Tosi-tv-kilpailijalle raskaat syytteet yrittäjien vedättämisestä

Oulunsalolaisen it-firma Sparecomin toimista on nostettu raskaat talousrikossyytteet kahta yhtiön nokkamiestä vastaan.

Oulun kihlakunnansyyttäjä on päättänyt nostaa syytteet muun muassa törkeästä petoksesta, viiteen rahoitusyhtiöön kohdistuneesta törkeästä petoksesta sekä törkeästä velallisen epärehellisyydestä. Jutussa on asianomistajia yli 150.

Sparecom tarjosi konsultointi- ja ohjelmistopalveluita yrityksille. Yritys kaatui konkurssiin vuonna 2008. Syyttäjän mukaan teot ajoittuvat vuosille 2005-2008. Poliisin esitutkinta kesti yli kaksi vuotta.

Vuonna 1979 ja 1980 syntyneet miehet ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Toinen heistä on Jarmo Puhakka, joka oli yhtiön toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja. Toisella miehellä ei ollut yrityksessä muodollista asemaa, mutta syyttäjän mukaan hän oli yrityksessä tosiasiallinen vallankäyttäjä. Häntä epäillään myös vuonna 2009 tehdystä väärennöksestä.

Yrityksestä rikosilmoituksen tehneet asiakkaat katsovat, että he halusivat vain tehdä kokonaispalvelusopimuksen Sparecomin kanssa. Lopulta kävi kuitenkin ilmi, että heillä oli pitkät rahoitussopimukset rahoitusyhtiöiden kanssa.

Miehiä syytetään myös perättömän tiedon antamisesta rahoitusyhtiöille.

Työntekijät ajelivat loistoautoilla

MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma kertoi Sparecomin jättämistä sotkuista jo keväällä 2008.

Yritys tuli Oulun seudulla tunnetuksi näyttävästä tyylistään. Työntekijät muun muassa ajoivat kaupungilla keltaisilla Corvette-urheiluautoilla. Aikanaan yritysmaailman nuoreksi komeetaksi kuvattu Puhakka kilpaili myös Diili-tosi-tv-ohjelmassa sen ensimmäisellä tuotantokaudella 2005.

Puhalluksen mahdollisti toisaalta rahoitusfirmojen köykäinen suhtautuminen epämääräisiin sopimuksiin ja toisaalta pienyrittäjien vähäinen ymmärrys it-asioista. Sparecomin monen asiakkaan rahoitusyhtiönä oli suuren kansainvälisen pankin, Rabobankin tytäryhtiö De Lage Landen.

Samanlaisia huijausepäilyjä myös muissa yrityksissä

Samankaltaisia leasingrahoitukseen liittyviä vedätysepäilyjä on tullut esille myös muista yrityksistä.

45 minuuttia -ohjelma kertoi viime syksynä, että teleoperaattori GSM Suomen jäljiltä on paljastunut epämääräisiä rahoitussopimuksia. Useat asiakkaat ovat syyttäneet myös keskeisenä rahoittajana toiminutta Sampo Pankkia leväperäisyydestä sopimusten suhteen.

Myös GSM Suomesta on tehty rikosilmoituksia poliisille. Juttu on keskusrikospoliisin tutkinnassa. Sieltä kerrotaan, että poliisin työ on vielä pahasti kesken.

Viime kesänä kävi ilmi, että Sampo Pankki on joutunut samankaltaisiin vaikeuksiin myös Finn Telecom -yrityksen asiakkaiden kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat