TOP 10: Hillitse ostohimosi! Miten himoshoppailusta pääsee eroon?

Himoshoppaileminen on opittu tapa. Etenkin naiset tuntuvat tuhlaavan sievoisia summia vaatteisiin, joita he eivät välttämättä edes tarvitse. Miten moista holtitonta vaatekaupoille eksymistä ja Visan vinguttamista voi yrittää hillitä?

Ostamisen on kuvailtu aiheuttavan samankaltaisen hyvänolon tunteen kuin kokaiini. Ostopäätösten tekeminen nostattaa miellyttävän humalan tunteen – toisin sanoen addiktio kehittyy ostelun tunteeseen. Ei siis ihme, että moni jää koukkuun osteluun, vaikka mielihyvän tunne on vain tilapäinen.

Hyvän mielen vaatekaappi -teoksen kirjoittaneen  Rinna Saramäen mukaan himoshoppailu on opittu tapa, jolla usein pyritään samaan muuta ajateltavaa. Miten sitä voi vastustaa?

– Se vaatii hieman harjoitusta, jos on totuttanut itsensä tekemään näin useita kertoja viikossa, Saramäki toteaa.

– Himoshoppailua voi yrittää kiertää erilaisilla tavoilla. Itselleen pitää keksiä muita jekkuja tuomaan virikkeitä. Esimerkiksi jos iskee ahdistuksen tai turvattomuuden tunne, joka ajaa kohti kauppaa, ajauta itsesi kirjastoon. Sieltä voi haalia itselleen niin paljon kirjoja kuin haluaa, eikä se maksa mitään, Saramäki kuvailee.

– Toinen idea on, että menee syksyllä sienestämään. Jos löydät hyvän sienen, siitä tulee täsmälleen sama tunne, kuin löytäisi alelöydön alelaarista.

Saramäki suositteleekin välttelemään kaupoilla käymistä noin kuukauden tai puolitoista.

TOP 10: Hillitse vaateostelua


1. Kuuntele musiikkia

Laita kuulokkeet korviin ja lempimusiikkisi nupit kaakkoon. Musiikinkuuntelulle syynä on se, että aivot saattavat kaivata virikkeitä, jotka ne tulkitsevat ostovimmaksi.

2. Säästölipas

Motivoi itseäsi päättämällä itsellesi säästötavoite jotakin varten, mitä todella haluat, oli se sitten kengät tai matka. Perusta säästölipas, johon lisäät aina euron niinä päivinä, kun et ole ostanut mitään ylimääräistä.

3. Kokeile uusia asuyhdistelmiä

Tunne siitä, ettei vaatekaapista löydy mitään päälle pantavaa, on usein harhaanjohtava: et vain ole kokeillut kaikkia eri tapoja asustaa lookisi ja kokeilla kaikkia erilaisia asuyhdistelmiä! Sommittele jo omistamistasi vaatteista jotain yllättävää.

4. Hanki jotain ylellisestä erikoisputiikista

Jos himoshoppailusi liittyy eritoten vaatteisiin, mene sen sijaan juustopuotiin, leipomoon tai vastaavaan erikoiskauppaan ja osta itsellesi jotain, mitä tarvitset, ylellisenä versiona. Nauti palvelusta.

5. Älä osta heti, jätä vaate varaukseen

Aina, kun löydät jotain ostettavaa, jätä se varaukseen ja lähde vähintään kahdeksi tunniksi pois. Siirrä päätös ostoksesta mieluiten huomiselle: tarvitseko todella kolmannet talvisaappaat?

6. Herätä keräilyviettisi

Mitä, jos shoppaileminen kulkee käsi kädessä keräilyvietin kanssa? Sen sijaan, että menisit hypistelemään vaatteita vaatekaupoille, suuntaa kirjastoon selailemaan lehtiä ja kirjoja. Suunnista syksyllä sieneen!

7. Hemmottele itseäsi

Käytä shoppailurahasi mieluummin kampaajalla käymiseen tai hemmotteluhoitoon: näinkin saat tuhlattua rahan itseesi ja ulkonäköösi, muttet kerää vaatekaappiin lisää tavaraa.

8. Siisti vaatekaappisi!

Ostohimo voi johtua siitäkin, että omat vaatteesi ovat hujanhajan, mytyssä ja sekaisin, kun taas kaupassa vaatteet ovat kauniisti aseltetuja ja ilmavia. Siispä siivoa vaatekaappisi ja tee siitä oma pieni putiikkisi. Plankkaa kengät, pese neuleet, silitä paidat ja viikkaa ne kauniisti puhdistettuun kaappiin.

9. Mielikuvistusmatkoja muodin mekkaan

Mene kahvilaan, osta iso kuppi kahvia tai teetä ja lueskele ulkomaista aikakauslehteä, seuraa tyylikkäitä ohikulkevia ihmisiä tai vaikkapa Instagram-tilejä: tyydytä muodinjanosi hankkimatta itse mitään uutta.

10. Kirpputorit

Viime hädässä voit mennä kirpputorille tai kierrätyskeskukseen ostoksille, vaikkakin kirpputorilta hankittu tavara vie yhtä paljon tilaa kuin kaupasta ostettu, ja rahaa on pienikin raha.

Muista! Varo myös nettikauppojen alennusmyyntejä ja antia. Ihanien vaatteiden näkeminen saattaa vain kasvattaa ostohimoasi.

Seuraa MTV Lifestyleä Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja