Mainos

"Toinen tarvitsee rakkautta enemmän" – Näin Ruotsi Suomessa -teemasta puhuttiin

Tietokirjailija arvioi, että Suomessa ollaan yhä liiankin herkkiä Ruotsia kohtaan.

– Suomessa on paljon tänäkin päivänä vielä yliherkkyyttä Ruotsia kohtaan,  joka johtuu hyvin suuressa määrin yliherkästä suhtautumisesta yhteiseen historiastaan ja siihen liittyvistä traumoista, tietokirjailija Marjo Vilkko pohti tänään paneelikeskustelussa Ruotsi Suomessa Turun Kirjamessuilla. 

– Olisi hyvin terveellistä tarkastella tätä yhteistä historiaa siltä pohjalta, että meillä ei ollut silloin Suomea ja Ruotsia. 

MTV järjesti tänään Turun Kirjamessuilla SuomiAreena-keskustelun, jossa aiheena oli Ruotsi. Juontajina paneelikeskustelussa olivat MTV Uutisten vastaava päätoimittaja Merja Ylä-Anttila ja toimittaja Kari Lumikero. Keskustelijoina olivat kirjailija Tiina Laitila, SDP:n kansanedustaja Erkki Tuomioja ja tietokirjailija Marjo Vilkko. 

Suurin osa keskustelijoista oli Vilkon kanssa samaa mieltä.

– Suhde on vähän epätasapainoinen. Toinen rakastaa toista vähän enemmän. Sanotaan näin, että Suomi ehkä vähän tarvitsee enemmän rakkautta Ruotsilta, tai ainakin sellainen kuva syntyy julkisesta keskustelusta, kirjailija Tiina Laitila arvioi. Hän itse asuu Ruotsissa.

Suomi lähtenyt eri tielle

SDP:n kansanedustaja, entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja nosti keskustelussa huolensa siitä, että viime aikoina Suomi on lähtenyt sellaiselle tielle, joka erottaa Suomen muista pohjoismaista.

–  Kehitysyhteistyön rajut leikkaukset, kriisinhallintatyön rajut leikkaukset, ovat osoitus siitä, että me emme enää halua mukana sellaisessa kansainvälisessä vaikuttamisessa, joka on nimenomaan ollut pohjoismaille ominaista ja jota on maailmalla arvostettu.

– Ja kyllä tämä pakolaisäänestys Brysselissä, missä Suomi, Unkari, Slovakia ja Romania olivat samassa ryhmässä äänestämässä tyhjää, on huomattu ja se asettaa meidät väärään ryhmään, Tuomioja kritisoi.

Paneelikeskustelussa nousi esille EU:n jäsenmaiden syyskuinen äänestys pakolaisten jakamisesta jäsenmaiden kesken. Äänestyksessä Suomi äänesti tyhjää. EU:n jäsenmaat hyväksyivät enemmistöllä 120 000 turvapaikanhakijan siirron EU:n ulkorajamaista muualle Eurooppaan.  

Juontaja Kari Lumikero ja kirjailija Tiina Laitila olivat tapahtuman aikaan Ruotsissa ja molempien mielestä Ruotsissa uutisoitiin hanakasti Suomen edesottamuksista. Lumikeron mukaan hän ei aikaisemmin urallaan ollut nähnyt samanlaista. 

– Ruotsin media tarttui hanakasti Suomen lausuntoihin. Ulkoinen kuva, sanotaanko maine, kärsi aika valtavan kolauksen. Mutta voi olla, että se myös unohtuu nopeasti.

– Jos ne (edesottamukset) jatkuvat, niin ne eivät unohdu, Tuomioja muistutti. 

Mitä meidän pitäisi sitten oppia ruotsalaisilta?

Tiina Laitilan mielestä suomalaisten pitäisi ottaa opiksi ruotsalaisilta ainakin keskustelukulttuuri. 

– Keskusteleva kulttuuri ja pitkä suvaitsevaisuuden perinne ovat sellaisia asioita, joiden omaksuminen voisi olla meille eduksi.

Euro on yksi asia, joka Ruotsia ja Suomea erottaa. Tästä keskusteltiin myös paneelikeskustelussa, muun muassa Erkki Tuomioja kutsui euroon lähtöä virheeksi keskustelun aikana.

Katso koko keskustelu yltä. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.