Treenaaja, älä sorru yleiseen virheeseen – "kovakaan treeni ei tuota tulosta"

Ruoka on tärkeä osa erityisesti urheilevan nuoren hyvinvointia.

Erityisesti liikkuvan nuoren olisi hyvä muistaa, että hyvä ravinto tukee terveyttä ja vireyttä.

– Hyvinvoinnin perusta on riittävä ja monipuolinen ravinto. Jos liikuntaa harrastava nuori syö yksipuolisesti ja liian vähän, kovakaan treeni ei tuota tuloksia. Palautuminen hidastuu ja kehitystä ei tapahdu, Martat muistuttavat

Riittävä ravintoaineiden saanti turvataan, kun valitaan laadukasta ruokaa: täysjyväviljaa, vähärasvaisia liha- ja maitotuotteita, kalaa, kasviksia ja kasvisrasvaa.Säännöllinen ateriarytmi pitää energiansaannin tasaisena ja sopivana. Urheilijan pitäisi syödä 5–7 kertaa päivässä, 3–4 tunnin välein. Silloin tulee syötyä riittävästi ja kova nälkä pysyy loitolla. Nuori jaksaa treenata ja harjoittelufiilis on hyvä.

Aamiainen, lounas ja päivällinen kuuluvat jokaiseen päivään, samoin välipalat. Harjoittelumäärät ja -tehot vaikuttavat siihen, kuinka paljon välipaloja nautitaan. Kilpailupäiviksi urheilija suunnittelee ruokailurytmin etukäteen ja varaa mukaansa sopivat eväät.

Urheilevan nuoren pitää myös muistaa juoda riittävästi. Päivittäin tarvitaan 1–1,5 litraa nestettä. Lisäksi jokaista liikuttua tuntia kohden juodaan 0,5–1 litraa nestettä. Harjoituksen aikana nautitaan pieniä annoksia kerrallaan, esimerkiksi kulaus 15 minuutin välein. Vesi on paras juoma janoon ja harjoitusten lomassa. Ruokajuomaksi sopii veden lisäksi rasvaton maito tai piimä.

Treenaavan nuoren muistilista:

Syö säännöllisesti ja monipuolisesti.
Muista terveelliset välipalat.
Luota lautasmalliin.
Juo riittävästi: janoon vettä, aterioilla lisäksi rasvatonta maitoa tai piimää.
Opettele tekemään ruokaa ja välipaloja itse.
Syö nautinnolla!

Lähde: Deski

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat