Toimitko sinäkin näin? Ammattilaiset paljastavat hotellivieraiden hölmöilyt

Hotellivieraiden joukkoon mahtuu vainoharhaisia valittajia, puolipukeisia penninvenyttäjiä ja ymmärtämättömiä matkalaisia. Vieraat aiheuttavat toisinaan hupia ja hankalia tilanteita, alan ammattilaiset paljastavat.

Hotellivieraita on moneen lähtöön, mutta muutamat harhaluulot ja omituiset tilanteet toistuvat usein suomalaisissa hotelleissa.

Hotellien laskutus on monelle mystistä. Helsinkiläisestä hotellista muistutetaan, että huoneiden hinta vaihtelee kysynnän mukaan. Hotelleissa harvoin on yhtä kiinteää huonehintaa.

– Jos olet joskus saanut huoneen etukäteen varaamalla tarjoushintaan, ei se tarkoita, että saat huoneen samaan hintaan vain kävellessäsi sisään uudestaan vaikka puoli vuotta myöhemmin. Hinnan nousu ei myöskään tarkoita, että vastaanottovirkailija "vetää välistä", alan työntekijä valaisee.

Valitusta hinnoista ja ajoista

Ihmisten on vaikea ymmärtää, että hotellin vuorokausi on aina sama: vaikka saapuisit myöhemmin illalla, maksat huoneesta saman taksan. Lisäksi huone tulee aina vapauttaa kello 12 aikaan, ellei erikoisjärjestelystä ole sovittu.

– On näitä isoja ja tärkeitä herrasmiehiä, jotka haluavat itse määritellä huoneen hinnan. Se, että olet johtoasemassa ja osallistut tärkeään tilaisuuteen lähistöllä, ei tarkoita, että saisit huoneen halvemmalla kuin muut. Ei, vaikka pyytäisit sitä keskellä yötä naisseuraa saatuasi, muuan vastaanottovirkailija kertoo.

Sitten on ammattivalittajia, joille mikään ei kelpaa. Esimerkiksi keskustahotellin valitsevan on turha jupista liikenteenmelusta, ja myös pysäköinti voi olla keskeisillä paikoilla kallista.

– Kukaan ei halua maksaa pysäköinnistä hotellissa, se on asiakkaista kamalaa ryöstöä. Kaupungin keskustassa nyt vain on ihan odotettavaa, että pysäköinnistä joutuu maksamaan.

Luottokortista ei luovuta

– Aika monelle suomalaiselle on ongelma antaa luottokorttitietojaan. He tekevät selväksi syynäävänsä tiliotteensa todella tarkkaan hotellin harjoittamien hämäräpuuhien varalle, vastaanottovirkailija hymähtää.

Luottokortti tarvitaan huoneen vakuudeksi, vaikka maksun haluaisikin suorittaa käteisellä. Käytäntö on sama esimerkiksi autoa vuokratessa, ja jopa jotkut huippuravintolat ottavat maksutiedot ylös jo pöytävaraukselle.

– Erityisesti suomalaiset ihmettelevät kortin kysymistä uutena ja ennenkuulumattomana käytäntönä, ruotsalaiset, saksalaiset ja britit eivät niinkään. Vain ryhmämatkoilla olleille hotellin laskutusperiaatteet eivät tunnu menevän jakeluun.

Kulkisitko näin julkisessa tilassa?

Korttiavainkin voi aiheuttaa kummastusta, ja modernissa hotellimaailmassa esimerkiksi valokatkaisijan löytäminen voi olla vaikeaa kokemattomalle matkustajalle.

– Kaikki lamput eivät todennäköisesti ole palaneet samaan aikaan. Et vain ole laittanut avainta kortinlukijaan, joka sytyttää huoneen valot, alan ammattilainen neuvoo.

Hotellissa yksityisen ja julkisen tilan raja hämärtyy monelta.

– On mukavaa, että asiakkaat tuntevat olonsa hotellissamme kotoisaksi. Mutta onko saunaan kuljettava vain kylpytakki päällä aulan halki? Ne kaavut eivät ole kovin paksuja, eräs hotellivirkailija huomauttaa.

Hän muistuttaa, että myös pukeutuminen olisi suositeltavaa suorittaa saunatilojen pukuhuoneissa.

"Kerroshoitaja, huoneessani on kärpänen"

Hotellin aamiaisellekin saatetaan tulla kotoisasti pelkissä yövaatteissa.

– Siitä vain, jos välttämättä haluaa, mutta onko se oikein soveliasta, kun ravintolan naapuripöydässä istuu liikemiehiä puvut päällä?

Klassinen moka on myös lukita itsensä huoneensa ulkopuolelle puolipukeissa.

Esimerkiksi huonetoiveita pyritään toteuttamaan, mutta aina haluamaansa ei voi saada, eikä siitä pitäisi pillastua. Monet valitukset koskevat kuitenkin sitä, että juuri tietty huone ei ole ollut vapaana haluttuna aikana. Tasokkaassa hotellissa moni asia kuitenkin pyritään ja pystytään järjestämään.

– Kerran vieras soitti, että hänen huoneessaan on kärpänen, apua. Hän oli hyvin vaikuttunut, kun sain sen napattua kiinni.

Juttu on uusinta helmikuulta 2012.

Studio55.fi

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja