Toimi nopeasti, jos kyy puree koiraa – tiesithän tämän kyypakkauksesta?

Koiraa puri kyy – mitä tehdä? Lemmikki tarvitsee eläinlääkärin apua mahdollisimman nopeasti pureman jälkeen. Kyypakkaukseen ei kuitenkaan kannata koskea.

Kyykäärmeet lietsovat usein kauhua ihmisissä, vaikka jokseenkin turhaan. Kyy ei väen vängällä pyri puremaan ihmistä, vaan tekee sen vain, jos ihminen tulee liian lähelle. Purema on kuitenkin vain harvoin hengenvaarallinen. SEY:n mukaan viimeisin tunnettu kuolemaan johtanut kyynpurema tapahtui vuonna 1998. 

Eläinlääkäriasemien verkosto Evidensia muistuttaa kuitenkin tiedotteessaan, että eläinlääkärin pakeille joutuu vuosittain koiria kyynpureman vuoksi.

Vaikka kyyt ovat vaarallisia myös kissoille, koirat saavat kissoja helpommin vakavia oireita kyynpuremasta – kenties siksi, että ne lähestyvät ja menevät tutkimaan käärmeitä kissoja todennäköisemmin.

Kyiden suosimilla paikoilla, kuten hakkuuaukeilla ja kallioisella maastolla, kannattaa koiranomistajan nyt olla silmä tarkkana.  

Millaisia ovat kyyn pureman oireet koiralla?

Useimmiten kyy puree uteliasta koiraa kuonoon tai tassuihin.

Evidensian pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Mirja Kaimio kertoo tiedotteessa, että yleisiä kyyn pureman aiheuttamia oireita koiralla ovat voimakas turvotus ja punoitus puremakohdassa.

Tiesithän? Vaikka kyy ei ole rauhoitettu, pelättyä käärmettä suojelee eläinsuojelulaki, jonka nojalla esimerkiksi tarpeettoman kivun ja tuskan tuottaminen eläimille on kielletty.  Lähde: SEY

Myös koiran olemus voi olla vaisu ja voimaton, ja lemmikki voi kuolata ja oksennella. Puremakohdasta voi löytyä kyyn hampaiden pistoreiät.

Selvitä eläinlääkärin yhteystiedot ajoissa – jo ennen puremaa

Ennen mökkireissua tai vierailua sukulaisilla kannattaa selvittää lähimmän eläinlääkärin yhteystiedot. Jos kyy puree koiraa, tärkeintä on nimittäin saada lemmikki välittömästi eläinlääkäriin.

– Koira kannattaa pitää mahdollisimman paikallaan siihen asti, kunnes on päässyt eläinlääkäriin. Tarpeeton liikkuminen ja puremakohdan liikuttaminen voivat saada myrkyn leviämään nopeammin myös muualle koiran kehoon, Kaimio sanoo. 

Lääkärin tietojen selvittäminen etukäteen säästää aikaa ja nopeuttaa hoitoon pääsyä – oli hoitoon hakeutumisen syy sitten kyyn puremassa tai muussa syyssä.

Kyymies Mikko Turunen pelastaa kyykäärmeitä ja siirtää pois ihmisten jaloista 2:55
Kyymies Mikko Turunen pelastaa kyykäärmeitä ja siirtää pois ihmisten jaloista.

Kyypakkausta ei suositella koirille

Moni pitää kotona kyypakkausta tukalien käärmekohtausten varalta, mutta eläinlääkärien tiedotteessa muistutetaan, ettei kyypakkausta suositella koirille ensiavuksi kyyn puremiin. Tämä johtuu siitä, että kyypakkauksen lääkkeen sisältämä hydrokortisoni voi itse asiassa peittää tai jopa pahentaa koiran myrkytysoireita. 

– Kyypakkauksen antamista kyyn pureman jälkeen suositellaan vain sellaisissa tapauksissa, joissa koiran hengitys on selkeästi vaikeutunut. Mitään lääkettä ei kuitenkaan kannata antaa koiralle ennen kuin on ottanut yhteyttä eläinlääkäriin ja saanut ohjeita oikeaan annostukseen, Kaimio muistuttaa. 

Sen sijaan ampiaisen pistämälle koiralle kyypakkauksen lääkettä voi antaa.

Jackrusselinterrieri Oiva puri kyyn kahtia 0:36
Jackrussellinterrieri Oiva sai haltuunsa erikoisen saaliin, kun kesämökin pihalle tullut kyykäärme joutui sen hampaisiin.

Lähteet: Evidensia, SEY

Lue myös:

    Uusimmat