Ihmiset kysyivät, onko transmies raskaana – Ezran, 24, pullistunut vatsa olikin oire kasvaimesta: "Se ei ole vain naisten ongelma"

2:17
Tuntuuko, että mikä tahansa oire voi olla merkki syövästä? Videolla lääkäri kertoo, millaisesta oireesta pitäisi huolestua.

Transmies toivoo, että hänen tarinansa rohkaisee muita transihmisiä hakemaan hoitoa, kun kaikki ei tunnu olevan kunnossa.

Yhdysvalloissa asuva transmies Ezra Varley, 24, huomasi viime vuonna, etteivät hänen housunsa enää istuneet vatsan kohdalta. Ezra sivuutti pömpötyksen, mutta muut eivät. Ihmiset alkoivat kysellä, onko hän raskaana.

– Se oli epämiellyttävää kuulla hyvin binäärisenä transmiehenä, Ezra sanoo Health.com-sivustolle.

Turvonnut vatsa ei ollut ainoa hälytysmerkki mahdollisista terveysongelmista. Ezra koki myös muita epämiellyttäviä oireita, kuten vatsakipuja ja -kramppeja, syömisen jälkeistä pahoinvointia, hengenahdistusta, lisääntynyttä virtsaamisen tarvetta sekä selkäkipuja.

Ezra selitteli itselleen oireitaan parhain päin. Hän koki, että hoitoon hakeutuminen keskellä koronaviruspandemiaa olisi lääkäreiden ajan tuhlausta ja vapaaehtoista altistumista virukselle.

Lopulta Ezran puoliso painosti häntä hakeutumaan hoitoon. Tutkimuksissa paljastui, että lääkärikäynti olisi kannattanut jo aiemmin. Oireiden syy oli munasarjassa oleva suuri kysta.

Moni transmies ei toivo genitaalikirurgiaa

Synnytys ja naistentautiopin professori Zoe Rodriguez kertoo Healthille, etteivät transmiesten gynekologiset ongelmat ole mitenkään harvinainen asia.

Transsukupuolinen ihminen kokee kuuluvansa eri sukupuoleen kuin mitä hänelle on syntymässä määritelty. Monelle transmiehelle merkityksellisin korjaustoimenpide on feminiinisten rintojen poisto.

Sen sijaan läheskään kaikki eivät toivo genitaalikirurgiaa sen monimutkaisuuden ja toiminnallisesti vaatimattomien tulosten vuoksi, Terveyskirjasto kertoo artikkelissaan.

Hae apua mieluummin ajoissa kuin liian myöhään

Jos video ei näy, voit avata sen tästä.

Ezra on yrittänyt suhtautua diagnoosiinsa huumorilla, vaikka uutinen oli rankka. Hän on heittänyt kasvaimesta vitsiä TikTokissa ja ottanut "raskauskuvia" laajentuneen vatsansa kanssa. Kasvain on saanut nimenkin: Cystina.

Masennuksesta pitkään kärsinyt Ezra sanoo, ettei negatiivisuus ole koskaan ollut hänelle hyväksi. Huumori on tapa väistellä diagnoosia. Ilman vitsikästä asennetta masennusoireet voisivat jälleen nostaa päätään.

Kasvainta ollaan leikkaamassa, ja Ezra uskoo toipumiseensa. Hän toivoo, että muut transihmiset ottaisivat oppia hänen tarinastaan ja alkaisivat kiinnittää huomiota kehoonsa. Jos jokin ei tunnu olevan kunnossa, kannattaa hoitoa hakea mieluummin ajoissa kuin liian myöhään.

Professori Rodriguez huomauttaa, että gynekologinen tutkimus voi tuntua transmiehistä kehoahdistusta lietsovalta. Tämän vuoksi olisi tärkeää löytää lääkäri, joka ymmärtää erityisen potilaansa tarpeita.

– Ole tietoinen, millaista kieltä käytät keskustellessasi lisääntymisterveydestä [transmiesten kanssa]. Se ei ole vain naisten ongelma, Rodriguez neuvoo lääkäreitä.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja