Toimiiko akupunktio oikeasti? Näyttö hataralla pohjalla

Analyysin perusteella akupunktion toimivuutta tulisi tarkastella enemmän ja paremmin.

Akupunktion tehoa on selvitetty lukuisissa tutkimuksissa, mutta valtaosa tutkimustuloksista on heikkolaatuisia eikä niiden perusteella voi tehdä kummoisia johtopäätöksiä hoitojen vaikutuksista. Tuoreen katsaustutkimuksen perusteella akupunktiota tulisikin tarkastella laadukkaammissa tutkimuksissa, joissa sitä verrataan muihin hoitoihin.

Katsauksessa tarkasteltiin yli 400 akupunktiotutkimusta, joista laatukriteerit täyttäviä oli lopulta 82. Niissä selvitettiin akupunktion tehoa 56 eri terveysongelmaan.

Tutkijat arvioivat tutkimuksia sen perusteella, miten laadukkaaseen näyttöön niiden johtopäätökset perustuivat. Samassa tutkimuksessa saattoi olla useita eri johtopäätöksiä.

Analyysin perusteella vain harvojen tutkimusten johtopäätöksiä pystyi pitämään korkealaatuisina tai edes kohtalaisen luotettavina. Vahvin näyttö oli joistain kiputiloista kuten olkapääkivuista, mutta suurin osa johtopäätöksistä perustui näyttöön, jota ei voinut pitää luotettavana.

Johtopäätösten tulkintaa vaikeutti myös se, että valtaosassa tutkimuksista akupunktiota verrattiin lumeakupunktioon tai potilaisiin, joita ei hoidettu lainkaan. Tämän vuoksi aineistoista ei voinut päätellä olisiko akupunktio ollut yhtä hyvä tai parempi kuin hoidot, joiden teho on jo osoitettu aiemmissa tutkimuksissa.

Tulokset julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Entä, tiedätkö mitä on EFT-naputtelu?

Näin EFT-naputtelua tehdään 1:04
EFT tulee sanoista Emotional Freedom Techniques, suomeksi siis tunteiden vapauttamisen tekniikka. Se on menetelmä, jossa sormenpäillä kevyesti naputellaan kehossa olevia akupunktiopisteitä.

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat