"Pressa kosiskelee mölymystöä": Ei kiitosta ilman kuraa – presidentin puhe sai tunteet pintaan

Suurin osa suomalaisista antaa tasavallan presidentti Sauli Niinistölle kiitosta ja kehuja MTV:n tuoreessa kyselyssä. Joukkoon mahtuu kuitenkin myös kritiikkiä, jonka mukaan kyseessä oli perussuomalaisten kannatuspuhe.

MTV Uutisten teettämän kyselyn mukaan presidentti saa kansalta lähes 90-prosenttisesti kiitosta.

Tässä kyselyyn tulleita kielteisiä kommentteja. Sata kehuvaa kommenttia voit katsoa täältä.

1. Kylmän oikeistolainen – ei ole minun presidenttini!

2. Nuoltiin persuja niin että kovasti ihmettelin. 

3. Olen tyrmistynyt.

4. Olisi voinut olla vielä jyrkempi ja yksiselitteisempi.

5. Osittain vaikeasti selitettävä.

6. Persujen kannatus puhe.

7. Petyin Tasavallan Presidentin arvomaailmaan. Presidentin humanismi on hukassa. 

8. Pressa kosiskelee mölymystöä ja on itse uhka länsimaisille ja kristillisille arvoille. Odinin pellet saavat tästä lisäpontta ja tästä tulee todellinen turvallisuusuhka suomalaisille (varsinkin ruotsinkielisille ja ulkomaalaistaustaisille).

9. Pöyristyttävä, jopa rasistinen,ei avarakatseisen kokoomuspoliitikon puhetta vaan silmät ummessa kulkevan populisti Persun. Oksetti kaipaan Halosen aikaa. Onko Suomen Eurooppalaisuus kokenut romahduksen alammeko sulkea rajoja käperrymmekö itseemme?

10. Presidentti epäonnistui täysin puheessaan. Todellisuudentaju on kadonnut Niinistöltä.

– Vaikka Niinistö varsinkin poliittisen opposition mielestä käytti kovia termejä, niin hän onnistui kuitenkin välttämään rasismikarikot ja puhui tästä vakavasta asiasta sillä tavalla, joka ilmiselvästi sitten suoruudellaan oli sellainen, että monet ihmiset kokivat sen erittäin onnistuneena ulostulona, sanoo Markku Jokisipilä eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Turun yliopistosta.

Arvojohtajan asennetta

Jokisipilän mukaan presidentti otti sen aseman, joka hänelle kuuluu.

– Tässä presidentti on ilmiselvän onnistuneesti hoitanut tuota presidentin tehtävään kuuluvaa arvojohtajan roolia. Hän onnistui puheessaan pukemaan sanoiksi ajatuksia, jotka nyt tämänkin kyselyn vastausten perusteella ovat sellaisia, joita monet ihmiset yksityisesti ovat omilla tahoillaan pohtineet ja joista he ovat huolta tai huolestuneisuutta tunteneet.

Maahanmuuttokeskustelu käy nyt niin kuumana, että Niinistön puhe ei voinut olla herättämättä tunteita puolesta ja vastaan.

– Tämä keskusteluaihe on ollut hyvin tulenarka ja jakautunut, mutta pakko näitä vastauksia on jossain vaiheessa alettava löytyä. Toki Niinistökin sanoi puheessaan, että se on EU, jonka on sitten pystyttävä näitä yhteisiä linjauksia tekemään ja ratkaisuja löytämään.

Virossa eri linja

Valtio-opin professori Kimmo Grönlund Åbo Akademista sanoo puolestaan, että Niinistön puhe oli jopa yllättävä.

– Mielenkiintoista on se, että Viron presidentti Toomas Henrik Ilves käytti hyvin erisisältöisen puheenvuoron Euroopan parlamentissa. Hän nimenomaan korosti sitä, että kyllä Eurooppa on pahemmastakin selvinnyt ja pystyy tämän yhdessä ratkaisemaan ja että meillä ei ole varaa lähteä tällaisen kansallisen sooloilun tielle. Eli on aika mielenkiintoista, että naapurimaiden johtajat antavat hieman erilaista viestiä julkisuuteen. Ilves on tässä ehkä enemmän Saksan liittokansleri Angela Merkelin linjoilla.

MTV Uutisten kyselyssä ei huomattu suuria eroja asuinpaikan, iän tai koulutuksen suhteen. Korkeakoulutetut olivat hieman kriittisempiä Niinistön puheeseen kuin muut.

– Kyllä maahanmuuttokriittisyys ja huoli siitä, että Suomeen tai Eurooppaan tulee paljon väkeä, näistä vastauksista läpi paistaa. Suuri osa suomalaisista on sitä mieltä, että muuttoliike on ongelma, sanoo Grönlund.

Asennemuutosta ilmassa

Kimmo Grönlund muistuttaa, että Niinistö tarkensi puhettaan seuraavana päivänä.

– Nyt on epäselvää, kuinka hyvin kansalaiset ovat perusviestin ymmärtäneet. Niinistöhän oli pikemminkin huolissaan siitä,  miten kansainvälisille sopimuksille käy ja ulkoministeri Soinikin sanoi, että Suomi pitää kansainvälisistä sopimuksista kiinni. Nyt on vähän hakusessa se, että mihin ihmiset ovat ottaneet kantaa. Perusviesti kuitenkin on se, että suuri osa suomalaisista on sitä mieltä, että Eurooppa ei enää kestä hallitsematonta kansainvaellusta. Jopa 70 prosenttia oli sitä mieltä. Tässä on tapahtunut jonkinlainen asennemuutos.

– Niinistö voi olla tyytyväinen saamansa palautteeseen, eihän tässä muuta voi sanoa, sanoo Grönlund.

– Pitää kuitenkin myös muistaa, että kun puhutaan kansainvälisistä sopimuksista ja turvapaikkaoikeuksista, niin kuinka moni oikeasti tietää niiden sisällöt. Aika harva varmasti.

Tutkimus tehtiin 3.2.-5.2. 2016 välisenä aikana. Verkkopaneelissa oli 1234 vastaajaa ja virhemarginaali korkeimmillaan 3 prosenttia. Tutkimuksen MTV:lle teki Corefiner Oy.

 

Lue myös:

    Uusimmat