Totta se on: Huono sää pilaa kesäloman

Suomalaiset suhtautuvat yleisesti ottaen lomiinsa rennosti, eikä lomamatka pilaannu erityisen helposti. Ainoastaan huono sää, paha ruoka tai huijatuksi tuleminen saattavat laskea mielialaa.

Hyvä ruoka ja hyvä sää ovat suomalaisille tärkeitä kesälomien koittaessa. Kauan odotettuja lomia ei kaduta jälkeenpäin, vaikka budjetti olisi ylittynyt tai valmistautuminen lomaan on ollut huonoa. Suomalainen ei hermostu edes siitä, ettei kohteessa olekaan nettiyhteyttä!

Suomalaisten loman pilaa useimmiten:

 • Huono sää lomakohteessa 48 %
 • Huono kohtelu tai petetyksi tuleminen matkalla 43 %
 • Paha ruoka lomakohteessa 40 %
 • Liian suuret odotukset 20 %
 • Liika rahankäyttö lomalla 16 %
 • Liian paljon aktiviteetteja suunniteltiin ennen lomalle lähtöä 11 %
 • Huonot näkymät asuinpaikasta 10 %
 • Ei internetyhteyttä lomakohteessa 9 %
 • Riittämätön tutustuminen lomakohteeseen ennen matkaa 9 %
 • Ei mikään yllä olevista 9 %
 • Ei osaa sanoa 6 % 

Matkahakukone momondo.fin selvitykseen vastanneet suomalaiset paljastavat, että eniten matkakohteissa harmittaa huono sää, huijatuksi tai huonosti kohdelluksi tuleminen sekä huonot ruokakokemukset

Paluu arkeen ahdistaa

Suomalaisten rento loma-asenne ilmenee myös siitä, että lähes puolet kyselyyn vastanneista ei myönnä stressaavansa ikinä lomalla. Arkeen paluu ahdistaa suomalaisia hieman enemmän, sillä alle neljäsosa vastaajista kertoo paluun kotiin stressaavan.

Kyselyyn vastanneista naiset stressaavat miehiä enemmän matkan suunnittelua, kun taas miehet ovat naisia useimmin täysin stressittömiä lomalla. Myös ikä vaikuttaa stressitasoihin: kyselyyn vastanneista 56–65 vuotiaista yli 60 prosenttia ilmoitti, että lomalla ei stressata ollenkaan.

– Kyselymme mukaan suomalaiset suhtautuvat lomailuun rennolla otteella, eikä rahankulutus huoleta tiukasta taloudellisesta tilanteesta huolimatta, toteaa momondon Suomen markkinointipäällikkö Petteri Jalonen.

– Suomalaiset pitävät lomailua ja loma-aikaa hyvin korkeassa arvossa, mikä näkyy myös siinä, että lomalta paluu arkeen stressaa melkein neljäsosaa meistä.

Vaikka lomalta arjen pyörteisiin palaaminen saattaakin ahdistaa, yli puolet vastaajista vakuutti loman lievittävän stressiä. Suurin piirtein yhtä moni kokee loman jälkeen olevansa onnellisempi, ja yli 40 prosenttia uskoo lomalla olevan positiivisia vaikutuksia terveyteensäkin. Noin kolmasosa kokee myös suhteensa paranevan lomailun myötä.

Lomalla suomalaiset myös tulevat kuorestaan: liki viidennes vastaajista kokee itsensä sosiaalisemmaksi, ja 12 prosentin seksihalut kohoavat loman aikana. Lomailun positiiviset vaikutukset yltävät myös osan itsetuntoon, sillä seitsemän prosenttia vastaajista kokee itsensä viehättävämmäksi lomalla!

Matkahakukone momondo toteutti kansainvälisen kyselyn ihmisten matkailutottumuksista ja matkailun trendeistä online-tutkimuksena Cint-paneelin kautta. Kysely toteutettiin 12.–25. tammikuuta 2015, ja siihen osallistui 1 006 iältään 18–65-vuotiasta suomalaista. Kysely on maantieteellisesti sekä ikä- ja sukupuolijakaumaltaan väestöedustava. Suomen lisäksi kysely toteutettiin 14 muussa maassa: Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Saksassa, Hollannissa, Italiassa, Espanjassa, Ranskassa, Portugalissa, Iso-Britanniassa, Venäjällä, Yhdysvalloissa, Turkissa ja Kiinassa. 

Lähde: Momondo.fi

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja