Mainos

Toimikunta haluaa muutoksia oikeudenkäyntikulusäädöksiin

Oikeusministeriön asettama toimikunta haluaisi lisätä tuomioistuimen harkintavaltaa, jonka perusteella tuomioistuin voi kohtuullistaa tai muuten alentaa riita-asiassa vaadittuja oikeudenkäyntikuluja. Riita-asioiden oikeudenkäyntikulusäännösten tarkistamista pohtinut toimikunta luovutti välimietintönsä tänään oikeusministeri Jussi Järventaukselle (sit/kok).

Toimikunnan ehdotuksen mukaan lain perusperiaate, että voittanut asianosainen saa täyden korvauksen oikeudenkäyntikuluistaan, säilyisi ennallaan. Osapuolten korvausvastuuta koskevia säännöksiä tulisi toimikunnan mielestä selkiyttää niin, että hävinnyt velvoitettaisiin korvaamaan vain vastapuolen tarpeellisista toimista aiheutuneet kohtuulliset oikeudenkäyntikulut.

-Voittanut osapuoli joutuisi näin entistä useammin itse kantamaan osan kuluvastuusta, eikä hävinneen vastuu muodostuisi kaavamaisesti niin raskaaksi kuin se tällä hetkellä on, välimietinnössä korostetaan. Toimikunta toivoo ehdotettujen muutosten pikaista toteuttamista.

Vaikka uudistus ei suoraan muuta asianosaisille oikeudenkäynnistä aiheutuvia kokonaiskuluja, se kuitenkin toimikunnan mielestä tasaisi kuluriskiä asianosaisten kesken. Lisäksi uudistus voisi välillisesti estää ylisuurien asiamiespalkkioiden laskutusta ja ohjata palkkioita alenevaan suuntaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.