J. R. R. Tolkienin perikunta ei hyväksynyt kirjailijan elämästä kertovaa elokuvaa – ohjaaja Dome Karukoski kommentoi: "Haluan tehdä hyvän elokuvan"

2:11
Dome Karukosken Tolkien-elokuvan uusi traileri

Dome Karukosken mukaan julkisuuden henkilöistä kertovia elokuvia tehdään harvoin yhteistyössä perikuntien ja perheiden kanssa. 

Ohjaaja Dome Karukosken kansainvälinen suurelokuva Tolkien saa ensi-iltansa 10. toukokuuta. Taru sormusten herrasta- sekä Hobitti-teosten kirjailijan J. R. R. Tolkienin nuoruusvuosista kertovan elokuvan pääosaa esittää brittiläinen näyttelijä Nicholas Hoult

Karukoski kertoi elokuvan kutsuvierasnäytöksessä Helsingin Tennispalatsissa tiistaina 23. huhtikuuta, että Tolkienin tuotanto oli hänelle erittäin merkityksellistä varsinkin nuorena. Tolkienin kirjat olivat Karukoskelle pakopaikka raskaiden aikojen edessä. 

– Se on ruokkinut ehkä sitä omaa mielikuvitusta ja ollut vaikuttamassa myös mun elokuvan tekijän matkaan sitä kautta, että on ollut uskallusta luoda näitä mielikuvitusmaailmoja, mitä tässä elokuvassakin nähdään. 

Ohjaaja haluaa elokuvallaan kunnioittaa vuonna 1973 kuollutta kirjailijaa. Karukoski kertoo halunneensa tehdä elokuvan, josta Tolkien itsekin olisi mahdollisesti saattanut nauttia. 

Tolkienin perikunta julkaisi hiljattain tiedotteen, jossa kerrottiin ettei se ole ollut millään tavalla mukana elokuvan tuotannossa tai hyväksynyt sitä. Karukosken mukaan tilanne ei ole mitenkään poikkeuksellinen elokuvamaailmassa. 

– Se on tavallaan aika normaalia. Eräällä lailla julkisuuden henkilöistä on oikeus tehdä elokuvaa ja aika harvoin niitä tehdään perikuntien kanssa, koska niiden kanssa voi olla aika hankalaa toimia. 

Karukoski ei väitä, että Tolkienin perikunta olisi hankala, mutta perillisten kanssa työskennellessä elokuvan tekemisen motiivit saattavat kuitenkin helposti muuttua. 

– Ikään kuin rupeaa palvelemaan heitä, eikä sitä elokuvan hyvää. Käy kuuntelemaan heidän toiveitaan sen sijaan, että seuraisi sydäntään siinä, että millainen hyvän elokuvan pitää olla. 

Tolkienin perikunta ei ole nähnyt vielä Karukosken elokuvaa, mutta ohjaaja toivoo tilanteen muuttuvan vielä jonain päivänä. 

– Toivon, että voisin itse näyttää heille tämän jonain päivänä ja keskustella sekä kertoa heille, miksi niitä valintoja on tehty. Mulla on aina se, että kyllä mä haluan tehdä kunnioittavan elokuvan. Ja mä haluan tehdä hyvän elokuvan. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja