Tämä asiakirjavuodoista epäillystä 21-vuotiaasta miehestä tiedetään – "Oli enimmäkseen yksikseen"

Tällainen on asiakirjavuodoista epäilty 21-vuotias yksinäinen asefanaatikko 2:00
FBI otti asiakirjavuodosta epäillyn miehen kiinni torstaina – tämä hänestä tiedetään.

Liittovaltion poliisi FBI otti torstaina kiinni asiakirjavuodoista epäillyn miehen kotoaan Massachusettsin osavaltiossa. Kiinniotto sujui ilman vastarintaa.

Epäilty on 21-vuotias Yhdysvaltojen ilmavoimien kansalliskaartilainen Jack Teixeira, jonka epäillään jakaneen salaisia sotilasasiakirjoja videopelaajien keskuudessa suositussa Discord-viestipalvelussa.

New York Timesin mukaan muutamankymmenen hengen ryhmän jäseniä yhdistää kiinnostus videopeleihin, aseisiin ja rasistisiin nettimeemeihin.

Salaisten tietojen piti tiettävästi jäädä ryhmän sisälle, mutta toisin kävi ja nyt niitä puidaan ympäri maailman.

Yksinäinen asefanaatikko

Teixeiran jäljille jo ennen FBI:n pidätystä päässyt Washington Post -sanomalehti kuvailee Teixeiraa yksinäiseksi nuoreksi mieheksi, joka on kiinnostunut aseista.

Uutiskanava CNN:lle puhuneiden Teixerian entisten lukiotuttujen mukaan Teixeira saattoi ilmestyä kouluun maastoasussa. Kaikki eivät kokeneet oloansa mukavaksi hänen seurassaan.

– Hän oli enimmäkseen yksikseen. Sota- ja aseinnostus teki hänestä monen silmissä luotaantyöntävän, eräs entinen luokkatoveri kuvailee.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Asiantuntijoiden mukaan tässä on Pentagonin tietovuodon vaarallisin asiakirja 4:19
Tämä asiakirja kiinnitti Toverin ja Niemisen huomion. Katso selitys videolta.

Paljastuksia tiedustelusta

Asiakirjat sisältävät salaisia tietoja muun muassa Yhdysvaltojen tiedustelutoiminnasta sekä Ukrainan asevoimien kyvykkyydestä. Vuoto on otettu Yhdysvalloissa vakavasti.

Yhdysvaltain oikeusministerin Merrick Garlandin mukaan Teixeira otettiin kiinni liittyen tutkintaan puolustusalan salaisten tietojen luvattomasta siirtämisestä, säilyttämisestä ja jakamisesta.

Teixeira työskenteli ilmavoimien Cape Codissa sijaitsevan tukikohdan tiedusteluosastolla tietoliikennejärjestelmien parissa, kertovat muun muassa Washington Post ja New York Times.

Ilmavoimien verkkosivujen mukaan tällaista työtä tekevillä on oltava SSBI-turvallisuusselvitys (Single Scope Background Investigation). Sama selvitys vaaditaan New York Timesin mukaan erittäin salaisen tiedon käsittelyyn.

Teixeira on ollut palveluksessa noin kolme ja puoli vuotta. Tiedustelutietoon käsiksi pääseminen näin lyhyellä kokemuksella on herättänyt ihmetystä Yhdysvalloissa.

Miljoonalla pääsy asiakirjoihin

Arvioiden mukaan Yhdysvalloissa jopa miljoonalla henkilöllä on pääsy salaisen materiaalin pariin. CNN:n lakiasiantuntijan John Millerin mukaan on totta, että monet sotilaista ovat nuoria.

Kyse on lopulta luottamuksesta.

– On tärkeää ymmärtää, että meillä on tiukka ohjeistus salaisen ja arkaluonteisen tiedon suojaamiselle. Tämä oli näiden ohjeistusten tarkoituksellinen rikkomus ja rikollinen teko, kommentoi Pentagonin tiedottaja ja ilmavoimien prikaatinkenraali Patrick Ryder.

Teixeiraa tultaneen syyttämään vakavista rikoksista vakoilulain pohjalta. Hän astuu oikeuden eteen perjantaina 14. huhtikuuta Bostonissa.

Otsikkoa päivitetty 14.4. kello 16.57.

Pentagonista vuodetut dokumentit nousivat julkisuuteen viime viikolla – asiantuntijat analysoivat, millaisesta uhasta on kyse 20:40
Pentagonista vuodetut dokumentit nousivat julkisuuteen viime viikolla – asiantuntijat analysoivat, millaisesta uhasta on kyse.

Lue myös:

    Uusimmat