Mainos

Tosielämän tappajahai: Turisteja varten houkutellut jättiläiskalat pelottavat Uudessa-Seelannissa

Stewart Islandilla sijaitsevan Obanin kylän asukkaat väittävät, että häkkisukelluksia järjestävät yritykset houkuttelevat vihaisia haita muutoin rauhallisille vesille, brittilehti The Guardian uutisoi.

– Rakastan haita, ne ovat mahtavia olentoja, mutta luoja paratkoon, me emme tiedä niistä tarpeeksi, jotta voisimme kuljeskella ruokkimassa niitä. Ne ovat kuin evällisiä Tyrannosaurus rexejä, kalastusaluksen omistaja Richard Squires.

Squires ei niinkään vihaa kaloja vaan elantonsa hailla tienaavia yrityksiä, jotka tarjoavat turisteille mahdollisuuden tutustua valtaviin kaloihin lähemmin häkeissä sukeltaen. Reilu seitsemän vuotta sitten kaksi häkkisukellukseen erikoistunutta yritystä aloitti alueella ja paikallisten mukaan elo valtavien kalojen kanssa oli ollut varsin rauhaisaa viime vuosiin asti.

Squires kertoo, että häkkisukellusbisneksen tulon jälkeen kuusimetrinen valkohai seurasi kerran hänen venettään puolitoista tuntia. Hai on hyökännyt myös kahdesti hänen veneensä kimppuun.

– Muutamana viime vuonna hait ovat osoittaneet epätervettä kiinnostusta veneisiin ja ne käyttäytyvät aggressiivisemmin. Mitkään muut häkkisukelluksia järjestävät yritykset eivät toimi hän lähellä turistirantoja.

Haita houkutellaan "kuonalla"

Stewart Island on Uuden-Seelannin kolmanneksi suurin saari ja noin 85 prosenttia sen pinta-alasta on suojeltua kansallispuistoa. Suurin osa saaren asukkaista saa elantonsa joko kalastuksesta tai turismista.

Ihmisten lisäksi saaren läheisillä merialueilla liikkuu eri arvioiden mukaan 59-120 valkohaita. Pääasiassa hait elävät saaren ympäristössä loppukesästä alkutalveen metsästäen hylkeenpoikasia.

Nyt eläimet ovat kuitenkin tulleet yhä lähemmäksi ihmisiä ja tämän epäillään johtuvan häkkisukellusyritysten tavasta houkutella haita häkkien lähistölle kaatamalla niin kutsuttua ”kuonaa” mereen. Sekoitus tehdään kalaöljystä, perkuujätteistä ja verestä.

Paikallinen 72-vuotias Phillip Smith kertoo, että hait ovat aina olleet läsnä saarelaisten elämässä, mutta hänen lapsuudessaan niitä näkyi hyvin harvoin. Nyt haista tehdään havaintoja lähes päivittäin.

– Haiden käytös on muuttunut sen jälkeen, kun häkkisukellukset aloitettiin, siitä ei ole epäilystäkään. Nyt, kun ne näkevät veneen, ne yhdistävät sen ruokaan. Me olemme kohteena ja on vain ajan kysymys, ennen kuin ne saavat jonkun.

Toinen paikallinen mies kuvailee tilannetta valkohaiden kokoontumiseksi.

– Ne kerääntyvät yhteen ja pohtivat, minkä veneen kimppuun kävisimme tänään? Mistä seuraava ruoka saapuu? Ne ovat fiksuja, ne tietävät, että vene tarkoittaa ruokaa.

Häkkisukelluksia järjestävät yritykset kieltävät, että niiden toiminnalla olisi ollut vaikutusta haiden käytökseen. Kumpikaan alueella toimivista yrityksistä ei kuitenkaan suostunut The Guardian -lehden haastatteluun.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja