Torille! Suuri amerikkalaismedia ylistää Suomen kykyä taistella valeuutisointia vastaan – "Heillä on vahva käsitys siitä, mitä on olla suomalainen – se on supervoima"

Amerikkalainen mediayhtiö CNN on julkaissut sivuillaan pitkän verkkojutun, joka käsittelee Suomen kykyä taistella valeuutisointia vastaan. Artikkeli ylistää suomalaisten koulutusta ja faktantarkistustaitoja. 

– Suomi on voittamassa valeuutisointia vastaan käytävää sotaa, julistaa CNN kirkuvan suuressa otsikossaan. 

Uutisessa vieraillaan Helsingissä sekä tavataan useita valeuutisten tunnistamiseen ja torjumiseen perehtyneitä asiantuntijoita. Tärkeimpänä sanomana on, että Suomi on tajunnut valeuutisoinnista jotain, mitä muut länsimaat eivät vielä ole.

Mediakriittisyyttä ja medialukutaitoa opetetaan jo kouluissa

CNN:n uutinen pureutuu erityisesti suomalaisten peruskouluopetukseen, johon kuuluu esimerkiksi mediakriittisyyttä ja medialukutaitoa – toisin kuin monessa muussa maassa. 

Amerikkalainen toimittaja on vieraillut Helsingin ranskalais-suomalaisessa koulussa, jossa oppilaat ovat erotelleet EU-vaaleihin liittyviä faktoja fiktiosta. 

– Haluamme, että opiskelijamme miettivät kaksi kertaa, ennen kuin he tykkäävät tai jakavat jotain sosiaalisessa mediassa: kuka on kirjoittanut tämän? Missä se on julkaistu? Voinko löytää saman informaation muilta sivuilta? koulun johtaja Kari Kivinen selostaa CNN:lle. 

Amerikkalaiset ihailevat myös suomalaisten kykyä tunnistaa esimerkiksi Venäjän trolleja. Toimet internetin trolleja vastaan ovat houkutelleet Suomeen ulkomaisia vierailijoita, joiden tärkeimpänä tehtävänä on viedä suomalaista oppia mukanaan kotimaahansa. 

CNN:n haastatteleman Harvardin yliopiston kansainvälisten suhteiden johtajan Jed Willardin mukaan suomalaisilla on jotain, mitä muilla ei ole. 

– Suomalaiset ovat siitä uniikkeja, että heillä on kyky tietää keitä he ovat. Se, keitä he ovat, on suoraan kytköksissä ihmisoikeuksiin ja oikeudentajuun. Heillä on vahva käsitys siitä, mitä on olla suomalainen... Se on supervoima.

CNN:n koko artikkelin pääset lukemaan täältä

Lue myös:

    Uusimmat