Töiden kasaantuminen huolettaa – isät eivät uskalla vieläkään jäädä pidemmille perhevapaille

Töiden organisointi ja esimies vaikuttavat isyyslomiin 2:08

Jo puolet isistä käyttää enintään yhdeksän viikon mittaisen isyysvapaan, mutta edelleenkin vain harva uskaltautuu pidemmille perhevapaille. Ne, jotka uskaltautuvat ovat yleensä tyytyväisiä ratkaisuunsa.

– Oli mukavaa aikaa, välillä raskasta ja useimmiten hienoa. Oppi paljon itsestä ja lapsesta. Oli kaikin puolin rikasta, muistelee telineasentaja Marko Velin, joka hoiti poikaansa kotona lähes 1,5 vuotta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksen mukaan useimmilla työpaikoilla suhtaudutaan myönteisesti isien pitkiin perhevapaisiin. Suurin syy siihen, etteivät useammat isät jää perhevapaille, on oma harkinta.

– Isät itse pitävät pitkää poissaoloa töistä hankalana eli isien oma arvio työtilanteesta tai -kiireestä vaikuttaa, kertoo THL:n erikoistutkija Johanna Närvi.

Sijaisia ei aina palkata isien vapaiden ajaksi

Syynä tähän on usein se, ettei isille palkata sijaista perhevapaan ajaksi. Työt jaetaan työkavereille tai sitten ne kasaantuvat ja odottavat perhevapaalta paluuta.

– Esimies on työpaikalla ratkaisevassa asemassa. Esimiehen tehtävä on huolehtia perhevapaalle jäävän töiden järjestelystä, muistuttaa Närvi.

Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksella kaikki halukkaat ovat päässeet perhevapaalle.

– Työvuorojärjestelyt vaativat, että saadaan sijainen tilalle, jos on operatiivisella puolella, mutta tähän mennessä on kaikki onnistunut meidän puolesta. Varsinkin nuoremmat miehet ovat jonkin verran innostuneet perhevapaista. Tosin palomiehen työssä on normaalistikin paljon vapaita ja sen takia perhevapaita ei varmaan haeta niin paljon kuin monissa muissa töissä, pohtii asemamestari Ari Dalen Varsinais-Suomen aluepelastuslaitokselta.

Perhevapaalta oppia työelämään

Hallituksen esitystä perhevapaauudistuksesta odotetaan pian. Yhtenä tavoitteena on perhevapaiden jakautuminen tasaisemmin miesten ja naisten kesken.

– Sitä tavoitetta kohti päästään pidentämällä isille varattua perhevapaakiintiötä eli nykyistä isyysvapaata, uskoo Johanna Närvi.

Marko Velin sanoo oppineensa perhevapaalla paljon.

– Kärsivällisyyttä, rutiinit, arvostusta puolisoa kohtaan, listaa Velin.

Myös työnantaja voi hyötyä isän perhevapaasta.

– Ensisijainen hyöty on isän ja lapsen suhteen vahvistuminen, joka lähtee kehittymään jo pikkulapsivaiheesta ja nimenomaan päivittäisessä vuorovaikutuksessa. Tottakai isälle on hyötyä, jos parisuhteessa vanhemmat jakavat lastenhoitoa tasapuolisesti, niin parisuhdekin voi paremmin. Kotona lasta hoitaessa isä voi myös oppia työelämän kannalta hyödyllisiä taitoja, luettelee Närvi.

 

Lue myös:

    Uusimmat