Tonnien arvoista pyörää oltiin juuri lastaamassa varkaiden kyytiin, kun omistaja pääsi keskeyttämään teon – kiitos kuuluu GPS-paikannuslaitteelle: "Ilmeisen käyttökelpoinen"

1:43
Valvontakamera tallensi Espoossa nopeasti toimineen pyörävarkaan.

Uudenlainen tekniikka pistää myös polkupyörävarkaat yhä ahtaammalle. Poliisi pitää kehitystä lupaavana.

Elokuussa Lahdessa useamman tuhannen euron arvoisen polkupyörän anastus keskeytyi pyörään kytketyn GPS-paikantimen ansiosta. Tapaus on Hämeen poliisilaitoksen ensimmäinen.

Rikoskomisario Markku Vornanen Hämeen poliisilaitokselta kertoo, että kyseisessä polkupyörässä oli järjestelmä, joka lähetti omistajalleen signaalin, kun pyörää yritettiin avata. Hälytykseen havahtunut omistaja huomasi laitteestaan, että pyörä oli lähtenyt liikkeelle, mutta pystyi GPS-paikantimen signaalin ansiosta paikantamaan pyörän tapahtumapaikan lähistölle, jossa sitä oltiin juuri lastaamassa ajoneuvon kyytiin. Omistaja pääsi verekseltään keskeyttämään teon ja sai pyörän takaisin.

Tapahtuneen johdosta poliisi sai henkilön kiinni, ja tämä onkin teon ja eräiden muiden asioiden johdosta ollut poliisin hoteissa jonkin aikaa. Hän on myöntänyt teon.

”Avaa rikostutkinnallisesti ihan mielenkiintoisia näkymiä”

Kokemuksen perusteella rikoskomisario Vornasen mielestä tällaiset paikannuslaitteet kuulostavat hyviltä apuvälineiltä. Henkilö voisi havaita, jos hänen omaisuutensa lähtisi liikkeelle omia aikojaan, ja voisi tarvittaessa ilmoittaa omaisuuden liikkeistä hätäkeskukseen tai puuttua tekoon suoraan itse.

– Ilmeisen käyttökelpoinen asianomistajan kannalta, jos meinaa omaisuuttaan tarkkailla ja pysyä perässä, missä se liikkuu, Vornanen kommentoi laitetta.

– Jos näitä laitteita rupeaa ilmaantumaan pyöriin, se muodostaa tutkinnallisesti ihan hyvän lähtötilanteen, hän kuvailee.

Paitsi yksittäisen pyörän liikkeiden paikantamisessa, niin tekniikka voi auttaa myös paljastamaan pyörävarkauksiin kytkeytyviä rikosketjuja myös laajemmin. Eräät tahot ostavat varastettuja pyöriä, varastoivat niitä ja myyvät eteenpäin. Useiden signaalien paikantuminen samaan paikkaan voisi auttaa näiden tahojen paikantamisessa.

– Jos yhdestä paikasta löytyy kovin paljon näitä pyöriä, se avaa mahdollisuuksia päästä myös kätkijöiden jäljille, Vornanen toteaa.

– Sanotaan, että rikostutkinnallisesti avaa ihan mielenkiintoisia näkymiä.

Pyörävarkauksien määrä on kasvanut huomattavasti viime vuosina. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Polkupyörien arvot kasvaneet huomattavasti

Vornanen on kuullut, että todella kalliissa pyörissä tällaiset välineet voivat olla jo vakiovarusteinakin, mutta nyt tutkitussa tapauksessa pyörän omistaja oli itse hankkinut välineen pyöräänsä.

Hän huomauttaa, että polkupyörien arvot ovat kasvaneet esimerkiksi sähköavusteisten pyörien myötä, läheten ajoneuvojen arvoja.

– Jos investoin tuhansia euroja pyörään, niin [paikannin] ei ole kohtuuton lisäpanostus, hän kommentoi.

Hän kuvailee paikantimia tuoreeksi, mutta tässä suhteessa lupaavaksi ja toimivaksi osoittautuneeksi tekniikaksi. Hän kuitenkin korostaa, että asia on jokaisen omassa harkinnassa.

– Kyllä näen tässä aika suuriakin mahdollisuuksia. Jos [paikanninta] ei olisi ollut, niin pahimmassa tapauksessa omaisuus olisi kadonnut sen siliän tien, hän toteaa tutkitusta tapauksesta.

Pyörävarasta koskevan juttukokonaisuuden tutkinta on siirtymässä lähiaikoina syyteharkintaan. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja