Toivo, 70, ei uskaltanut ottaa Astra Zenecan rokotetta terveydentilansa vuoksi – aika siirtyi lähemmäs kesää, aivoveritulpan kokenutta vaimoa kohdeltiin samoin

Koronarokotuksen skippaaminen voi johtaa pitkään odotusaikaan – näin kävi 74-vuotiaalle helsinkiläiselle 3:33
Kerroimme aiemmin: Koronarokotuksen väliin jättäminen voi johtaa pitkään odotusaikaan – näin kävi 74-vuotiaalle helsinkiläiselle

Iäkkään helsinkiläispariskunnan rokoteajat siirtyivät viikoilla eteenpäin, kun kumpikaan ei uskaltanut terveydentilansa vuoksi ottaa Astra Zenecan rokotetta.

Toivo, 70, ja tämän 68-vuotias vaimo peruivat kevättalvella rokoteaikansa kuultuaan, että valmiste olisi Astra Zenecan tuottamaa.

Toukokuun alussa avautui mahdollisuus varata uutta aikaa rokotteeseen. Toivo kertoi ottaneensa useita kertoja yhteyttä ajanvaraukseen, kun tieto tuli siitä, että myös yli 65-vuotiaat saavat valita valmisteensa.

– Otettiin heti vastaan niitä aikoja, joita vapautui. Vaimon aika siirtyi kolmen viikon päähän ja minulle tarjottiin aikaa kahden viikon päähän.Tuntui siltä että kun et ota sitä mitä tarjotaan, niin joudut jonon hännille. 

– Ymmärrän kyllä toisaalta sen, että jos nyt Helsinki on sitten tilannut Astra Zenecaa tuhottomat määrät, niin haluaahan kaupunki sen jonnekin laittaa.

Huoli heräsi oman terveydentilan vuoksi

Toivon ja tämän vaimon pelko on ymmärrettävää, sillä molemmat kertovat kärsineensä verenkierron häiriöistä. Astra Zenecan rokote on viime kuukausien uutisoinnissa tullut kuuluisaksi verihyytymätapauksista.

Tapaukset ovat harvinaisia, mutta ne herättävät hämmennystä Toivossa ja on inhimillistä, että pariskunta halusi perua aikansa.

– Vaimolla on pari kertaa ollut aivoveritulppa. Itselläni oli pari vuotta sitten häiriötä silmähermossa ja tämä ilmeisesti liittyi aivoverenkiertohäiriöön. Vaimo ei missään nimessä halunnut sitä rokotetta ottaa, enkä minäkään sitten halunnut, Toivo kertoo.

– Kyllähän se veritulppa näiden arvioiden mukaan makrotasolla on pieni riski, mutta kyllä se sitten yksilötasolla on sataprosenttinen riski, jos se omalle kohdalle sattuu. Ja onhan se koronatartunnan riskikin pieni kotona pysyvälle, joka liikkuu omalla autolla ja viettää aikaansa marjametsissä, Toivo pohtii.

Muihin rokotteisiin on päästy "käsikynkkää"

Toivo luki MTV Uutisten aiemman artikkelin 74-vuotiaasta helsinkiläisnaisesta, jonka rokoteaika siirtyi kesään asti Astra Zenecan valmisteesta kieltäytymisen vuoksi. Samaan aikaan kuitenkin pääkaupunkiseudulla piikille pääsevät jo 40-vuotiaat.

– Tämä artikkeli herätti ja ihmettelen myös sitä, miksi yhdessä asuvat ikäihmiset eivät voi mennä rokotteeseen yhtä aikaa.

Toivo kertoo saaneensa influenssarokotteen aina samaan aikaan vaimonsa kanssa.

– Minua ihmetyttää tässä eniten se, että me vanhat ihmiset, jotka olemme 50 vuotta yhdessä kulkeneet, emme saa rokotetta samaan aikaan. Se hätkähdytti. En saanut selville, mitä sen takana oli.

Muita rokotteita pariskunta on saanut otettua yhtä aikaa.

– Influenssarokotuksia kun on aikanaan otettu, niin ne on saatu yhtä aikaa. Myös tämä koronarokotteen ensimmäinen aika Astra Zenecan valmisteella olisi ollut yhtä aikaa, mutta nyt sitten annettiin eri ajat kun tämä peruttiin, Toivo kummastelee.

– Vaikeita päätöksiähän niiden on tehtävä tuolla terveydenhuollossa, mutta tiettyä joustavuutta odottaisin. Toivoisimme että me vanhat voisimme mennä sinne käsikynkkää, Toivo lisää.

"Lapset on jo rokotettu"

Toivon ja tämän vaimon tuttavat ympäri Suomea ovat saaneet rokotteensa jouhevammin.

– He ovat saaneet rokotuksensa ihan asiallisesti ja sitä valmistetta mitä ovat halunneetkin. Myös meidän lapset vaimoineen ovat saaneet jo rokotukset.

Muilla kaupungeilla tietoa on saatavilla selkeämmin

Myös Helsingin kaupungin viestinnässä olisi Toivon mielestä parantamisen varaa.

– Tiedottaminen on ollut ihmeellistä. Sivuilta ei oikein käynyt ilmi, mitä kenellekin annetaan. Jos viestintää vertaa esimerkiksi Porvoon, Espoon tai Vantaan kaupungin nettisivuihin, niin näiden kaupunkien sivuilla kerrotaan hyvin yksiselitteisesti, mitä rokotetta 70-vuotias saa.

MTV Uutiset ei tavoittanut Helsingin kaupungin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarista kommentoimaan asiaa.

Lue myös:

    Uusimmat