Tolkien-elokuvan leikkaaja sai tiedon Hollywood-pestistä yllättäen: "Dome oli unohtanut kertoa"

2:11
Tolkien-elokuvan traileri.

Harri Ylönen täytti tärkeän ruudun Dome Karukosken ohjaamassa Tolkien-elokuvassa.

Harri Ylönen pääsi toteuttamaan unelmaansa Hollywood-elokuvan leikkaamisesta päästessään mukaan Tolkien-elokuvan työryhmään.

Ylönen ja elokuvan ohjannut Dome Karukoski ovat työskennelleet useaan otteeseen yhdessä. Ylönen on leikannut muun muassa Karukosken ohjaamat Leijonasydän, Mielensäpahoittaja ja Tom of Finland -elokuvat. Tieto Hollywood-pestin varmistumisesta löysi tiensä Ylöselle hieman yllättäen.

– Tosi pitkään odotin, että tuleeko jostain se vahvistus. Istuttiin Töölössä Domen kanssa pitämässä palaveria ja kysyin, kuka sen sitten päättää. Dome vastasi, että se on päätetty jo, sinä leikkaat, Ylönen muistaa naureskellen.

– Odotin, että tulee joku virallisempi puhelu, jolla se vahvistetaan, mutta Dome oli unohtanut kertoa, että se oli jo sovittu.

Pääsy Hollywood-tuotantoon mukaan on eräänlainen unelmien täyttymys kokeneelle leikkaajalle.

– Totta kai sitä haluaa kokea sen, että minkälaista on tehdä töitä siinä ympäristössä, mistä maailman menestyneimmät elokuvat tulevat, Ylönen myöntää.

Hollywoodissa työympäristö ja -tavat poikkesivat huomattavasti siitä, mihin Ylönen oli Suomessa tottunut. Hänen työryhmässään oli koko ajan vähintään kolme ihmistä, kun taas Suomessa hänellä on useimmiten vain yksi osa-aikainen assistentti käytössään.

Sopimukset olivat toistaiseksi voimassa olevia, eli kuka vain voi saada kenkää milloin tahansa, jos vaikkapa studiolla ei olla työhön tyytyväisiä. Tästä seurasi epävarmuuden tunnetta ja työryhmä, jonka jäsenet pyrkivät miellyttämään Ylöstä parhaansa mukaan ja osoittamaan olevansa koko ajan läsnä.

– Heitä joutui kannustamaan joskus olemaan enemmän innovatiivisia, että he haluaisivat itsekin luoda jotain. Pohjoismaissa arvostetaan rehellisyyttä ja vaikeistakin asioista voi puhua. Se ei ollut siellä ehkä se vahvuus, Ylönen myöntää.

Vaikka suurelokuvan leikkaaminen oli tervetullut kokemus, ei työskentely ollut helpoimmasta päästä. Töiden tekeminen oli Ylösen mukaan huomattavasti suomalaiselokuvien leikkaamista raskaampaa. Haluja tehdä lisää Hollywood-tuotantoja kuitenkin löytyy.

– Voi olla, että työnteko helpottuu, kun menee uudestaan, koska asiat ovat tutumpia. Siihen pitää vain laittaa hirveästi energiaa, kun menee. Sitä odottaa hyvin tarkasti, että tulisi sellainen projekti, jonka tosissaan haluaa tehdä, Ylönen pohtii.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja