Tiesitkö? Vesisade nostaa riskiä haihyökkäykselle – tässä syy

Ihmisiä hait purevat harvoin, mutta onnettomuuksien määrä on kasvanut viimeisen parinkymmenen vuoden aikana.  

Australialaistutkijat ovat havainneet, että valkohait saattavat purra ihmisiä huonon näön vuoksi.

Tutkijat australialaisessa Macquarien yliopistossa mallinsivat nuorten valkohaiden näkökenttää.

Jo pitkään on teorisoitu, että hait hyökkäisivät ihmisten kimppuun, koska sekoittavat nämä saaliiseen. Tutkijat huomasivat, että tämä voi hyvinkin pitää paikkaansa.

Uivat, surffilaudalla istuskelevat tai sup-lautailevat ihmiset olivat hain silmissä hyvin samannäköisiä kuin kuuluvat hylkeet ja merileijonat.

Tutkijat toteuttivat tutkimuksen kuvaamalla vedenalaisia videoita ihmisistä uimassa tai surffilaudan päällä. Sen jälkeen videoihin lisättiin haiden neurokuvien perusteella luotuja filttereitä, jotka mukailivat niiden näköä.

Tutkimuksessa myös havaittiin, että hyökkäyksen riski kasvoi joensuiden lähettyvillä ja kovan vesisateen aikana. Joensuissa on usein runsaasti ruokaa tarjolla haille, joten ne hakeutuvat näihin paikkoihin. Vesisateen aikana taas hait eivät näe kohdettaan yhtä selvästi, tutkijat sanovat.

Useimmat hait ovat värisokeita, joten ihmisen käyttämillä väreillä ei ole suurta merkitystä.

Uhanalaiset valkohait ovat suurimpia petokaloja, ja repivät saaliinsa kappaleiksi ennen nielemistä. Ne ovat tiikerihain ja härkähain kanssa vastuussa suurimmasta osasta ihmisiin kohdistuvista haihyökkäyksistä.

Ihmisiä hait purevat harvoin, mutta onnettomuuksien määrä on kasvanut viimeisen parinkymmenen vuoden aikana.  

– Kun ymmärrämme miksi hait purevat [ihmisiä], voimme ehkäistä niitä ja pitää sekä hait että ihmiset turvassa, tutkijat toteavat.

Video: Surffari kulki tietämättään aivan hain vierestä

Lue myös:

    Uusimmat