Yhdysvaltain ja Kiinan presidenttien puhelu poiki miesten välisen tapaamisen ensi viikolle

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Kiinan presidentti Xi Jinping aikovat tavata ensi viikolla Japanissa järjestettävän G20-kokouksen yhteydessä.

Presidenttien ilmoitus lisää toivoa aselevosta maailman kahden suurimman talousmahdin välisessä kauppasodassa.

Trump kertoi tänään Twitterissä, että hänellä oli ollut hyvä puhelinkeskustelu Xin kanssa ja että he aikovat järjestää "pidennetyn tapaamisen" Japanissa.

Kiinalaismedian mukaan Xi oli kertonut Trumpille, että maiden välinen taisto johtaa kummankin häviöön, ja valtiot saavuttavat enemmän yhteistyöllä. Kiinan ja Yhdysvaltojen väliset suhteet ovat kohdanneet Xin mukaan vaikeuksia, jotka eivät ole kummankaan puolen etu.

Valkoisen talon mukaan johtajat keskustelivat siitä, kuinka maiden taloudellisen suhteen tulee olla oikeudenmukainen ja vastavuoroinen. Näin on mahdollista tasoittaa yhdysvaltalaisten maanviljelijöiden, työntekijöiden ja yritysten toimintaedellytykset.

Kiina ja Yhdysvallat vaikuttivat aiemmin olevan jo lähellä sopua, mutta keskustelut romuttuivat viime kuussa sen jälkeen, kun Trump syytti Kiinaa lupauksien pettämisestä.

Tämän jälkeen Trump kiristi Kiinan-vastaisia tuontitulleja ja iski entistä voimallisemmin kiinalaista telekommunikaatiojätti Huaweita vastaan.

Ei takeita sovusta

Trumpin taloudellisen neuvonantajan Larry Kudlow'n mukaan ei ole mitään takeita, että Osakassa päästäisiin ensi viikolla ratkaisuun.

– Meidän kantamme on edelleen se, että haluamme rakenteellisia muutoksia. Heille on tulossa hyvä keskustelu. Se, että he tapaavat on hyvä asia, Kudlow kertoi toimittajille.

Kansainvälisillä markkinoilla on esiintynyt huolia sen jälkeen, kun Trump on uhannut jyrkentää Kiinaa vastaan kohdistamiaan tuontitulleja. Tuontitullien kohdistaminen uutta 300 miljardin dollarin suuruista kauppatavaraerää koskevaksi voisi vahingoittaa Kiinan jo nyt hidastuvaa taloutta.

Samalla tuontitullien kiristäminen voisi langettaa synkän varjon myös maailmanlaajuisten markkinoiden ylle.

Viime viikolla Trump uhkasi korottaa tuontitulleja välittömästi, jos Xi ei saavu G20-tapaamiseen. Yhdysvallat on asettanut aiemmin 25 prosentin tuontitullit kiinalaiselle tuontitavaralle, jonka arvo on yli 250 miljardia dollaria.

Kaupankäynnin lisäksi Trumpin ja Xin uskotaan keskustelevan Yhdysvaltain luotsaamista pyrkimyksistä saada Pohjois-Korea luopumaan ydinaseistaan.

Ennen ensi viikon G20-kokousta Xin on määrä vierailla Pohjois-Koreassa. Vierailu on ensimmäinen kerta 14 vuoteen, kun Kiinan presidentti vierailee maassa. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja