MTV Uutiset seurasi Ukrainan sotaa 9.6.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 9. kesäkuuta. Tuoreimman seurannan löydät täältä.

  • IAEA saa jälleen säteilyarvoja Tshernobylin ydinvoimalan alueelta
  • Luhanskin kuvernööri: Sjevjerodonetsk pääasiassa Venäjän hallinnassa 
  • YK ja Eurooppa vaativat Venäjän joukkoja lopettamaan seksuaalisen väkivallan 
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

23.46: Putin vertaa itseään Pietari Suureen: "Hän ei ottanut mitään, hän otti sen takaisin"

Venäjän presidentti Vladimir Putin vertasi torstaina tämänhetkisiä tekojaan Pietari Suureen, joka valloitti Itämeren rannikon Ruotsilta suuressa Pohjan sodassa 1700-luvulla.

Vieraillessaan Moskovassa Pietari Suuren syntymän 350-vuotisnäyttelyssä Putin puhui nuorille yrittäjille.

–  Tulee vaikutelma, että taistellessaan Ruotsia vastaan hän (Pietari Suuri) sieppasi jotain. Hän ei ottanut mitään, hän otti sen takaisin, presidentti sanoi.

Kun Pietari Suuri perusti Pietarin kaupungin ja julisti sen Venäjän pääkaupungiksi, mikään Euroopan maa ei Putinin mukaan tunnustanut tämän alueen kuuluvan Venäjälle.

–  Kaikki pitivät sitä Ruotsin osana. Mutta ikimuistoisista ajoista lähtien slaavit olivat asuneet siellä yhdessä suomalais-ugrilaisten kansojen kanssa, Putin luennoi.

–  Myös meidän velvollisuutemme on ottaa takaisin ja vahvistua, Putin sanoi viitaten ilmeisesti Venäjän sotaan Ukrainassa.


22.48: Media: Espanja antamassa Ukrainalle tankkeja, jotka ovat Suomenkin panssarinyrkki 

Espanja on valmis lahjoittamaan Ukrainalle saksalaisvalmisteisia Leopard 2 -panssarivaunuja, kertoo El pais -lehti

Lehden tietojen mukaan ukrainalaissotilaat saisivat koulutuksen Leopard 2 -tankkien käyttöön ensi alkuun Latviassa, jossa on jo noin 500 espanjalaissotilasta. Myöhemmin koulutusta järjestettäisiin lehden tietojen mukaan myös Espanjassa.

Espanja olisi valmis antamaan Ukrainan käyttöön 40 vaunua, El Pais toteaa. Espanjalla on yhteensä 108 Leopard 2A4 -tankkia, jotka se osti Saksalta käytettynä vuonna 1995.

Espanjan hallitus ei ole kommentoinut lehden tietoja, mikä ei sinällään ole yllättävää. Äskettäin Ukrainaan ilmestyi esimerkiksi Norjan lahjoittamia panssarihaupitseja, joiden antamisesta norjalaishallinto ei ollut ennakkoon julkisuudessa sanonut mitään. Asiaa perusteltiin turvallisuussyillä.

Jotta Leopardit voidaan toimittaa Espanjasta Ukrainaan, tarvitaan siihen vaunut valmistaneen Saksan lupa. Tiistaina liittokansleri Olaf Scholzilta kysyttiin, onko Espanja pyytänyt lahjoituslupaa. Scholzin mukaan näin ei ole tapahtunut.

Lue aiheesta lisää täältä.

Panssariasiantuntija esittelee Leopard 2-tankin ja vertaa sitä Venäjän yleiseen T-72-vaunuun 1:24
Panssariasiantuntija esittelee Leopard 2-tankin ja vertaa sitä Venäjän yleiseen T-72-vaunuun.

19.32: Venäläismedia: Kolme Ukrainan puolella taistellutta ulkomaalaista tuomittu kuolemaan

Venäjän tukeman niin sanotun Donetskin kansantasavallan korkein oikeus on antanut torstaina kuolemantuomiot kolmelle ulkomaalaiselle sotilaalle, jotka ovat taistelleet Ukrainassa. Asiasta uutisoi Venäjän valtion omistama RIA Novosti -uutistoimisto.

Kuolemantuomiot koskevat kahta brittiläistä miestä ja yhtä marokkolaista miestä. He kaikki ovat jääneet sodan aikana vangeiksi.

Tuomitut miehet aikovat valittaa päätöksestä, uutisoi puolestaan Venäjän valtionmedia Tass.

14.05 YK: Lähes viisi miljoonaa ukrainalaista on rekisteröity pakolaisiksi 

Lähes viisi miljoonaa ukrainalaista on rekisteröity pakolaisiksi ympäri Eurooppaa sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan, kertoo YK.

YK:n pakolaisjärjestön (UNHCR) mukaan kyseessä on kotinsa jättämään joutuneiden ihmisten määrässä mitattuna yksi maailman suurimmista kriiseistä. Ukrainalaisia pakolaisia on rekisteröity yhteensä 44:ssä Euroopan maassa helmikuun lopun jälkeen.

Vielä enemmän ihmisiä on poistunut maasta, sillä UNHCR:n tietojen mukaan Ukrainasta poistuvia rajanylityksiä on tehty yli seitsemän miljoonaa kertaa. Takaisin Ukrainaan päin raja on ylitetty yli kaksi miljoonaa kertaa.

Hiljaisuus Sjevjerodonetskin kaupungissa Itä-Ukrainassa kestää vain aseiden lataamisen ajan, kuvailee Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai kaupungin tilannetta viestipalvelu Telegramissa. Katutaistelut jatkuvat alueella, kertoo Guardian-lehti.

Haidain mukaan Venäjä yrittää yhä edetä kaupungin teollisuusalueella, jota Ukraina vielä pitää hallussaan.

Kuvernöörin mukaan Ukrainan puolustajat voisivat "siivota" Sjevjerodonetskin parissa päivässä, jos Ukraina saisi länsimailta pitkän kantomatkan aseita.

10.20 Ukrainan presidentti Zelenskyi: Miljoonat voivat nälkiintyä Venäjän satamasaartojen vuoksi

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan miljoonat ihmiset voivat nähdä nälkää, koska Venäjä saartaa Mustanmeren satamia. Maailmanlaajuisen ruokakriisin keskellä Ukraina ei voi viedä muun muassa viljaa, maissia ja öljyä. 

10.13 Taistelut jatkuvat Sjevjerodonetskissa 

Reutersin mukaan Luhanskin kuvernööri Serhiy Gaidai kertoo, kuinka Venäjän joukot "tuhoavat kaiken, jota voi käyttää puolustuksena" 

10.04: Britannian tiedusteluraportti: Venäjä todennäköisesti pyrkii etenemään syvemmälle Donetskin alueelle

Venäjän itäiset joukot ovat pyrkineet kahden viimeisen vuorokauden aikana todennäköisesti etenemään Izjumin kaupungin eteläpuolelle, kertoo Britannian puolustusministeriön tiedusteluraportti.

Venäjä ei ole edennyt Izjumin alueella huhtikuun jälkeen, sillä ukrainalaiset onnistuivat hidastamaan Venäjän etenemistä hyvällä maaston käytöllä.

Venäjä todennäköisesti pyrkii palauttamaan voimaansa tällä alueella painostaakseen Sjevjerodonetskia, sillä se antaa venäläisille mahdollisuuden edetä syvemmälle Donetskin alueelle, tiedusteluraportissa arvioidaan.

8.24: Zelenskyi: Sjevjerodonetskissa aiheutettu merkittäviä venäläistappioita 

Ukraina on aiheuttanut paljon tappioita venäläisjoukoille Sjevjerodonetskin kaupungissa Itä-Ukrainassa, kertoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi eilen jokailtaisessa puheessaan.

Presidentin mukaan kaupunki on edelleen taisteluiden keskiössä.

– Donbassin alueen kohtalo ratkeaa monilta osin siellä, Zelenskyi sanoi.

6.27: Ukrainan pääministeri: EU-parlamentti suosittaa Ukrainalle EU-jäsenkandidaatin statusta

Ukrainan pääministerin Denys Shmyhalin mukaan Euroopan parlamentti suosittelee, että Ukrainalle annettaisiin Euroopan unionin jäsenkandidaatin status. Pääministeri kirjoittaa asiasta pikaviestipalvelu Twitterissä.

Pääministeri Shmyhal kiittää tviitissään sekä EU-parlamentin puhemiestä Roberta Metsolaa että EU-parlamenttia solidaarisuudesta ukrainalaisia kohtaan.

EU-parlamentin äänestystulos on lähinnä symbolinen, sillä arvion maan EU-jäsenhakemuksen hyväksymisen suhteen antaa Euroopan komissio kesäkuun lopulla. Jos komissio kannattaa jäsenhakemuksen hyväksymistä, siirtyy asia jäsenmaiden päämiehistä koostuvan Eurooppa-neuvoston päätettäväksi.

5.44: Yhdysvaltalaistiedustelulla puutteellinen kuva Ukrainan armeijan toimista

Yhdysvaltalaistiedustelulla on puutteellinen kuva Ukrainan armeijan sotatoimista, kertovat New York Timesin haastattelemat viranomaislähteet.

Puutteelliset tiedot saattavat lehden mukaan aiheuttaa Yhdysvalloille hankaluuksia Ukrainaan annettavan aseavun tarkemmassa kohdentamisessa.

Lehden mukaan Yhdysvaltain puolustusministeriön edustajille kerrotaan Ukrainan strategisista tavoitteista, muttei yksityiskohtaisemmista taistelutoimista.

Yhdysvaltalaistiedustelulla on viranomaislähteiden mukaan paljon selkeämpi kuva Venäjän sotatoimista ja tappioista.

23.17: Luhanskin kuvernööri: Sjevjerodonetsk pääasiassa Venäjän hallinnassa 

Itä-Ukrainassa oleva Sjevjerodonetskin kaupunki on ankarien taistelujen jälkeen "pääasiassa" Venäjän hallinnassa, kertoo Luhanskin kuvernööri Serhi Haidai viestipalvelu Telegramissa.

Lisäksi toinen luhanskilainen kaupunki Lysytshansk on Haidain mukaan kärsinyt valtavista tuhoista. Sjevjerodonetskin ja Lysytshansk erottaa joki.

Lysytshansk on Haidain mukaan voimakkaan tykistötulituksen kohteena.

Voit lukea lisää keskiviikon tapahtumista täällä.

Lue myös:

    Uusimmat