Toimittajien koneet ja puhelimet vietiin paikallislehteen tehdyssä ratsiassa Yhdysvalloissa – lehden iäkäs omistaja kuoli kotietsinnän jälkeen

Vahvasta sanan- ja lehdistönvapaudesta tunnetussa Yhdysvalloissa on tehty harvinainen poliisiratsia sanomalehden toimitukseen. Kansasin osavaltiossa Marionin pikkukaupungissa perjantaina tehdystä ratsiasta kertoo muun muassa New York Times.

Poliisin kerrotaan vieneen Marion County Record -lehden toimituksesta mukanaan muun muassa toimittajien tietokoneet ja puhelimet. Poliisi teki lisäksi kotietsinnän lehden omistajan kotiin sekä kaupunginvaltuuston jäsenen kotiin. Tutkinta liittyy sanomalehden haltuunsa saamaan asiakirjaan.

Ratsiasta kertoi aiemmin myös voittoa tavoittelematon paikallismedia Kansas Reflector. Marion County Recordin omistajiin kuuluva Eric Meyer kertoo Reflectorille, että ratsialla lähetettiin selvä viesti:

– Pitäkää nokkanne erossa asioistamme tai tallomme teidät.

Paikallislehti kertoo omistajiinsa kuuluneen Eric Meyerin äidin, 98-vuotiaan Joan Meyerin kuolleen pian kotietsinnän jälkeen. Lehden mukaan ratsian aiheuttama stressi näyttää liittyvän ikäisekseen terveen Meyerin kuolemaan. Meyerin kerrotaan tuupertuneen ja kuolleen kotonaan kotietsintää seuranneena lauantaina.

Poliisi puolustelee ratsiaa

Noin 2 000 asukkaan Marionin pikkukaupungissa toimiva perheomisteinen Marion County Record tunnetaan kokoaan suurempana toimijana. Levikiltään noin 4 000 kappaleen lehti on herättänyt närää paikallisten poliitikoiden ja elinkeinoelämän vaikuttajien riveissä aggressiivisella tutkivalla journalismillaan.

Nyt tehty ratsia liittyy luottamukselliselta lähteeltä saatuun viranomaisasiakirjaan, joka kosketti paikallista ravintoloitsijaa. Lehden toimittaja oli vahvistanut asiakirjan aitouden, mutta sen pohjalta ei tehty lehtijuttua.

Poliisi puolustaa lehden toimitukseen tehtyä etsintää New York Timesille.

– Uskon, että kun koko tarina on julkinen, nyt kyseenalaistetun oikeusjärjestelmän maine puhdistetaan, kertoo NYT:lle sähköpostitse Marionin poliisipäällikkö Gideon Cody, joka ei kommentoinut tarkemmin tutkinnan sisältöä.

Viime vuosina yhdysvaltalaiset paikallislehdet ovat kokeneet aiempaa enemmän painostusta alueidensa päättäjien suunnalta, kertoo New York Times. Esimerkiksi New Yorkin osavaltiossa Delawaren piirikunnassa paikallislehden uutisointiin tyytymätön poliitikko peruutti lehden kanssa tehdyn sopimuksen paikallisilmoituksista.

Lakisääteisesti lehdissä julkaistavat paikallisilmoitukset ovat merkittävä tulonlähde talousvaikeuksista kärsineille paikallisille sanomalehdille Yhdysvalloissa.

Lue myös:

    Uusimmat