Transmies haluaa neljä biologista lasta – pakasti munasolujaan ennen korjaushoitoja: "Jos olisin rikas, voisin perustaa oman armeijan"
Yhdysvaltalainen NBC News -uutiskanava kertoo transmiehistä, jotka haluavat biologisia lapsia. Hedelmöityshoidot tulisi kuitenkin aloittaa ennen sukupuolen korjaushoitoja, mistä lääkärien olisi kerrottava transsukupuolisille potilailleen jo ennen hoitojen aloittamista.
Yhdysvaltalainen Rick Zentler, 31, haluaa biologisia lapsia, mutta ei vielä lähitulevaisuudessa. Transsukupuolinen mies – eli mies, joka on syntymässä määritelty naiseksi – tiesi, että hänen on ennakoitava perheenperustamista ennen hedelmättömyyteen johtavia hoitoja: kohdunpoistoa ja hormonikorvaushoitoa.
Rick kertoo haluavansa neljä lasta. Toiveen toteutumista varten hän on jäädyttänyt 34 munasoluaan.
– Vitsailen, että jos olisin rikas, voisin perustaa oman armeijan, Rick sanoo NBC Newsille.
Munasolut pakastettava ennen sukupuolen korjaushoitoja
Kaikki eivät kuitenkaan osaa ennakoida sukupuolenkorjaushoitojen vaikutusta hedelmällisyyteen ennen kuin on liian myöhäistä.
Jos upotus ei näy, voit avata sen tästä.
Kansainvälinen asiantuntijajärjestö The World Professional Association for Transgender Health (WPATH) suosittelee, että transsukupuolisille kerrottaisiin ajoissa hormonikorvaushoidon ja lisääntymiselinten poiston vaikutuksista hedelmällisyyteen. Järjestö muistuttaa tapauksista, joissa henkilö on aloittanut sukupuolen korjaushoidot, ja myöhemmin hän on katunut hoitojen vaikutusta lisääntymisterveyteen.
Suomessa on voimassa lainsäädäntö, joka edellyttää sukupuoltaan korjaavalta henkilöltä hedelmättömyyttä. Hedelmättömyysvaatimusta pidetään syrjivänä sekä ihmisoikeusloukkauksena. Hedelmättömyys kuitenkin saavutetaan usein hormonihoidon ”sivuvaikutuksena”, eikä varsinaista sterilisaatiota edellytetä.
Lääkärit tottumattomia transmiesten hedelmöityshoitoihin
Munasolujen jäädyttäminen ei ole halpaa tai yksinkertaista. Munasolujen pakastaminen, munasolun sulattaminen, hedelmöityshoidot ja raskaus maksavat kokonaisuudessaan Suomessa noin kymmenen tuhatta euroa. Yhdysvalloissa hinta saattaa kohota jopa 20 000 dollariin. Hoitoprosessiin kuuluu erilaisia lääkärikäyntejä, hormonipistoksia ja hoitojaksoja, mihin tulee pystyä sitoutumaan.
NBC Newsin mukaan transmiehet kokevat, että hedelmöitysklinikoiden lääkärit ovat vielä tottumattomia sukupuolivähemmistöjä edustaviin potilaisiin. Joskus lääkärit saattavat esittää epäolennaisia tai ymmärtämättömiä kysymyksiä potilaan sukupuoli-identiteetistä.
Tätä mieltä on uutiskanavan haastattelema Hayden Wolff, 20. Hayden pakasti munasolujaan ennen testosteronihoidon aloittamista. Transmiehen mukaan prosessi oli kamala alusta loppuun. Haydenin mukaan hän kertoi hedelmöitysklinikan henkilökunnalle olevansa transsukupuolinen, mutta häntä kohdeltiin silti naisena. Osa henkilökunnasta oli Haydenin mukaan liiankin innostunut hänen transsukupuolisuudestaan ja kysyi usein tarpeettomia kysymyksiä, joiden Hayden koki loukkaavan yksityisyyttään.
– Halusin vain, että asia tulee hoidetuksi. En halunnut, että transsukupuolisuuteni vaikuttaa asiaan. En halunnut, että minua kutsutaan naiseksi. Halusin, että minulta otetaan munasolut, ja siinä se, Hayden sanoo.
Vanhemman juridinen asema monesti epäselvä
Sateenkaariperheet.fi-sivusto kertoo, että omien sukusolujen pakastaminen ennen transprosessiin siirtymistä on mahdollista useilla klinikoilla. Siittiöitä on helpompi pakastaa kuin munasoluja. Siittiöitä voidaan pakastaa julkisella puolella, kun taas munasoluja vain yksityisellä.
Juridisesti tilanne on vanhemmuuden osalta monissa tapauksissa epäselvä tai hankalasti järjestettävissä. Sukupuolensa korjannut mies ei voi tunnustaa isyyttään, vaan hän tulee lapsen vanhemmaksi sisäisen adoption tai avioliiton kautta. Sukupuolensa korjannut nainen voi tunnustaa isyytensä, jos lapsi on saanut alkunsa hänen siittiöstään.
Uusimmat
-
00:09
HSL:n linja-auto syttyi ilmiliekkeihin Espoossa – silminnäkijä tallensi hurjan videon
-
23:58
Vajaa 400 ihmistä pakeni Vuoristo-Karabahista Armeniaan sunnuntaina – suurin osa naisia ja lapsia
-
22:17
Ranska vetää lähettiläänsä ja kaikki joukkonsa Nigeristä vuoden loppuun mennessä
-
22:15
Ensilumesta terassikeleihin! Lukijoiden kuvat näyttävät Suomen erikoisen sääviikon
-
22:14
Pelikieltoa SM-liigassa – tästä on kysymys: "Piittaamattomasti vaarannettu vastustajaa"
-
22:11
Piiritystilanne on päättynyt Pohjois-Kosovolaisessa luostarissa, kertoo maan sisäministeri
-
21:43
TTK-kisasta pudonnut Maria Guzenina on kokenut tänä syksynä huiman muutoksen hyvinvoinnissaan: "Paras lääke"
-
21:43
Helsinkiläisbaariin iski akuutti tarve työntekijälle – kansanedustaja kääri hihat ja ryhtyi hommiin
-
21:32
Ällistyttävä turpasauna Valioliigassa! Newcastlen maalirohmuilu kipusi ennätyksen tuntumaan
-
21:23
Tämä pari joutui jättämään TTK-kilpailun toisena
-
21:13
Rakennusalan työttömyys räjähtämässä käsiin, Kauhajoella talotehdas irtisanoi kaikki työntekijänsä: "Tältä alalta ei töitä löydy"
-
21:09
Matti-Suur-Hamarin ja Katri Riihilahden rumba keräsi hehkutusta: "Sensuelli ja kiihkeä"
-
21:05
Suomalainen tähtitieteilijä kommentoi Nasan luotaimen asteroidilentoa: "Olihan sitä hienoa katsoa, kun on millintarkasti suunniteltu"
-
20:59
TTK-kauden ensimmäisen kymppi! Tuomarit ylistivät Pernilla Böckermania – Jorma Uotinen riehaantui: "Pernilla perkele!"
-
20:49
Pääkaupunkiseudulla opiskelevalle Miialle, 23, opintolaina on välttämätön – yhä useampi opiskelija rahoittaa elämistään lainalla
-
20:49
Amsterdamissa puhkesi täysi sekasorto – suurseuran ottelu jouduttiin keskeyttämään
-
20:42
"Nyt tärähti!" – Jorma Uotinen villiintyi Sointu Borgin ja Henri Tannerin tanssista
-
20:27
Yleisö villiintyi Jarkko Niemen sambasta – myös tuomarit ylistivät: "Ihan sama mitä teet, näytät uskottavalta"
-
20:20
Vinkit päänahan hoitamiseen: Kaksi asiaa, jotka jokaisen kannattaisi tehdä
-
20:15
Salkkarit-näyttelijä Johanna Anttila odottaa esikoistaan: "Meidän pieni ihme"
-
Lataa lisää