Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Ravitsemusterapeutin vinkit pikkunälän selättämiseen – ateriavirheet voivat kostautua: "Koko paketti leviää käsiin"

0:48Miten koostaa päivän ateriat? Ravitsemusterapeutin vinkit toimistotyöläiselleMiten koostaa päivän ateriat? Videolla ravitsemusterapeutti antaa vinkit toimistotyöläiselle.
Julkaistu 03.03.2024 12:31
Toimittajan kuva
Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Yksittäistä välipalaa tärkeämpi on se, miten ylipäätään syöt. Ravitsemusterapeutti suosittelee rutiininomaisesti säännöllistä ateriarytmiä sekä sitä, että aterioiden välillä ei olisi liian pitkiä taukoja.

Säännöllisen ateriarytmin hyödyistä lienee kuullut liki jokainen. Ravitsemusterapeutti Mari Aalto kertoi Huomenta Suomessa, että ateriarytmissä korostuu välipalojen merkitys.

Yllä olevalla videolla luetellaan esimerkkejä siitä, miten toimistotyöläinen voisi koostaa päivän ruokailunsa.

Kysymykseen siitä, millainen on hyvä välipala, ei ole yhtä oikeaa vastausta.

– Se voi olla ihan millainen vain, sanoo Aalto.

Välipala voi olla vaikkapa voileipä tai rahka. Silloin tällöin välipalaksi voi haukata myös laskiaispullan kanssa tai ohimennen korvata välipalan suklaapatukalla.

Välipalan tarkoitus on karkaista liian pitkät ateriavälit. Sen ideana on tuoda sen verran energiaa, että pärjäämme seuraavaan suurempaan ateriaan asti.

Lue myös: Tutkijat selvittivät ruokavalion merkitystä uniapneaan: Tietyt ruokatottumukset vähensivät sairastumisen riskiä 

Kokonaisuus ratkaisee, ei välipalaksi valittu tuote

Aalto kertoo, että syömisen rakenteiden olisi hyvä olla kunnossa. Se tarkoittaa säännöllistä ateriarytmiä ja alkupäiväpainotteista syömistä.

Silloin ihminen voi valita välipalaksi käytännössä millaisen tuotteen vain. Sillä ei hänen mukaansa ole niin suurta merkitystä.

Aalto sanoo, että liian usein keskitytään mietiskelemään, millainen tuote olisi hyvä välipala. Hän soisi ihmisten siirtyvän tästä tuotekohtaisesta ajattelusta siihen, että kokonaisuus ratkaisee. 

Vaarana on, että ihminen unohtaa miettiä kokonaisuuden koossa pitäviä rakenteita.

Aalto ajattelee, että lounas, päivällinen ja aamupala toimivat syömisen selkärankana. Sinne väliin ujutetaan välipalat, joihin iltapalakin kuuluu.

– Elimistömme tarvitsee kolmen neljän tunnin välein ruokaa, jotta se toimii optimaalisesti ja myös, että meidän mieli toimii optimaalisesti. 

Ateriarytmin merkitys pätee riippumatta siitä, mitä ihminen tekee. Se koskee niin istumatyöläistä kuin urheilijaakin. 

– Annoskoot sitten vaihtelevat tämän perusteella.

Säännöllinen syöminen vaatii asioiden suunnittelua etukäteen. 

välipalapatukan syöminen tietokoneen äärelläVälipalan avulla ateriaväli ei venähdä liian pitkäksi. Kuvituskuva.Shutterstock

Nälkä tai pitkät ateriavälit voivat kostautua

Ihminen voi syödä muistakin syistä kuin siksi, että on nälkä. Esimerkiksi väsyneenä ruokahalu voi kasvaa.

Aalto kertoo, että tämänkin pulman ratkomisessa kaikki lähtee syömisen rakenteista. Säännöllinen ja alkupäiväpainotteinen säännöllinen syöminen auttaa tunteiden säätelyssä, hän sanoo.

Liian kevyt ateriointi työpäivän aikana tai liian pitkäksi venähtänyt ateriaväli kostautuu. Se heikentää tunteiden säätelyä ja stressinsietokykyä. Samalla syömisen hallinta heikkenee iltaa kohden.

– Meillä alkaa tulla mielitekoja, napostelun tarvetta, ruokahimoja ja tavallaan koko paketti leviää käsiin, Aalto kuvailee tilannetta.

Kun syömisen rakenteet ovat kunnossa, syömisen niin sanottu biologinen paine poistuu, kun on väsynyt ja stressaantunut.

Lue myös: Onko sinuakin ohjeistettu syömään kaksi lämmintä ateriaa päivässä? Ravitsemusterapeutin mukaan ei tarvitse

Syömisen rakenteet kuntoon!

Aalto kertoo, että kyse on rutiinien rakentamisesta, niiden toistamisesta ja ennakkosuunnittelusta.

Kun syödään riittävä aamupala, lounas ja välipalat, ei tule mielitekoja ja annoskoot pysyvät hallinnassa. Silloin ei myöskään tehdä niin paljon impulsiivisia päätöksiä, kun liian päivän aikana liian vähälle jäänyt ravinto alkaa tuntua vatsassa kurnivana nälkänä.

Katso koko haastattelu alta:

9:38Hyvä, paha välipala: Miten toimia pikkunälän iskiessä?Haastattelussa ravitsemusterapeutti Mari Aalto Terveystalosta.

Lue myös: Tämän ravitsemusterapeutti huomioisi omissa lounaissaan: "Ihan eri asia raksamiehelle kuin keski-ikäiselle naiselle"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lisää aiheesta:

Puuroa aamupalaksi? Patrik Borgilta tärkeä muistutus: "Jos aiotte syödä tämän aamiaisen, niin..."Puuroa aamupalaksi? Patrik Borgilta tärkeä muistutus suosikkiaamiaisestaRavitsemusterapeutti varoittaa jouluruokamokasta: "Kostautuu meille aina"Millainen on ruokailurytmin vaikutus terveyteen? Ravitsemusterapeutti muistuttaa haasteen paikoista – "Riski syödä enemmän kerralla lisääntyy"Aiotko keventää laskemalla kaloreita? Ravitsemusterapeutti vinkkaa paremman tavan"Todella tärkeä asia painonhallinnassa" – suomalaisasiantuntija muistuttaa yhdestä oleellisesta ruokailusäännöstä
RavitsemusPainonhallintaRuokaTerveys ja hyvinvointiLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Ravitsemus
  • 22.10.08:21
    Ruoka

    Vain yksi lihapulla päivässä? Ruotsalaisprofessori uudesta suosituksesta: "Täysin hullua"

  • 20.10.19:03
    Liikunta

    Näin ehkäiset murtumia – nappaa vinkit oikeanlaiseen liikuntaan

  • 14.10.15:14
    Ruoka

    Kasvisten hinta puhuttaa: Voiko pienituloinen syödä terveellisesti?

  • 8.10.07:44
    Kahvi

    Näin kahvin valmistustapa vaikuttaa kolesteroliarvoihin

  • 2.10.07:47
    Ruoka

    Näin saat syötyä 800 grammaa kasviksia päivässä