Treenaatko mieluummin aamulla vai illalla? Tuoreen tutkimuksen mukaan toinen vaihtoehdoista on parempi rasvanpolton kannalta

Mitä liikuntaraportti kertoo suomalaisten kunnosta? 9:19
KATSO MYÖS VIDEO: Mitä liikuntaraportti lokakuun 2022 liikuntaraportti kertoi suomalaisten kunnosta?

Tutkimuksessa saadut havainnot eivät välttämättä miellytä yövirkkuja!

Tuoreen tutkimuksen mukaan aamutreeni voi polttaa enemmän rasvaa kuin muina ajankohtina tehty treeni. Proceedings of the National Academy of Sciences -tiedemediassa julkaistuista tuloksista kertoo muun muassa Independent-sivusto.

Monet kehon biologiset prosessit vaihtelevat sirkadiaanisen rytmin mukaan. Testatakseen, miten tämä vaikutti kehon kykyyn polttaa rasvaa, ruotsalaisen Karoliinisen instituutin ja tanskalaisen Kööpenhaminan yliopiston tutkijat tekivät tutkimuksen, jossa tarkasteltiin hiirien aineenvaihduntaa.

Tutkittavana oli kaksi hiiriryhmää, joista toinen teki treenin aamulla, toinen illalla. Kumpikin hiiriryhmä laitettiin tekemään kovatehoiseksi määritelty liikuntasuoritus.

Aamulla aineenvaihdunta oli aktiivisempi

Tutkijat havaitsivat, että hiirillä oli kiihtyneempi aineenvaihdunta, kun ne tekivät liikuntasuorituksensa niiden päivittäisen rytmin varhaisessa aktiivisuuden vaiheessa eikä varhaisessa lepovaiheessa. 

– Tuloksemme viittaavat siihen, että aineenvaihdunnan ja rasvanpolton tehostamisessa myöhäinen aamuharjoitus voisi olla tehokkaampaa kuin myöhäinen iltaharjoittelu. Mikäli näin on, voisi se olla hyödyllistä ylipainoisille ihmisille, kertoo professori Juleen Zierath Karoliinisesta instituutista.

Hiiriä on pitkään käytetty apuna tutkittaessa ihmisten fysiologiaa ja aineenvaihduntaa. Tämän perusteella tutkijat päättelivät, että ihmiset voisivat polttaa enemmän rasvaa treenatessaan aamulla illan sijaan. Aamutreeni saattaisikin tehostaa rasva-aineenvaihdunta

– Oikea ajankohta näyttäisi olevan tärkeä kehon energiatasapainolle ja parantavan treenin terveyshyötyjä. Lisää tutkimusta kuitenkin tarvitaan ennen kuin voidaan vetää luotettavia johtopäätöksiä havaintojemme relevanttiudesta ihmisille, Zierath kertoo.

Tutkijoiden mukaan heidän tekemäänsä vertailua rajoittaa se, että hiiret ovat yöeläimiä eli aktiivisia yöaikaan.

Katso myös: Kannattaako älylaitteiden ohjeiden mukaan treenata?

Moni treenaa ja nukkuu älykellonsa ohjeiden mukaan – kannattaako se? Lääkäri kertoo, voiko laitteiden dataan luottaa 1:40
Lääkäri kertoi haastattelussamme toukokuussa, voiko laitteiden dataan luottaa. 

Lue myös:

    Uusimmat