Totuus ilmavaivoista: Tästä paha haju johtuu

Katso, mitä kannattaa syödä ja mitä ei, jos haluaa välttää hajupommit, Kunto Plus -lehti listaa.

Kaikilta meiltä pääsee toisinaan pieru. Ihminen pieraisee keskimäärin 10–20 kertaa päivässä, mutta jotkut pierut ovat hajuttomia, jotkut haisevat wc:ltä ja jotkut vielä pahemmalta, esimerkiksi mädältä kananmunalta.

Nyt tutkijat ovat löytäneet syyn erilaisiin hajupommeihin: haju riippuu tietysti siitä, mitä suuhunsa laittaa.

Proteiini on syypää

Tutkija Chu Yao Monash Universitystä Melbournesta selvitti, että pierujen haju riippuu enimmäkseen proteiinista.

Suolistobakteerien käsitellessä proteiineja muodostuu pahanhajuista rikkivetyä, ja Chu Yao kollegoineen halusi selvittää, mistä rikkivedyn määrä johtuu.

Tutkimukset osoittivat, että kysteiini-niminen aminohappo nosti rikkivedyn määrää. Kysteiiniä on erityisesti lihassa, kananmunassa ja maitotuotteissa. Hiilihydraatit, joita on esimerkiksi täysjyvätuotteissa ja vihanneksissa, puolestaan laskivat rikkivedyn määrää.

Hajuun vaikuttavat ruoka-aineet

Ruoka-aineet, joista seuraa paha haju: Proteiininlähteet, kuten liha, kananmuna ja maitotuoteet.

Ruoka-aineet, jotka vähentävät hajua: Resistenttiä tärkkelystä sisältävät hiilihydraatit, kuten peruna, banaani, palkokasvit, täysjyvätuotteet ja parsa.

Lähde: Videnskab.dk

MTV julkaisee artikkelin yhteistyössä Kunto Plus -lehden kanssa.

Muita Kunto Plus -lehden artikkeleita:

***

Lue myös:

    Uusimmat