Mainos

Toimitusjohtaja Lundmark MTV Uutisextrassa: Fortumilla kova taistelu jättikaupastaan – "38 Loviisan ydinvoimalan verran tuotantoa"

10:26

Fortum on valmis luopumaan hiilestä, jos saksalaispoliitikot näin päättävät. Hiilivoiman alasajon aikataulu on yksi mielenkiintoinen asia Saksan hallitusneuvotteluissa.

Fortumin havitteleman saksalaisen Uniper-yhtiön tuotannosta lähes kolmasosa on hiilivoimaa.

 Jos hiili ajetaan alas, Uniperin muiden voimaloiden – kaasun, vesivoiman, ydinvoiman – arvo nousee. Se enemmän kuin kompensoi hiilen alasajon aiheuttamat menetykset, toimitusjohtaja Pekka Lundmark arvioi MTV:n Uutisextrassa.

Uniper on energiajätti, jolla on valtavasti tuotantoa Saksan lisäksi Ruotsissa ja Venäjällä.

– Uniperilla on energiatuotantoa 38 Loviisan ydinvoimalan verran, Lundmark vertaa.

Arviolta helmikuun alussa varmistuu, kuinka ison siivun Fortum saa omistukseensa Uniperista. Tämän jälkeen tarvitaan vielä viranomaisten hyväksynnät, joten lopullisesti yksi Suomen taloushistorian suurimmista kaupoista on valmis ensi kesän tienoilla.

Lundmarkin mukaan Fortumin päästöttömän energian strategia ei ole muuttunut.

– Nyt olisi erityisen tärkeää saada lisää vauhtia ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun. Uusimpien tietojen mukaan on varsin todennäköistä, että olemme maapallolla menossa kohti neljän asteen lämpenemistä eikä Pariisin ilmastosopimuksessa tavoiteltua kahden asteen lämpenemisestä, hän sanoo,

Keinoksi ilmastomuutoksen pysäyttämiseksi Lundmark nostaa globaalin, sitovan ja kunnianhimoisen päästökauppajärjestelmän, jossa saastuttajat joutuisivat maksamaan riittävästi.

Kiinteistöjen lämmitys ja liikenne ovat merkittävässä roolissa päästöjen vähentämisessä. Lundmark liputtaa sähköautojen puolesta, vaikka hän myöntää, että niihin liittyy myös ongelmia. Sähköautojen akut vaativat harvinaisia metalleja ja sähköä tehdään myös fossiilisista polttoaineista.

– Uskon vahvasti, että sähköauto kokonaisuudessa on kuitenkin ekoteko. Ja kunhan pääsemme 2020-luvulle, sähköautot tulevat olemaan selkeässä markkinajohtajan asemassa, Lundmark sanoo.

Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark MTV:n Uutisextrassa lauantaina 9.12. kello 19.10.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.