Näin musiikki voi vaikuttaa potilaiden psyykkiseen hyvinvointiin

Muusikin kuuntelu, laulaminen ja musiikkiterapia parantavat potilaiden psyykkistä hyvinvointia ja voivat tukea tavanomaisia hoitoja. Tiedot käyvät ilmi meta-analyysista, jossa yhdistettiin 26 tutkimuksen ja 780 keskimäärin 60-vuotiaan potilaan tiedot.

Tutkimuksissa selvitettiin musiikin vaikutuksia muun muassa diabetesta, sydän- ja verisuonitauteja, keuhkoahtaumatautia tai rintasyöpää potevien hoidossa, ja valtaosassa tutkimuksista havaittiin suotuisia vaikutuksia potilaiden psyykkiseen elämänlaatuun ja hyvinvointiin. Tutkimuksissa tarkasteltiin musiikin kuuntelua ja soittamista, musiikkiterapiaa ja laulamista.

Kahdeksassa tutkimuksessa musiikki yhdistettiin muihin hoitoihin ja niiden perusteella musiikkiryhmäläisten psyykkinen hyvinvointi parani enemmän kuin pelkkää tavanomaista hoitoa saavien. Fyysiseen tilaan musiikin vaikutukset olivat selvästi vähäisemmät. Vaikutukset myös vaihtelivat paljon yksilöstä toiseen.

Aiemmissa tutkimuksissa musiikin soittaminen on muun muassa lievittänyt lasten kipuja esimerkiksi verinäytettä otettaessa. Aikuisilla musiikki lievittää muun muassa leikkauspotilaiden kipuja ja ahdistusta. Musiikki auttaa, vaikka potilas olisi nukutettu.

Tulokset julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Mitä musiikkimaku kertoo ihmisen luonteesta?

Tutkimus: Musiikkimaulla ja luonteella on yhteys 8:03
Tutkimuksen mukaan musiikkimaku voi paljastaa jotain ihmisen luonteesta. Johtava tutkija Kari Tervonen vieraili Uutisaamussa avaamassa tutkimuksen tuloksia.

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat