Rahaväärennöksissä uusi kasvava trendi – huomaisitko nämä setelit väärennetyiksi?

Seteliväärennöksiä löydetään Suomesta melko pieniä määriä.

Suomesta löydettiin viime vuonna 653 seteliväärennöstä, kerrotaan Suomen Pankista. Yli puolet niistä, 364 kappaletta, oli 20 euron seteleitä.

Seuraavaksi eniten oli 50 euron ja 10 euron väärennöksiä.

– Pääsääntöisesti seteliväärennöstä ei ole kuvan perusteella mahdollista tunnistaa, vaan väärennös tunnistetaan tarkastelemalla fyysisesti setelin painatusta ja turvatekijöitä, kertoo rikosylikonstaapeli Jussi Larvanto Keskusrikospoliisista.

Huomaatko, mikä alapuolella olevassa setelissä on vikana? Vastaus löytyy jutun lopusta.

Jos seteli epäilyttää, kannattaa sitä käännellä, tunnustella ja katsoa valoa vasten verraten samalla vastaavaan seteliin, jonka tietää aidoksi. Valtaosaa väärennöksistä ei voi silmällä havaita.

Uusi trendi

Larvannon mukaan viime vuosina on havaittu kasvava trendi, jossa maksuvälineenä on vastaanotettu niin kutsuttuja altered design -seteleitä.

Altered design -setelit muistuttavat kooltaan ja ulkonäöltään oikeaa seteliä, mutta niistä löytyy merkintä "Movie Money", "Prop Copy", "Copy" tai muuta sen kaltaista, Larvanto sanoo.

Huomaatko, mikä alapuolella olevassa setelissä on vikana? Vastaus löytyy jutun lopusta.

Myös muualla euroalueella valtaosa väärennöksistä on 20 ja 50 euron seteleitä. Euroopan keskuspankin (EKP) mukaan väärennettyjä euroseteleitä löytyi viime vuonna noin 467 000 kappaletta.

Määrä on pienin sitten eurosetelien käyttöönoton – vain 16 väärennettyä seteliä miljoonaa aitoa seteliä kohden.

Rahan väärentäminen tai väärennetyn rahan tietoinen levittäminen on Suomen rikoslaissa rangaistava teko, josta voidaan tuomita enimmillään neljä vuotta vankeutta.

Vastaukset: Ensimmäisen kuvan setelissä lukee EU-lipun alla vasemmassa yläkulmassa "Movie Money" ja lyhyellä sivulla teksti "This is not legal. It is to be used for motion props". Keskellä on myös EURO-tekstin alapuolella PROP-teksti.

Toisessa setelissä on vasemmassa alakulmassa hyvin haalea teksti "copy".

Rikollisen hyvää taidetta Poliisimuseossa 9:51
Katso myös: Poliisimuseossa rikollisen hyvää taidetta – katso esimerkkejä väärennöksistä videolta

Lue myös:

    Uusimmat