Mainos

Trump ja Xi puhuivat puhelimessa – närää aiheuttaneita Etelä-Kiinan meren sotalaivoja ei mainittu

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Kiinan presidentti Xi Jinping ovat keskustelleet Pohjois-Korean ydinase- ja ohjusohjelmien uhasta ja kauppasuhteista puhelimessa, kertoo Valkoinen talo.

Valkoisen talon mukaan yhdysvaltalaisen sota-aluksen tulosta Etelä-Kiinan merelle ei keskusteltu. Kiina kertoi sunnuntaina yhdysvaltalaisaluksen purjehtineen Etelä-Kiinan merelle ja lähettäneensä omia merialuksiaan sekä ilmavoimien hävittäjiä "varoittamaan" alusta.

Alus teki retkensä vain tunteja ennen aiemmin sovittua Trumpin ja Xi Jinpingin puhelinkeskustelua.

Kiinan valtiollisen median mukaan presidentti Xi oli sanonut Trumpille, että "jotkin negatiiviset seikat ovat vaikuttaneet" kahdenvälisiin suhteisiin. CCTV:n mukaan Xi myös kehotti Trumpia pitämään kiinni yhden Kiinan politiikasta, jonka mukaan Taiwan on osa Kiinaa.

Viime kuun lopulla Yhdysvallat kertoi tehneensä Taiwanin kanssa 1,3 miljarin dollarin arvoisen asekaupan.

Kiina kutsui Yhdysvaltain sotalaivaa "vakavaksi provokaatioksi"

Kiina on luonnehtinut yhdysvaltalaisen sota-aluksen tuloa Etelä-Kiinan merelle "vakavaksi poliittiseksi ja sotilaalliseksi provokaatioksi".

Kiinan ulkoministeriön mukaan Kiina aikoo jatkossakin käyttää kaikki "tarpeelliset keinot" kansallisen koskemattomuutensa ja turvallisuutensa takaamiseksi.

Kiina syytti torstaina Yhdysvaltoja luvattomasta tunkeutumisesta sen jälkeen kun yhdysvaltalainen sota-alus oli purjehtinut lähellä Spratlysaaria, joiden hallinnasta muun muassa Kiina, Taiwan ja Vietnam kiistelevät.

Yhdysvaltojen mukaan sen aluksilla on oikeus liikkua kansainvälisillä vesillä ja operaation tarkoituksena oli osoittaa navigointivapautta kiistanalaisilla vesillä.

Kiina katsoo lähestulkoon koko Etelä-Kiinan meren kuuluvan itselleen, ja se on rakentanut tekosaaria vaatimuksensa tueksi.

Barack Obaman presidenttikaudella Yhdysvallat lähetti useasti aluksia ja koneita lähelle saaria. Donald Trumpin arveltiin välttävän tätä, jotta hän saisi Kiinan avun Pohjois-Korean suitsimisessa. Kyseessä oli kuitenkin jo toinen samanlainen operaatio Trumpin virkaanastumisen jälkeen. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.