyhyesti".

Filippiinit on Trumpin kaksiviikkoisen Aasian-matkan viimeinen kohde. Trump osallistuu siellä Kaakkois-Aasian valtioiden yhteistyöjärjestö Aseanin huippukokoukseen, jossa aiheina ovat muun muassa äärijärjestö Isisin levittäytyminen Kaakkois-Aasiaan ja Pohjois-Korean ydinaseuhka.

Trumpin saapuminen Filippiineille kokosi myös lähes 2 000 mielenosoittajaa Manilaan. Mielenosoittajien kylteissä muun muassa kehotettiin Trumpia lähtemään kotiin.

Mellakkapoliisi käytti vesitykkejä mielenosoittajien taltuttamiseksi. Uutistoimisto AFP:n paikalla olevan toimittajan mukaan ainakin kuusi poliisia loukkaantui mielenosoittajien ja poliisien yhteenotoissa.

Etelä-Kiinan meren kiistaa ratkotaan Vietnamissa ja Filippiineillä

Trump ehdotti eilen itseään sovittelijaksi Etelä-Kiinan meren vuosikymmeniä kestäneen aluekiistan ratkaisemisessa. Asean-maiden odotetaan ilmoittavan huippukokouksessa, että maat aloittavat pitkään viivästyneet neuvottelut merenkulun ohjesäännöistä Etelä-Kiinan merellä.

Kiistaa on saariryhmistä, jotka useat alueen valtiot laskevat kuuluvaksi itselleen. Kiina on myös rakentanut Etelä-Kiinan merelle saaria, joille Kiinan arvellaan rakentavan ohjuspuolustusta.

Filippiinit sen paremmin kuin Kiinakaan ei innostunut Trumpin ehdotuksesta. Kiina pyysi kohteliaasti Trumpia ymmärtämään, että kiista halutaan ratkaista asianomaisten maiden kesken. Duterte puolestaan on välttänyt arvostelemasta Kiinaa, joka on luvannut Filippiineille taloudellista apua ja aseita.

Aluekiistassa saavutettiin kuitenkin väliaikainen sopu Kiinan ja Vietnamin välillä tänään, kun valtiot sopivat rauhan säilyttämisestä Etelä-Kiinan meren väylillä.

Maat sopivat, ettei kumpikaan osapuoli käyttäydy merialueella provosoivasti. Kiinan ja Vietnamin välit tulehtuivat vuonna 2014, kun Vietnam käynnisti öljynetsintähankkeen kiistellyllä merialueella.

Sopu syntyi Kiinan presidentti Xi Jinpingin valtiovierailulla Vietnamiin. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.