Fasismi-väittely leimahti! Marin pyysi Orpolta anteeksi, mutta ei Purralta: "Riikka tässä maalaa olkiukkoja seinälle" – MTV:n Pääministeritentti hetki hetkeltä

Orpo loukkaantui fasismiin viittaavasta sanavalinnasta – Marin pyysi anteeksi pitkän väännön jälkeen 3:04
Tällainen fasismi-keskustelu tentin loppuun ryöpsähti – Marin pyysi Orpolta anteeksi

MTV Uutisten Pääministeritentti kuumensi tunteita eduskuntavaalien alla. Tenttiä seurattiin tässä artikkelissa niin video- kuin tekstimuodossa.

Tentissä Suomen kolme mahdollista tulevaa pääministeriä, Sanna Marin (sd.) Petteri Orpo (kok.) ja Riikka Purra (ps.) vastasivat tiukkoihin ja kiperiin kysymyksiin.

Pääministeritentin juonsivat MTV Uutisten ankkuri Jan Andersson sekä yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

22.11: Miksi juuri te olisitte sopiva johtaja seuraavaan hallitukseen?

Miksi juuri te olisitte sopiva johtaja seuraavaan hallitukseen? 1:32

22.06: Onko kokoomuksella ylimielinen imago? 

Puolueiden imagovertailussa kokoomus menetti ykköspaikkansa SDP:lle. Imagovertailusta ilmenee, että kokoomukseen liitetään vertailussa sana ”ylimielinen”, mitä asiasta tuumii kokoomuksen kilpakumppanipuolueen SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin? Missä ylimielisyys näkyy?

– Ehkäpä viimeksi kokoomuksen ylimielisyys näkyi siinä, että eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoi, että SDP:n ja minuun pitää nöyrtyä kokoomuksen oikeistolaisen talouslinjan taakse. Me tietenkin pidämme kiinni omista arvoistamme ja tavoitteistamme. Olemme valmiita neuvottelemaan ja hakemaan kompromisseja, mutta perimmäisistä arvoista pidämme kiinni.

Entä mitä vastaa Purra:

– Suhteessa perussuomalaisiin se näkyy siinä, että meitä pidetään tyhmänä maalaisserkkupuolueena ja ajatellaan, että ainoastaan perussuomalaisten pitäisi joustaa jostain, jotta mahdollista yhteistyötä voitaisiin tehdä.

Keskustelu lähtee yllättäen fasismiin

Orpo puolustautuu, että kyse on stereotypiasta ja luonnehtii Kai Mykkäsen lausuntoa ”vähän huonoksi”. Sitten hän heittää takaisin demareiden suuntaan.

– Minunkin täytyy sanoa, että en pidä yhtään siitä, että käytät mahdollisesta porvarihallituksesta nimitystä ”sinimusta hallitus”. Se viittaa fasismiin ja minusta se loukkaa meidän ihmisiä. Me olemme 105 vuotta oltu rakentamassa demokratiaa Suomeen ja taisteltu sen puolesta. Minusta tämä on väärin ja minusta sitä pitäisi pyytää anteeksi.

Marin sanoo, että hän viittaa kommentilla hallituspohjaan, jossa on kokoomus ja perussuomalaiset, ei sinimustaan liikkeeseen tai historiaan.

– Ettekö myönnä, että värivalinta oli hieman epäonnistunut? Juontaja Jan Andersson tivaa.

– Jos Petteri sinä koet tämän loukkaavana, minä voin sinulta henkilökohtaisesti pyytää anteeksi. Mutta olen kuvannut, että mikä se politiikan vaihtoehto on ja se on kyllä kylmää kyytiä tavalliselle suomalaiselle ihmiselle, Marin sanoo.

Purra käy niin ikään Marinin kimppuun sinimustien kommenttien vuoksi:

– Minä yritin eilisessä paneelissa Sannalta kysyä, että pitääkö hän meitä fasisteina. Johon tämä musta väri viittaa. En ehtinyt saada siihen vastausta.  

Purra jatkaa, että Marin on aiemmin sanonut perussuomalaisia rasistiseksi puolueeksi.

– Tämä fasistiseksi kuvaaminen on ainoastaan sille jatkoa. Tämä loukkaa hyvin monia ihmisiä.

– Tällaiset nimittelyt ylipäätänsä eivät kuulu tänne, missä puhutaan parlamentaarisesti toimivista demokraattisista puolueista.

Purralta Marin ei aio anteeksi pyytää, sillä ei ole mielestään sanonut perussuomalaisia fasisteiksi.

– En pyydä anteeksi sitä, että Riikka tässä maalaa olkiukkoja seinälle.

Video: Puolueiden imagot ja mahdolliset hallituskumppanit syynissä

Puolueiden imagot ja mahdolliset hallituskumppanit syynissä 6:39

21.55: Kolmikko kerrankin samaa mieltä 

Marin myötäilee Orpon turvallisuuspoliittisia linjauksia toteamalla, ettei sosiaalidemokraatit sulje mitään ovia mahdollisilta tulevilta ratkaisuilta pois. Marin korostaa, että keskustelu on parlamentaarinen ja hän itse sekä sosiaalidemokraatit suhtautuvat keskusteluun Suomen roolista Naton jäsenenä hyvin avoimesti.

Presidentti Sauli Niinistön toivomaa sovun siementä alkaa näkyä. 

– Tässä aiheessa on kyllä hyvin vaikea löytää tämän kolmikon välille eroja, sanoo myös perussuomalaisten Riikka Purra.

Purran mielestä Suomen turvallisuuspoliittinen linja on ollut hyvin perusteltu. Purra kuitenkin muistuttaa myös, ettei tukikohtia ole jaossa, mutta sellaista tarjottaessa Suomen tulisi ottaa tukikohta vastaan.

Video: Puheenjohtajat löysivät harvinaisen yhteisen sävelen yhdestä asiasta: "Suomen linja on ollut perusteltu"

Puheenjohtajat löysivät harvinaisen yhteisen sävelen yhdestä asiasta: "Suomen linja on ollut perusteltu" 0:42

22.01 Marin kuittaa Orpolle: "Aloitteen ongelma taisi olla se, että se tuli sosiaalidemokraateilta"

Sekä Orpo että Purra ovat sitä mieltä, että perustuslaillisia muutoksia ei tarvita, vaan Nato istuu institutionaalisesti hyvin Suomen rakenteisiin.

– Nythän tässä on selvästi käynyt niin, että SDP:n puheenjohtaja on perääntynyt omassa esityksessään.

Orpo viittaa Marinin esitykseen aikaisempaan ehdotukseen uudesta turvallisuuspoliittisesta neuvonantajasta.

– Se ei olisi ollut järkevää, sillä meillä on vakiintuneet käytännöt ja selkeä työjako.

Orpo kuitenkin myös hämmentää puheillaan.

– Sen sijaan pääministerillä on tietenkin ja varmasti tarvekin vahvistaa avustajiaan siltä osin, että tässä uudessa tilanteessa on riittävästi informoitu ja on riittävä valmius toimia Tp-utvan jäsenenä.

– No mutta tämähän kuulostaa vähän Marinin aloitteelta, tentin juontaja Eeva Lehtimäki toteaa.

Yleisö remahtaa nauruun.

– Ei, ei se on aivan eri asia, Orpo kiirehtii sanomaan.

– Tämän aloitteen ongelma oli se, että se tuli sosiaalidemokraateilta, Marin toteaa.

Video: Katso, kuinka Marin sivaltaa Orpoa turvallisuuspolitiikasta!

Marin kuittaa Orpolle: "Aloitteen ongelma taisi olla se, että se tuli sosiaalidemokraateilta" 1:52

21.50: Purra kehaisee Marinin Venäjä-politiikkaa

Marin on ollut varsin tiukka ja ehdoton Venäjä-politiikan suhteen. Palveleeko politiikka Suomen suhteita itänaapuriin pitkällä aikajänteellä?

Marin pitää tiukasta linjastaan myös pääministeritentissä kiinni.

– Mielestäni asia on hyvin yksiselitteinen. Me emme ole tässä suinkaan yksin, vaan osana EU:ta ja läntistä yhteisöä. Venäjän julma hyökkäyssota Ukrainaan on yksiselitteisen tuomittava. Se on laiton, ja meidän tulee varmistaa, että Ukraina voittaa sodan mahdollisimman pian.

Marinin mielestä aseapupaketteja pitää edistää jatkossakin, samoin Venäjään kohdistuvia pakotteita tulee kiristää.

– Meidän tulee saavuttaa mahdollisimman hyvä neuvotteluasetelma niin, että kun se aika jonakin päivänä tulee, kun rauhastakin neuvotellaan, niin Ukrainalla on mahdollisimman hyvä neuvotteluasetelma.

Purra kiittelee Marinin tiukkaa Venäjä-linjaa.

– Sannan valitsema linja on täysin oikea. Totta kai tulee myös tulevaisuus, kun Vladimir Putinin aika joskus loppuu, mutta tällä hetkellä tämä valittu tie on oikein hyvä.

Video: Harvinaisen lämmin hetki: Purra kehui oma-aloitteisesti Marinin Venäjä-linjaa: “Juuri oikea"

Harvinaisen lämmin hetki: Purra kehui oma-aloitteisesti Marinin Venäjä-linjaa 1:03

21.44: Orpo: ”Suomella olisi erinomainen valmius olla Naton arktisen sodankäynnin tukikohta”

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja siitä käynnistynyt Suomen Nato-matka ovat vauhdittaneet turvallisuuspoliittista keskustelua Suomessa.

Turkin parlamentin odotetaan äänestävän Suomen Nato-jäsenyyden puolesta aivan lähipäivinä. Unkarin parlamentti antoi vihreää valoa jo maanantaina.

Pitäisikö Suomen tavoitella Nato-tukikohdan sijoittamista Suomeen?

– Kun Natoon liitytään, ei olla Natossa salaa vaan otetaan irti siitä se turvallisuushyöty ja lisävahvistus omalle puolustukselle, toteaa Orpo.

Orpo muistuttaa, ettei Nato ole sijoittanut pysyviä tukikohtia kylmän sodan jälkeen.

– Meidän on mahdollisuus tavoitella esikuntatoimintoja ja saada työpaikkoja. Lisäksi Suomella on erinomainen valmius sen suhteen, että Suomeen perustettaisiin arktisen sodankäynnin tukikohta.

 Orpon mielestä Naton ehdottaessa tukikohdan perustamista, se kannattaisi ehdottomasti ottaa vastaan. Orpo kuitenkin toteaa, että tukikohdan perustaminen on kallista.

21.29: Riikka Purra pääsee puhumaan ilmastopolitiikastaan ja Orpo visioi vihreää siirtymää

Nyt siirryttiin ilmastoasioihin.

Riikka Purra ei suinkaan halua jarruttaa ilmastotoimia, vaan haluaisi sen olevan linjassa meidän tärkeimpien kilpakumppaniemme kanssa.

– Suomi ei hyödy tästä ylimääräisestä kunnianhimostaan eikä siitä hyödy maapallon lämpötila. Siitä syntyy ylimääräisiä kustannuksia ja meidän kilpailukykymme heikkenemistä.

Purra ehdottaa, että Suomi voisi viedä vihreää teknologiaa maihin, joissa hiilidioksiditonnien pudottaminen on järkevämpää ja edullisempaa.

– Perussuomalaiset kannattaa sellaista ilmasto- ja energiapolitiikkaa, joka on taloudellisesti mahdollista veronmaksajalle ja teknologisesti kestävää. Ei kannata tehdä päätöksiä, jotka ovat ennenaikaisia, kuten polttomoottoriautojen kielto.

Purra heittäytyy piikikkääksi: Suomi haluaisi tehdä kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa saadakseen kehuja YK:n yleiskokouksessa.

– Se on Riikka nyt vaan niin, että Suomi hyötyy tässä. Meillä on ne sinivalkoiset ratkaisut olemassa, joita ovat meidän teollisuutemme, yritykset ja tutkijat. Isot ja pienet yritykset vievät jo maailmalle. Luimme tänään uutisen, että SSAB jättää ympäristölupahakemuksen, että Raahen terästehdas muuttuu hiilineutraaliksi. Outokumpu hakee samaa. Pelkästään Raahen tehdas on seitsemän prosenttia ilmastopäästöistämme. Kun meillä on tämä teknologia, voimme viedä sitä, voimme viedä uusia polttoaineita maailmalle, Petteri Orpo maalailee.

Petteri Orpo vakuuttaa Purralle, että Suomen yrityskentän viesti on, että yritykset suorastaan janoavat vihreää siirtymää, joka tuo Suomeen vientituloja. Hän valaa uskoa siihen, että Suomi pystyy vihreään siirtymään.

– Tämä on Riikka teollisuuspolitiikkaa nykyään. Tämä on työllisyyttä ihmisille ja vaurautta Suomelle. Olisi väärin ja tyhmää rajoittaa sitä.

Tässä kohtaa juontaja Eeva Lehtimäki huomauttaa, että miten Purra ja Orpo aikovat sitten mahtua samaan hallitukseen, jos ilmastolinjat ovat näin erilaiset?

– Helposti, jos he ymmärtävät, että tämä on teollisuus- ja työllisyyspolitiikkaa…

– Entä jos heillä on eri linja? Lehtimäki kysyy.

– Tämä on hoidettavissa niin, etteivät tavallisen ihmisen kustannukset nouse, vaan tulee vielä mahdollisuuksia uusille työpaikoille, Orpo kosiskelee mahdollista hallituskumppaniaan.

Mutta mitä tästä kaikesta ajattelee itse perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra?

– Mikäli tämä olisi sellainen ikiliikkuja, kuten annatte ymmärtää, se ei tarvitsisi julkisen talouden suunnitelmassa kahdeksan miljardin panostuksia.

Video: Riikka Purra haastoi Petteri Orpon Suomen ilmastotavoitteista: "Sinulla on varaa maksaa sähköstä"

Riikka Purra haastoi Petteri Orpon Suomen ilmastotavoitteista: "Sinulla on varaa maksaa sähköstä" 2:11

Katso videolta koko ilmastokeskustelu: 

Onko Suomella moraalinen velvollisuus tehdä muita maita kunnianhimoisempaa ilmastotyötä? 13:11

21.13: Marin ja Orpo ovat jälleen tukkanuottasilla

Petteri Orpo ja Sanna Marin ovat jälleen tukkanuottasilla. Sanna Marinilta kysyttiin mielipidettä kokoomuksen neuvoihin työllisyyden parantamiseen.

– Minäpä kerron mitä nämä kokoomuksen esitykset tarkoittavat ansiosidonnaiseen ja sosiaaliturvaan. Viittasit äsken, että ihmiset menevät Alepan kassalle. Tiedätkö, Petteri, siellä Alepan kassalla on oikeasti ihmisiä töissä ja heiltä te haluaisitte leikata.  

– Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla kaupan kassalla työskentelevä tienaa aika vähän suhteessa elämisen kalleuteen.

Marin heittää lukuja pöytään: Kokoomuksen kannustin on leikata työttömiltä jopa 500 euroa kuussa.

– Haluatteko te, että kannustin on se, että kun leikataan ihmisten sosiaaliturvasta, niin sitten pitää tehdä kahta tai kolmea työtä?

Orpo joutuu puolustautumaan: Hän tarkoitti sitä, että hän arvostaa ihmisiä, jotka käyvät töissä, vaikka se ei olisi taloudellisesti kannustavaa.

21.05: Purra: Työmarkkinoilla on ikärasismia

Yksi vaalitentin aiheista on työllisyys ja täystyöllisyyden tavoittaminen. Purra muistuttaa, että työllisyysasteeseen lasketaan mukaan myös työntekijät, jotka tekevät töitä esimerkiksi tunnin viikossa.

– Työllisyysastetta oleellisempaa on seurata työtunteja. Ja valitettavasti vuodesta 2019 saakka työtunnit eivät ole kehittyneet lainkaan optimaaliseen suuntaan ja nyt ne ovat jopa laskussa.

Purran mukaan työmarkkinoilla on ikärasismia, mikä vaikuttaa Suomen työvoimapulaan.

– 55-64 vuotiaiden suomalaisten työllisyysaste on huomattavasti alhaisempi kuin Ruotsissa, ja tämä on iso ongelma. Jos me saisimme tämän porukan töihin, meillä tulisi 28 000 uutta työllistä.

Ikärasismin korjaamiseksi työmarkkinoilla Purra myöntää, että tarvitaan tukityöllisyystoimia.

– Kyllä se tarkoittaa verorahojen käyttämistä siihen.

Orpo toteaa, että eläkeläisten jaksaminen ja töissä jatkaminen on tärkeää myös kokoomukselle.

– Kokoomus on ajanut parannusta työtulovähennykseen eläkeläisille, koska meillä on siinä valtava määrä hyvää osaavaa työvoimaa, joka kannattaisi hyödyntää. Siksi me ollaan esitetty uudistuksia sosiaaliturvaan, ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan ja kevennystä ansiotuloverotukseen. Jotta ihmisen kannattaisi lähteä töihin, Orpo muotoilee.

Purra kritisoi Orpoa ja Marinia siitä, että maahanmuuttoa ehdotetaan ratkaisuksi itse aiheutettuihin poliittisiin ongelmiin. Purra ottaa esimerkiksi palkkatasoongelmasta ja työvoimapulasta sote-alan ja varhaiskasvatuksen.

– Samaan aikaan te molemmat jätätte ymmärtämättä sen, että monella alalla se työvoimapula liittyy juuri siihen, että ihminen ei pysty tulemaan toimeen sillä palkallaan. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla varhaiskasvatuksen opettaja ei välttämättä tule toimeen palkallaan.

20.53: Tiivis kierros: Mitä hallitus voi realistisesti luvata arjen kallistumisen kanssa kärvisteleville kansalaisille?

Kysymykseen vastaa ensin perussuomalaisten Riikka Purra, jonka taskusta löytyy läjä tuttuja keinoja, kuten liian kunnianhimoisesta ilmastopolitiikasta peruuttaminen.

Purra puolustaa, että ilmastotoimien höllentäminen halventaisi esimerkiksi ruoan hintaa, koska polttoaine ja sitä myötä ruoan kuljetuskustannukset olisivat halvempia.

Marin lupaa äänestäjille energian hintakaton.

– Tulevan hallituksen pitää jatkaa edellisen hallituksen työtä, ensi talveksi varautua ja valmistella energian hinnan katto niin että kun mahdollisesti energian hinta jälleen nousee, kansalaisia voidaan tukea.

Petteri Orpo lähtisi liikkeelle tavallisen kansalaisen kukkaron huojennuksella.

– Me haluamme keventää ansiotuloverotusta, jotta tavallinen ahkera suomalainen palkan tai eläkkeensaaja saisi enemmän käteen. Toinen konkreettinen juttu on energian hinta. Kokoomus lupaa tehdä sellaisen investointiohjelman, että Suomessa on edullista ja halpaa sähköä.

Ja investoinneista löytyi yhteinen linja demareiden ja kokoomuksen välille. Mutta siihen ne yhteiset aatteet loppuivatkin. Marin sivaltaa taas:

– Mitä tulee hintoihin ja elämisen kalleuteen: Kokoomuksen tuloveroalennus rahoitetaan käytännössä sosiaaliturvan leikkauksilla. Tästä korkeasta inflaatiosta ja elinkustannusten noususta kärsivät pahimmin kaikkein pienituloisimmat ja heiltä kokoomus haluaa leikata. Jopa 200 euroa kuukaudessa…

– Ei, Orpo heittää väliin.

– Kaikkein köyhimmiltä otetaan satoja euroja pois, Marin jatkaa ja sanoo, etteivät pienituloiset hyödy veroalennuksesta mitenkään.

– Sä olet ymmärtänyt väärin, Orpo jatkaa rauhalliseen äänensävyyn.

Orpo saa puolustautua ja vannottaa, että veroale kohdistuu lukumäärällisesti eniten keskituloisiin.

Video: Tiivis kierros: Mitä lupaatte kalliin arjen kanssa kärvisteleville kansalaisille?

Tiivis kierros: Mitä lupaatte kalliin arjen kanssa kärvisteleville kansalaisille? 5:05

20.44: Millaista kiristyspottia sosiaalidemokraatit tavoittelee, jos pääsee hallitukseen?

Marin kertoo, etteivät sosiaalidemokraatit kannata tuloverokiristyksiä tai pienien ja keskisuurien yritysten veronkiristyksiä.

– Me haluamme puuttua niihin porsaanreikiin, joita meillä on verotuksessa.

Porsaanreiksi Marin nimeää muun muassa aggressiivisen verosuunnittelun ja yritystuet, jotka tukevat fossiilisten polttoaineiden käyttöä.

Marin toteaa, että potti voisi olla jopa satoja miljoonia tai miljardeja euroa säästöä. 

– Me emme halua kohdistaa näitä tavallisiin ihmisiin.

Video: Kenen verotusta kiristetään, kenen helpotetaan?

Kenen verotusta kiristetään, kenen helpotetaan? 15:13

20.48: Orpo tyrmää Marinin ehdottaman vero-ohjelman: "Täyttä myrkkyä"

Orpon mukaan taas Marinin ehdottamat kiristyspotit olisivat "täyttä myrkkyä".

– Jos tällaiset sosiaalidemokraattien verot tulisi, ne olisi kaikki pois työllisyydestä ja kasvusta sekä investoinnista.

Purra osallistuu verokeskusteluun toteamalla, että suursäätiöiden pääomien verottaminen on ollut perussuomalaisten ohjelmissa ollut vuosikausia.

– Tälläkin kaudella te olisitte voineet sitä edistää. Se olisi sopinut meille oikein hyvin, Purra kommentoi Marinille.

Purra kritisoi sosiaalidemokraattien politiikkaa siitä, ettei se tue yrityksiä ja siten talouskasvua. 

20.30: Kenen tukiin leikkauksia indeksijarrua painamalla, Petteri Orpo?

Kenen tukiin leikkauksia indeksijarrua painamalla, Petteri Orpo? 1:21

20.28: Petteri Orpo sivalsi: Demareiden talouslinja on tyhjä

Keskustelu taloudesta lähti heti liikkeelle kuumana. SDP:n Sanna Marinilta tivattiin useampaan kertaan, millainen talouslinja demareilla oikein on. Marin toisteli, ettei tässä taloustilanteessa ole viisasta leikata. 

Kokoomuksen Petteri Orpo otti tilanteesta ilon irti:

– Jos Suomen talous oltaisiin saatu kuntoon elvyttävällä politiikalla, se olisi varmaan nyt tosi hyvässä kunnossa.

Orpo muistutti, että muihin pohjoismaihin verrattuna suomen tilanne ei ole kaksinen: olemme kaikilla talouden mittareilla jäljessä.

– Kun tätä kuuntelee illasta toiseen, demareiden talousohjelma on tyhjä. Ei ole oikeita säästötoimia, tai niitä ei uskalleta kertoa. Ei ole oikeita konkreettisia talouskasvua ja työllisyyttä tukevia toimia.

– Todella toivon, että tänään niitä kuultaisiin.

Orpo sivalsi, että jos taloutta ei saada kuntoon, hyvinvointivaltio rapautuu.

Marin väittää takaisin, että 2010-luvulla leikkausten tie ei myöskään tasapainottanut taloutta.

– Petterillä tuntuu tentistä toiseen unohtuvan, millaisessa ajassa olemme viimeset neljä vuotta eläneet.

Marin muistuttaa, että oppositiokin oli aikoinaan hallituksen koronatoimien takana.

– Jos edessämme on taantuma, meidän pitää jälleen valita viisaasti. Ei leikata ja heikentää ihmisten toimeentuloa, vaan silloin tarvitaan elvyttävää politiikkaa. Jos pääsemme talouskasvuun kiinni, olemme valmiita sopeuttamaan.

Video: Marin, Orpo ja Purra löysivät täysin yllättäen suorassa lähetyksessä verokiristyskohteen: “Historiallinen hetki!”

Marin, Orpo ja Purra löysivät täysin yllättäen suorassa lähetyksessä verokiristyskohteen: “Historiallinen hetki!” 1:32

20.22 Purra syyttää sosiaalidemokraatteja ”erikoisesta taloustieteestä”

Purra kritisoi sosiaalidemokraattien talouspolitiikkaa. Purra toteaa, että hallituspuolueille tuleva kausi tulee olemaan vaikea.

– Sosiaalidemokraattien lääke on aina lisätä valtion talousmenoja. Se on yksi syy, miksi tässä tilanteessa ollaan. 

20.18: Jatkuuko valtion velkaantuminen, Marin?

Marinin hallitusta on kritisoitu liiallisesta velanotosta. Jos sosiaalidemokraatit jatkavat pääministeripuolueena, jatkuisiko valtion velanotto?

Marin vastaa kysymykseen toistamalla tuttua linjaustaan julkisen talouden elvyttämisestä. Marin mukaan elvyttävä finanssipolitiikka ja työllisyyden tukeminen ovat oikea linja, ei leikkaukset.

– Jos me ajaudumme pidempään taantumaan, niin se ei ole oikea hetki leikata. Me tarvitsemme työllisyyttä vahvistavia toimia.

Tiivis kierros: Mitä tarkoittaa tulevalle hallitusohjelmalle, että talouden ongelmia ei taiteta talouskasvulla?  7:03

20.11: Tentti alkaa. Ensin tiivis kierros: Mitä tarkoittaa hallitusohjelmalle, että talouden tiedossa olevia ongelmia ei voida hoitaa talouskasvulla?

– Se tarkoittaa, että hallitusneuvotteluissa on välttämättä päästävä sopimukseen, millaisista valtion menoista säästöjä tehdään, Riikka Purra avaa.

Purra sanoo, että perussuomalaisten linja on että verotusta ei ole varaa laskea tällä hetkellä. Perussuomalaiset on valmis tekemään vaikeitakin valintoja.

– Me tartumme ensin niihin menoihin, jotka ovat toissijaisia turvallisuuden ja hyvinvoinnin kannalta.

20.07: Ovatko nämä pääministerivaalit? politiikan tutkija Jenni Karimäki

– Ei tässä olla suinkaan pelkästään pääministeriä valitsemassa, sanoo politiikan tutkija Jenni Karimäki Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksesta.

Olemme puhuneet paljon siitä, minkälainen hallituskoalitio syntyy ja näissä vaaleissa se on korostunut, sillä suurimmat puolueet linjasivat jo ennen vaaleja siitä, kenen kanssa eivät halua hallitukseen.

Sosiaalisen median alustalla Jodelissa kysyttiin, että mikä vaikutus vaalitenteillä ylipäänsä on.

– Tentit voivat vaikuttaa yleiseen äänestysaktiivisuuteen ja parhaimmillaan ne kannustavat ihmisiä lähtemään uurnille. Toisaalta tentillä voi olla vaikutusta liikkuviin äänestäjiin ja heidän äänestyspäätöksiinsä, Karimäki sanoo.

Mitä Karimäki aikoo erityisesti seurata tentissä?

Karimäki aikoo seurata Saukkomaan tapaan sitä, kuinka puheenjohtajat tulevat keskenään toimeen illan pääministeritentissä.

19.58: Viestintäkonsultti Harri Saukkomaa arvioi puheenjohtajien esiintymistä

Etkot-studiossa perattiin puheenjohtajien esiintymistä viestintäkonsultti Harri Saukkomaan kanssa.

– Tilanne on äärimmäisen kutkuttava. Tämä tentti voi vaikuttaa paljonkin siihen, kenestä tulee pääministeri. Se on tärkeää, että saa katsojan puolelleen. Suosikki voi myös vaihtua heillä, joilla ei ole varmaa kantaa puolueesta.

Saukkomaasta on tärkeää antaa katsojalle tilaa ja rauhaa miettiä tentissä puhuttua.

Vauhti ja tempo eduskuntavaalien yhteydessä järjestetyissä tenteissä on kiihtynyt, Saukkomaa ajattelee.

– On ollut hurja vauhti.Televisiossa jos sanoo vaikeita asioita, niin en usko, että se on hyvä lopputulos.

Näin Saukkomaa arvioi puheenjohtajien esiintymistä.

Sanna Marin.

– Samaistuttava. Toisinaan ollut paljon uhkauksia ”jos et äänestä meitä…” Toivoisin Marinille, että hän muistaa antaa katsojille suvantovaiheita.

Petteri Orpo

– Tiimi varmasti yrittänyt varmistaa, ettei Orpo tee virheitä tänä iltana. Kun varoo virheitä, niin lopputulos on hieman lattea ja väritön. Viime tenteissä tilanne ehkä hieman parantunut.

Riikka Purra

– Mielenkiintoinen tapaus. Odotusarvoja hänen kohdallaan ei hirveästi ole ollut. On onnistunut rytmittää, antaa suvantovaiheita sekä artikuloida. Esiintyjänä ollut yllättävän hyvä.

Tuleeko mitään yllätyskortteja. Miten heidän kemiansa toimivat ja toivon, että katsoja otetaan huomioon. Ja toisaalta minkälaisen kravatin Petteri Orpo on valinnut.

19.47: Etko-lähetyksessä muisteltiin puheenjohtajien urien alkuvaiheita

Muistatko? Tältä Marin, Orpo ja Purra näyttivät uransa alussa 2:41

Muistatko? Näin Marin, Orpo ja Purra esiintyivät uransa alussa

19.44: Puolueiden nuorisojärjestöt Etkot-studiossa

Etko-studioon saapuivat puolueiden nuorempi sukupolvi eli puolueiden nuorisojärjestöt.

Demarinuorten puheenjohtaja Pinja Perholehdolta kysyttiin, että mitä SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin miettii tällä hetkellä ennen Pääministeritenttiä.

– Sanna kuuntelee ehkä jonkin tsemppibiisin. Sannaa tuntien artisti voisi olla Rage Against Machinea.

Studiossa ovat myös Kokoomusnuorten puheenjohtaja Ida Leino sekä Perussuomalainen Nuoriso -järjestön puheenjohtaja Joakim Vigelius.

Puheenjohtajilta kysyttiin heidän tulevaisuuden suunnitelmistaan, että haluavatko he jonain päivänä olla tämän illan tähtien paikalla.

En ole miettinyt elämääni tätä iltaa pidemmälle, vastaa Vigelius.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja