Mainos

Töhertely parantaa muistia

Moni opiskelija töhertelee kirjoihinsa ja vihkoihinsa mitä erilaisimpia kuvioita pitkien luentojen aikana. Toiset tekevät samaa keskustellessaan puhelimessa. Töhertely on itse asiassa hyvinkin hyödyllistä, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Plymouthin yliopiston tutkijat ovat tulleet siihen tulokseen, että töherryksiä paperille piirtelevä ihminen on hyvin valppaassa ja keskittyneessä tilassa.

Töhertelijöiden muisti on myös keskimääräistä parempi, kertoo BBC verkkosivuillaan.

Yliopiston tekemässä muistikokeessa ihmisiä pyydettiin kuuntelemaan 2,5 minuuttinen puhelinkeskustelu, ja kiinnittämään huomiota keskustelussa esiin tuleviin nimiin ja paikkoihin.

Paperille muotoja ja kuvioita piirtelevät kokelaat muistivat selvästi paremmin puhelun sisällön. Tutkijoiden mukaan töhertelijöiden tulokset muistikokeessa olivat lähes 30 prosenttia paremmat kuin ei-töhertelijöiden.

Ilmiötä selitetään sillä, että töhertely estää ihmisiä vaipumasta muihin mietteisiin.

- Kun ihminen joutuu tylsään tilanteeseen, esimerkiksi kuuntelemaan pitkästyttävää puhelinkeskustelua, on normaalia, että ajatukset luisuvat sivuraiteille. Moni saattaa alkaa haaveksimaan vaikkapa lomasta. Mutta jos puhelinkeskustelun aikana suorittaa jotain hyvin yksinkertaista tehtävää, kuten töhertelyä, ei ihminen sorru unelmoimaan vaan keskittyy olennaiseen, sanoo tutkimusta johtanut Jackie Andrade.

Andrade painottaa, että töhertely on aivoilta niin vähän vaativaa toimintaa, ettei se vaikuta olennaiseen asiaan, kuten puhelinkeskusteluun tai luentoon keskittymistä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.