Mediatutkija kannustaa suomalaismedioita pohtimaan, kenet voi päästää ääneen suorassa lähetyksessä – USA:ssa vääriä tietoja levittäneen Trumpin puhe keskeytettiin

Trumpin puheet vaalivilpistä ja ääntenlaskun keskeyttämisestä lietsovat protesteja – MTV:n kirjeenvaihtaja kertoo, mistä on kyse 5:12
Trumpin puheet vaalivilpistä ja ääntenlaskun keskeyttämisestä lietsovat protesteja – MTV:n kirjeenvaihtaja kertoo, mistä on kyse

Journalistiikan apulaisprofessori Laura Ahva Tampereen yliopistosta uskoo, että Yhdysvalloissa tv-kanavat olivat valmistautuneet etukäteen siihen, että presidentti Donald Trumpin puheen televisiointi voidaan joutua katkaisemaan kesken puheen.

– Ratkaisu on ollut iso, mutta jossain tulee tietojen oikeellisuus ja sen puntarointi vastaan, vaikka kyseessä olisi istuva presidentti, Laura Ahva sanoo STT:lle.

Yhdysvalloissa monet tv-kanavat keskeyttivät viime yönä Suomen aikaa suoran tv-lähetyksensä kesken Donald Trumpin puheen, koska tämä levitti väärää tietoa vaaleista. 

Muun muassa faktantarkistussivusto Politifact kumosi lukuisan joukon Trumpin väitteitä.

Ahvan mukaan tapauksessa ollaan journalismin etiikan perusytimessä: kuinka olla nopeita ja toisaalta tarjota oikeaa ja tarkkaa tietoa.

– Poikkeuksellista tässä oli vallan ulottuvuus ja se, että päätös tehtiin suorassa lähetyksessä.

Ahva kannustaa toimituksia käyttämään tarkkaa harkintaa siitä, mitä kaikkia tapahtumia ja tilanteita ne lähettävät suorana striiminä.

– Kuka siellä on äänessä, mitä sieltä on tulossa ja kuinka totuudellista ja arvaamatonta se on.

Ahvan mukaan suora lähetys ei välttämättä ole edes paras tapa palvella yleisöä. Vähintään yhtä tärkeää on, että lukija ja kuulija osaa asettaa kerrotun oikeaan asiayhteyteen.

"Me näytämme, emme pimitä"

Yleisradion journalististen standardien ja etiikan päällikkö Timo Huovinen pitää äärimmäisen kovana ratkaisuna, että merkittävän presidenttiehdokkaan puheen televisiointi pistetään poikki kesken puheen. 

Suomessa ei olisi hänen mukaansa toimittu näin.

– Me näytämme, emme pimitä, Huovinen sanoo STT:lle.

Meillä sananvapauslain mukaan "ei viestintään saa puuttua enempää kuin on välttämätöntä ottaen huomioon sananvapauden merkitys kansanvaltaisessa oikeusvaltiossa". 

Journalistin ohjeissa taas sanotaan, että journalisti on vastuussa ennen kaikkea lukijoilleen, kuulijoilleen ja katselijoilleen ja että heillä on oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.

– Luotan suomalaiseen lukijaan, kuulijaan ja katselijaan. Hänen on saatava muodostaa oma näkemyksensä asiasta, Huovinen kertoo.

Jos Yle päättää tehdä suoran lähetyksen, samalla varaudutaan käymään lähetyksessä esitettyjä asioita läpi journalistien ja asiantuntijoiden voimin.

Lue myös:

    Uusimmat