Mainos

Toukokuu oli paikoin mittaushistorian lämpimin

Toukokuu oli monin paikoin poikkeuksellisen lämmin, useilla paikkakunnilla jopa mittaushistorian lämpimin. Erityisen suuria poikkeamat olivat Lapissa.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan toukokuussa tehtiin monella pitkäaikaisella havaintoasemalla keskilämpötilaennätyksiä. Toukokuu oli mittaushistorian lämpimin muun muassa Helsinki-Vantaan lentoasemalla, Seinäjoella, Ylitorniolla, Kouvolassa ja Ahvenanmaalla Jomalassa.

Kuukauden keskilämpötila oli pohjoisimmassa Lapissa runsaat neljä astetta ja maan etelä- ja länsiosassa noin 2-3 astetta keskimääräistä korkeampi.

Pohjoisessa lämpöennätyksiä ja aikainen kesä

Erityisen lämmintä oli kuukauden lopussa maan pohjoisosassa, missä lämpötilat olivat laajalti vajaassa 30 asteessa.

– Useilla havaintoasemilla tehtiin toukokuun uusia lämpöennätyksiä, esimerkiksi Utsjoella, Kuusamossa, Sodankylässä ja Muoniossa, sanoo meteorologi Ville Siiskonen Ilmatieteen laitokselta.

Kuukauden ylin lämpötila, 30,5 astetta, mitattiin Utsjoen Kevolla kuukauden viimeisenä päivänä. Samalla asemalla mitattiin myös kuukauden alin lämpötila, -9,7 astetta, toukokuun 2. päivänä.

Esimerkiksi Rovaniemellä hellepäiviä oli peräti viisi. Keskimäärin Lapissa on hellepäiviä toukokuussa nolla tai yksi.

Terminen kesä alkoi koko maassa selvästi tavanomaista aikaisemmin eli maan eteläosassa 7. ja Pohjois-Lapissa 17. toukokuuta. Pohjois-Lapissa kesä alkoi jopa yli kuukauden keskimääräistä aikaisemmin. Esimerkiksi Sodankylän tilastoissa terminen kesä on alkanut vain kaksi kertaa nyt nähtyä aikaisemmin, vuosina 1984 ja 2010.

Lämpimästä toukokuusta huolimatta kevätkuukausien eli maalis-toukokuun keskilämpötila jäi lähes koko maassa tavanomaista alhaisemmaksi. Syynä tähän oli kylmä maaliskuu.

Kesäkuu on alkanut erittäin lämpimänä. Säätietoja löydät MTV3:n sääsivustolta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.