Mainos

Trump markkinoi itseään sovittelijaksi Etelä-Kiinan meren aluekiistaan

1:48

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ehdotti päivällä itseään sovittelijaksi Etelä-Kiinan meren vuosikymmeniä kestäneen aluekiistan ratkaisemisessa.

Trump esitti tarjouksensa Vietnamin presidentille Tran Dai Quangille kaksikon yhteisessä tiedotustilaisuudessa.

Aluekiista ei noussut tiettävästi lainkaan esiin Trumpin aiemmassa tapaamisessa Kiinan johtajan Xi Jinpingin kanssa. Xi saapui vierailulle Vietnamiin sunnuntaina.

Aiemmin Kiina on reagoinut voimakkaasti Yhdysvaltojen ehdotuksiin sovittelusta ja sanonut, ettei kiista kuulu Yhdysvalloille. Vietnam on kosiskellut tukea Yhdysvalloilta, sillä se on yhdessä muiden osapuolten kanssa ollut voimaton Kiinan aluevaltauksille. Maat pelkäävät, että Kiina, joka on rakentanut alueelle tekosaaria ja asettanut saarille sotilastukikohtia, aikoo ottaa alueen hallintaansa lopullisesti.

Aluekiistan osapuolia Kiinan ja Vietnamin lisäksi ovat Filippiinit, Brunei, Malesia ja Taiwan. Alueen hallinta kiinnostaa, koska se on vilkas kauppaväylä ja sillä uskotaan olevan merkittäviä kaasu- ja öljyvaroja.

Tänä vuonna jännitteet kohosivat jälleen, kun Vietnam keskeytti öljynetsintäprojektinsa alueella oletetusti Kiinan painostuksesta.

Alkaako keskustelu pelisäännöistä Etelä-Kiinan merellä huomenna?

Trump esitti tarjouksensa juuri ennen Kaakkois-Aasian maiden Asean-järjestön ja sen kumppaneiden huippukokousta, jossa aluekiista on yksi tärkeistä puheenaiheista.

Kokouksen isäntämaa Filippiinit ei lämmennyt Trumpin ehdotukselle sovittelijan roolista, sillä maa on lieventänyt vaatimuksiaan alueesta presidentti Rodrigo Duterten valtakauden aikana. Duterte on välttänyt arvostelemasta Kiinaa, joka on muun muassa luvannut Filippiineille taloudellista apua ja aseita.

–  Kiitämme häntä (Trumpia) siitä. Se on hyvin ystävällinen ja jalo ehdotus, muotoili Filippiinien ulkoministeri Alan Peter Cayetano.

Hän kuitenkin lisäsi, että mikään maa ei voi yksin antaa suoraa vastausta Trumpin tarjoukseen.

Duterte sanoi keskustelleensa Kiinan presidentti Xin kanssa aluekiistasta Apec-talouskokouksen yhteydessä. Duterten mukaan Xi vakuutti, että kaikilla mailla on täysi oikeus turvalliseen liikkumiseen Etelä-Kiinan merellä.

Kiinan vakuuttelu vaikutti kuitenkin pohjautuvan siihen, että Kiina olisi vesistön haltija, ja se päättäisi muiden maiden liikkumisesta alueella.

Kiinan ja Asean-maiden odotetaan ilmoittavan maanantaina, että ne aloittavat keskustelut pelisäännöistä Etelä-Kiinan merellä.

Filippiinien ulkoministeriön edustajan mukaan Kiinan pääministeri Li Keqiang aikoo ajaa sopimusta "merkittävänä läpimurtona".

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.