2 miljoonan suomalaisen lomakohde on vielä auki – valintaperusteiden kärkikolmikko yllättää

Kaksi kolmesta loppuvuodelle lomaa suunnittelevaa ei vielä tiedä, missä aikoo lomailla, selviää Haaga-Helia ammattikorkeakoulun toteuttamasta tutkimuksesta.

Tutkimuksen perusteella loppuvuonna aikoo lomailla kolme miljoonaa suomalaista, joista kahden miljoonan lomasuunnitelmat ovat yhä auki.

Haaga-Helian yhdessä Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy:n kanssa tehty tutkimus selvitti koronaepidemian vaikutuksia suomalaisten matkustussuunnitelmiin.

Lomalta ei loppuvuonna haeta, kenties koronan pelossa, vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

Kyselyyn vastanneiden mukaan tärkeimmät kriteerit lomakohteille ovat hygienia (57 % vastaajista) ja se, ettei kohteessa ole vakavia tartuntatauteja (myös 57 %). Mahdollisuutta päästä nopeasti kotiin nosti tärkeäksi 48 prosenttia vastaajista.

Mökille, luontoon ja lepäämään

Suomea potentiaalisena matkakohteena suosi 52 prosenttia vastaajista, mikä Haaga-Helian mukaan tarkoittaa 2,9 miljoonaa potentiaalista matkailijaa kotimaan kohteille.

Lomanviettotavoista suosituimpia olivat lepo/rauhoittuminen (40 %), mökkiloma (31 %) ja luontoloma (30 %).

– (Lomailijoiden merkitys) suomalaiselle matkailuelinkeinolle ja elinkeinoelämän toipumiselle olisi valtava, toteaa Head of R&D, kauppatieteiden tohtori Teemu Moilanen Haaga-Heliasta.

– Kotimaisilla matkailuyrittäjillä on nyt näytön paikka. Matkustushalukkuutta on, ja moni kotimaan kohde pystyy tarjoamaan juuri niitä seikkoja, joita lomailevat suomalaiset pitävät tärkeinä, kuten hyvää hygieniaa. Koronaepidemia on luonut otollisen tilanteen kotimaisille matkailuyrittäjille, Moilanen jatkaa.

Yli puolet (51 %) vastaajista piti puolestaan Euroopan-matkaa tai kaukolomaa suurena riskinä. 45 prosenttia vastaajista ei pitänyt juuri nyt mitään lomakohdeta turvallisena.

Tutkimus tehtiin 8.-10. toukokuuta nettikyselynä ja siihen vastasi 1033 ihmistä. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja