Tutkijat paljastivat silmärypyistä yllättävän hyödyn – näin juonteet muuttavat antamaasi ensivaikutelmaa

Lauran 5-vuotias tytär naurattaa nettikansaa 0:11

Ihmiset lukevat toistensa kasvoja sosiaalisessa kanssakäymisessä tietääkseen, voiko henkilöön luottaa. Tuoreen tutkimuksen mukaan silmien alueen rypyt lisäävät luottamusta.

Katso yllä olevalta videolta hymyilyttävä video telmivistä lapsista.

Miamin yliopiston ja kanadalaisen Western University -yliopiston yhteistyönä syntynyt tutkimus viittaa siihen, että aivomme yhdistävät silmänalueen rypyt voimakkaisiin ja vilpittömiin tunteisiin.

– Tiedemiehet Darwinista lähtien ovat pohtineet, josko kasvojen ilmeille on oma kielensä, jossa tietyillä ilmeillä on oma yksinkertainen tarkoituksensa. Tutkimuksemme viittaa siihen, että silmien kurtistuminen kielteisten ja myönteisten tunteiden seurauksena saattaa olla tässä avainasemassa, sanoo tutkimusta tehnyt psykologian professori Daniel Messinger.

Silmäryppyjen uskottiin kertovat aitoudesta

Tutkimuksessaan tiedemiehet näyttivät osallistujille tietokoneella luotuja ihmishahmoja. Osalle hahmoista kasvoille muodostui Duchenne-hymy, osalle ei. Duchenne-hymyssä silmäkulmien ympärille syntyy ryppyjä.

Tutkijat pyysivät osallistujia arvioimaan, kuinka voimakkaasti ja vilpittömästi eri ilmeet ilmensivät tunteita. Ihmiset arvostelivat systemaattisesti Duchenne-hymyn omistavat ihmishahmot rehellisemmiksi ja voimakkaammiksi kuin muut hahmot.

Silmäkulmista ryppyisen hahmon ilmaisemat tunteet koettiin teeskentelemättömiksi silloinkin, kun kasvoilta oli luettavissa surun tai kivun tunteíta.

Askel kohti elekielen ymmärtämistä

Tutkijat uskovat, että heidän työnsä on askel kohti syvempää ymmärrystä ihmisten ilmeiden sisältämistä merkityksistä ja vaikutuksista tunteiden ymmärtämisessä.

– Sosiaalisessa kanssakäymisessä ihmisen täytyy ymmärtää, onko toinen vilpitön vai ei, sanoo tutkimuksesta vastannut Julio Martinez-Trujillo.

Jos ihminen vaikuttaa vilpilliseltä, ei häneen ole järkeä luottaa.

Tutkimukselle on jo ideoitu jatkoa

Nyt tutkijoiden kiinnostuksen kohteena on tutkia, ovatko kasvotestin tulokset samanlaiset myös autismin kirjon häiriöistä kärsivillä ihmisillä.

– Heillä on tavallisesti ongelmia tunteiden lukemisen kanssa. Mietimme, millainen kyky heillä on tunnistaa tämä oletettu merkki rehellisyydestä, Martinez-Trujillo sanoo.

Tutkimus esiteltiin Emotion-julkaisussa 11. kesäkuuta.

***

Tämä koira osaa hymyillä! 0:27

Lue myös:

    Uusimmat