Toni löysi väärän viisikymppisen – näin erotat hämäävän paperipalan oikeasta setelistä

Helsinkiläinen Toni Määttänen luuli jonkun unohtaneen 50 euron setelin Helsingin Pitäjänmäen S-marketin kiinteistössä sijaitsevan laskunmaksulaitteen luo toukokuussa. Pian selvisi kuitenkin, että kaikki ei ole sitä, miltä ensisilmäyksellä näyttää.

Seteli oli taiteltuna lattialla. Määttänen kertoo ehtineensä tehdä jo paikalliseen Facebook-ryhmään ilmoituksen löytyneestä rahasta omistajan löytämiseksi, kun kiinnitti huomiota rahan kokoon ja kuntoon.

347394993_583188290548601_3740515060641839650_n
Määttänen huomasi, että seteli on hieman pienempi kuin aito viisikymppinen.

– Todella harvoin nykyään näkee niin ryppyisiä ja muutenkin huonokuntoisia seteleitä. Viereiseltä automaatilta se ei voinut olla peräisin, hän kertoo MTV Uutisille.

Vaikka setelipaperi tuntui aidolta, kiinnitti hän huomiota setelin hologrammien puutteeseen ja setelissä oleviin teksteihin, joissa kerrottiin kyseessä olevan niin sanottua ”elokuvarahaa”.

– En ole aiemmin tällaisia nähnyt ja uskon, että näitä pystyy käyttämään väärin varsinkin jossain kesätapahtumissa, joissa on väliaikainen myyntipiste, Määttänen sanoo.

– Siellä myyjillä on aina kiire eikä rahan yksityiskohtia huomaa.

Hän uskoo, että seteli on jätetty paikalle tarkoituksellisena jäynänä, jossa joku hyväuskoinen erehtyisi luulemaan sitä aidoksi ja yrittäisi käyttää sitä.

– Nythän menin pilaamaan kyseisen koomikon pilan, koska huomasin setelin olevan väärä enkä käyttänyt sitä kassalla.

Poliisi törmää elokuvarahoihin säännöllisesti

Rikoskomisario Ville Niskanen kertoo, että poliisi törmää elokuvarahaan säännöllisesti. Hänen arvionsa mukaan Helsingin poliisilaitokselle tulee niihin liittyviä tapauksia noin viikoittain.

– Ei ole mikään uusi ilmiö, mutta ei mikään laajamittainen, Niskanen sanoo.

Elokuvarahan käyttö ei ole laitonta ja niitä hankitetaan laillisesti Suomeen esimerkiksi elokuvarekvisiitaksi. Sen sijaan tällaisten setelien käyttö rahaliikenteessä on rikos. Suomen lain mukaan rahajäljitelmän levityksestä voidaan tuomita kovimmillaan vuoden vankeusrangaistus.

Niskanen sanoo, että elokuvarahan vilpillinen käyttö laajassa mittakaavassa on hankalaa, koska ihmiset huomaavat helposti, ettei kyseessä ole oikeaa rahaa. Hän kuitenkin arvioi, että nopeissa kaupankäyntitilanteissa huijaus voi mennä joskus läpi.

– Laajamittainen levittäminen erittäin vaikeaa ja riskaabelia, hän arvioi.

Julkisista paikoista löytyneistä elokuvarahoista ei poliisille tarvitse kertoa, mutta jos joutuu huijausyritykseen kohteeksi, tulee poliisiin olla yhteydessä. 

50 euron seteli sai uuden ulkoasun 1:56
Video: Vuonna 2016 otettiin käyttöön uudella ulkoasulla varustettu 50 euron seteli.

Lue myös:

    Uusimmat