Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Totuus ilmavaivoista: Tästä paha haju johtuu

Shutterstock
Julkaistu 27.11.2016 11:04

MTV LIFESTYLE / KUNTO PLUS

Katso, mitä kannattaa syödä ja mitä ei, jos haluaa välttää hajupommit, Kunto Plus -lehti listaa.

Kaikilta meiltä pääsee toisinaan pieru. Ihminen pieraisee keskimäärin 10–20 kertaa päivässä, mutta jotkut pierut ovat hajuttomia, jotkut haisevat wc:ltä ja jotkut vielä pahemmalta, esimerkiksi mädältä kananmunalta.

Nyt tutkijat ovat löytäneet syyn erilaisiin hajupommeihin: haju riippuu tietysti siitä, mitä suuhunsa laittaa.

Proteiini on syypää

Tutkija Chu Yao Monash Universitystä Melbournesta selvitti, että pierujen haju riippuu enimmäkseen proteiinista.

Suolistobakteerien käsitellessä proteiineja muodostuu pahanhajuista rikkivetyä, ja Chu Yao kollegoineen halusi selvittää, mistä rikkivedyn määrä johtuu.

Tutkimukset osoittivat, että kysteiini-niminen aminohappo nosti rikkivedyn määrää. Kysteiiniä on erityisesti lihassa, kananmunassa ja maitotuotteissa. Hiilihydraatit, joita on esimerkiksi täysjyvätuotteissa ja vihanneksissa, puolestaan laskivat rikkivedyn määrää.

Hajuun vaikuttavat ruoka-aineet

Ruoka-aineet, joista seuraa paha haju: Proteiininlähteet, kuten liha, kananmuna ja maitotuoteet.

Ruoka-aineet, jotka vähentävät hajua: Resistenttiä tärkkelystä sisältävät hiilihydraatit, kuten peruna, banaani, palkokasvit, täysjyvätuotteet ja parsa.

Lähde: Videnskab.dk

MTV julkaisee artikkelin yhteistyössä Kunto Plus -lehden kanssa.

Muita Kunto Plus -lehden artikkeleita:

Maailman paras biisi stressin lievitykseen

Voimaa ja notkeutta tankotanssilla

Uneton yö? Näin selviät seuraavasta päivästä

Ethän ole unohtanut kuntosalien klassikkolaitetta?

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Miksi parsa saa pissan haisemaan pahalta?Parsa on täynnä terveyshyötyjä, mutta miksi se saa pissan haisemaan pahalta?Yllättävä syy pahanhajuisen hien taustalla – syötkö näitä ruokia? Lääkäri paljastaa: Tästä syystä pierua ei kannata pidättääKasvisruoka lisää piereskelyä – tästä syystä se on hyvä merkkiPiereskelevätkö kasvissyöjät todella muita enemmän?
RuokavalioTerveys ja hyvinvointiLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Ruokavalio
  • 1.10.06:31
    Terveys ja hyvinvointi

    Maria eli 117-vuotiaaksi – ruokavaliossa mielenkiintoinen yksityiskohta

  • 14.9.12:15
    Kasvisruokavalio

    Parempi suorituskyky, matalampi kolesteroli, terveempi sydän? Tätä ruokavaliota lääkärit suosittelevat

  • 9.9.16:00
    Unihäiriöt

    Väsyttääkö päivisin? Tutkimus havaitsi mahdollisen syypään ruokavaliossa

  • 31.8.08:37
    Painonhallinta

    Ostimme kolme julkisuudesta tuttua ruokavaliovalmennusta – ravitsemusterapeutilta tyrmäävä arvio

  • 28.8.07:46
    Ruoka

    Ravitsemusterapeutti kertoo, mitä aterioilla kannattaa syödä – tärkeä tieto proteiinirahkoista