Toraisa päärynä ja välinpitämätön omena – tällaisia ennakkoluuloja kehosi herättää

Uuden ihmisen tavatessamme saamaamme ensivaikutelmaan vaikuttavat esimerkiksi kasvot ja silmärypyt, mutta ilmeisesti myös kehon muoto.

Näin väittävät Teksasin yliopiston tutkijat, jotka huomasivat, että ihmiset liittävät erilaisiin vartalotyyppeihin erilaisia ennakkoluuloja. Tutkimuksesta kertovat muun muassa Science Daily sekä Daily Mail.

Tavallisesti ylipainoisuus yhdistyy ihmismielissä negatiivisiin piirteisiin, kuten laiskuuteen ja välinpitämättömyyteen.

Hoikat henkilöt nähdään herkemmin positiivisessa valossa. Heitä pidetään itsevarmoina ja innokkaina.

Opiskelijat rankkasivat vartalotyypit

Vartalotyyppeihin liittyviä ennakkoluuloja tutkittiin näyttämällä 76 opiskelijalle tietokoneilla mallinnettuja, aidonnäköisiä vartaloita.

Yhteensä 140 erilaisesta vartalotyypistä puolet edusti nais- ja puolet miessukupuolta.

Jokaisen kehon kohdalla osallistujat kertoivat tutkijoille, mitkä annetuista persoonallisuutta kuvaavista sanoista sopivat heidän mielestään vartaloon.

Sanat liittyivät psykologiassa usein käytettyyn ”Big Five” -teoriaan, jonka mukaan ihmiset pääpiirteitä ovat ekstroversio, neuroottisuus, tunnollisuus, sovinnollisuus ja avoimuus. Näillä kullakin on alapiirteitä, jotka yhteen laskettuna erilaisia persoonallisuudenpiirteitä saatiin 30.

Osa piirteistä, kuten itsevarmuus ja seurallisuus, määritellään tavallisesti positiivisiksi. Toiset luonteenpiirteet, kuten ujous ja varautuneisuus, ovat usein negatiivisesti latautuneita.

"Klassiset" vartalot yhdistettiin "aktiivisiin" piirteisiin

Yleisesti ottaen tutkimukseen osallistujat liittivät painavamman näköiset kehot negatiivisiin piirteisiin. Kevyemmän oloiset vartalot liitettiin myönteisiksi koettuihin ominaisuuksiin.

Kehon muodolla oli väliä muutoinkin kuin pelkästään kokonsa puolesta.

”Klassisen naisellinen” päärynänmuotoinen vartalo ja ”klassisen miehekäs” harteikas vartalo liitettiin riidanhaluisuuteen, seurallisuuteen ja herkkänahkaisuuteen. Tutkijat määrittelivät nämä persoonallisuuden piirteet ”aktiivisiksi”.

Enemmän suorakaidetta muistuttavat nais- ja miesvartalot yhdistettiin puolestaan ”passiivisiin” luonteenpiirteisiin. Näitä olivat muun muassa luotettavuus, ujous, itsenäisyys sekä lämpimyys.

VIDEO: Kuvat osoittavat, että ihminen voi painaa enemmän, mutta näyttää hoikemmalta. Artikkeli jatkuu videon alla.

1:06

Universaali tuomio? 

Tutkijat väittävät, että vartalotyyppeihin liittyvät ennakkoluulot ovat todennäköisesti universaaleja. On kuitenkin mahdollista, että kulttuuri, etninen alkuperä ja jopa ikä voivat vaikuttaa erilaisiin vartalotyyppeihin liittyviin stereotypioihin.

Seuraavaksi tutkimustiimi haluaa selvittää, miten sukupuoli vaikuttaa vartalotyypistä vedettyihin johtopäätöksiin.

Tutkimuksen julkaisi Psychological Science.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja