Fortumin hallituksen puheenjohtaja Lievonen: Lundmarkille seuraaja mahdollisimman nopeasti

3:59
Fortumin hallitus kuuli toimitusjohtajan lähdöstä tänään.

Energiayhtiö Fortumin hallituksen puheenjohtaja Matti Lievonen ei halua spekuloida, miten nopealla aikataululla Nokiaan siirtyvälle Pekka Lundmarkille löytyy seuraaja. Lundmark aloittaa Nokian toimitusjohtajana syyskuun alussa.

– Pörssiyhtiössä on varasuunnitelma päällä koko ajan ja nyt sitä tiivistetään. Rupeamme katsomaan kansainvälisesti parasta osaajaa Fortumille. On hän sitten suomalainen tai ulkomaalainen, kansainvälistä osaamista pitää olla energialiiketoiminnassa tai vastaavassa, Lievonen määrittelee

Lundmarkin seuraaja astuu tehtävään haastavassa vaiheessa, jossa koko energiamarkkina on murroksessa. Lievosen mukaan tarvitaan näkemystä,miten Fortum viedään läpi tämän muutoksen. Lisäksi uudella toimitusjohtajalla pitää olla politiikkaosaamista. 

– Pitää ymmärtää myös politiikkaa, koska energia on hyvin politiikkapainotteista ja sekin kuuluu osaltaan tähän toimenkuvaan. 

Lievosen mukaan siirtymää helpottaa se, että Lundmark jatkaa vielä Fortumissa. Tänään Fortum sai myös Venäjän viranomaisilta päätöksen, joka virallistaa hallituksen ulkomaisia investointeja valvovan komission aiemman hyväksynnän saksalaisen Uniperin osakkeiden ostamiselle.

– Pääsemme hyvin eteenpäin, kun tänään tuli tieto, että pystymme ottamaan haltuun yli 70 prosenttia Uniperista.

Kivihiilivoimala hiertää Fortumin imagoa

Fortum ja Uniper ovat olleet kovan julkisen ryöpytyksen kohteena Datteln 4 -hiilivoimalan vuoksi. Saksan hallitus on linjannut ensimmäiset keinot, miten hiilivoimasta luovutaan 2038 mennessä. Osana kivihiililakia Saksan hallitus salli uuden Datteln 4 -kivhiilivoimalan liittämisen verkkoon tulevana kesänä. Suomen valtio omistaa Fortumista 50,8 prosenttia. 

Lievosen mukaan Fortum pitää strategiastaan kiinni.

– Hiilivoimala on Uniperin päätös. Meillä on hyvä strategia. Uniperin yhdistymisen kautta Fortum tulee olemaan Euroopan kolmanneksi suurin toimija uusiutuvassa energiassa. Siellä on selkeät lähtökohdat, miten Uniper tulee vähentämään hiiltä. Fortum on tehnyt paljon hiilen vähennystä omilla alueillaan Suomessa, Lievonen puolustautuu. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja