Mainos

Tony Halmetta koskeva esitutkinta valmis

Kansanedustaja Tony Halmetta epäillään viidestä rikoksesta. Rikosepäilyt pysyivät muutoin ennallaan, mutta huumausainerikosepäily lieveni esitutkinnassa.

Tony Halme

Helsingin rikospoliisi on saanut valmiiksi kansanedustaja Tony Halmetta koskevan esitutkinnan, rikosylikomisario Kari Tolvanen kertoi. Tutkinnan loppumetreillä rikosepäilyt pysyivät muutoin ennallaan, mutta epäilty huumausainerikos lieveni huumausaineen käyttörikokseksi, kun Halme toimitti poliisille reseptit häneltä takavarikoiduista lääkkeistä.

Halmetta epäillään viidestä eri rikoksesta, jotka enimmäkseen liittyvät samaan tapahtumaketjuun. Huumausaineen käyttörikoksen lisäksi Koivisto saa harkittavakseen epäilyt ampuma-aserikoksesta, vaaran aiheuttamisesta, dopingrikoksesta ja rattijuopumuksesta.

Rikostutkinta alkoi aamuöisestä ampumavälikohtauksesta Halmeen asunnolla Helsingissä heinäkuun alussa. Hänen hallussaan ollut luvaton pistooli laukesi asunnossa kerran. Halmeen mukaan ase laukesi vahingossa, kun hänen vaimonsa yritti ottaa sitä häneltä pois.

Ammuskelun jälkeen Halme menetti tajuntansa ja hänet vietiin ambulanssilla sairaalaan toipumaan. Eduskuntatyöhön hän osallistui välikohtauksen jälkeen ensimmäisen kerran syyskuussa. Myönnettyä ampuma-aserikosta lukuunottamatta Halme on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin. Esitutkinta-aineisto toimitettiin tänään syyteharkintaan valtionsyyttäjä Ari-Pekka Koivistolle.

Sadan metrin ajelu autolla

Ammuskelua edeltänyttä iltaa Halme aloitteli ravintola Caruselin terassilla Etelä-Helsingissä. Poliisin mukaan hän ajoi tuolloin autoa kahteen otteeseen: noin sata metriä pitkän lenkin ravintolan ympäri sekä muutaman metrin matkan pysäköintialueella. Rattijuopumusepäily perustuu yksin silminnäkijöiden kertomaan.

Ammuskelun jälkeen tehtyjen mittausten perusteella edellisen päivän promillemääriä ei ole kyetty luotettavasti laskemaan. Ammuskelun jälkeisessä kotietsinnässä poliisi löysi satoja käyttöannoksia erilaisia dopingaineita. Määrä ja aineiden kirjo on sen verran laaja, että poliisi arvioi olevan syytä epäillä osan aineista olleen levitettäväksi tarkoitettuja.

Halme on vakuuttanut dopingaineiden olleen vain omaan käyttöön tarkoitettuja. Alkuperäiseltä huumerikosepäilyltä putosi pohja, kun Halme toimitti reseptit häneltä takavarikoiduista varsinaisista huumeiksi luokiteltavista lääkkeistä. Käyttörikosepäily perustuu siihen, että Halmeen elimistöstä löytyi merkkejä huumeesta, joka hänen julkisuudessa myöntämänsä mukaan oli amfetamiinia. Hän itse on arvellut juoneensa väärästä lasista tai jonkun antaneen ainetta hänen tietämättään.

Eduskunnassa ei rikosta

Tutkinnan alkuvaiheissa poliisi teki kotietsinnän Halmeen työhuoneeseen etsiessään näyttöä doping- ja huumerikosepäilyille. Sieltä ei kuitenkaan takavarikoitu mitään.

- Eduskunnassa ei ole tapahtunut rikosta. Emme myöskään käyneet läpi Halmeen tietokonetta tai asiakirjoja, rikosylikomisario Tolvanen painottaa.

Työhuoneesta löytyi Tolvasen mukaan välillistä aihenäyttöä, joka siinä vaiheessa antoi suuntaa tutkimuksille, mutta hän ei halua eritellä löydöksiä sen tarkemmin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.