Todistaja: United Brotherhood perii tullia vankilaan tuoduista huumeista – huumausaineita salakujetettiin Kinder-munassa kondomiin pakattuna

5:41
United Brotherhood lopettaa toimintansa – Tästä kaikesta jengissä on kyse

United Brotherhood perii jopa tullia muilta rikollisilta, jotka tuovat huumeita vankilaan, selviää tänään Turussa käsiteltävän laajan vankilahuumekauppaoikeudenkäynnin esitutkintamateriaalista.

Kyse on Riihimäen vankilan rikosseuraamusesimiehen näkemyksestä, jonka mukaan vankilan huumekauppa on käytännössä United Brotherhoodin hallussa.

– Vankilaan tuodut lastit ovat suurempia jengiosastolla, sillä rahaa on enemmän käytössä ja toiminta on organisoidumpaa, hän toteaa poliisin pöytäkirjojen mukaan.

Pelkän Subutex-kaupan arvo Riihimäellä on viranomaisarvion mukaan noin 80 000 euroa kuukaudessa.

Tänään Turussa alkaneessa oikeudenkäynnissä on syyttäjän mukaan kyse siitä, että järjestäytyneeksi rikollisryhmäksi eri oikeuksissa todettu United Brotherhood pyöritti järjestelmällistä huumekauppaa korkean turvaluokan vankiloissa Turussa ja Riihimäellä.

Jengin Turun-osaston johtaja piti syyttäjien mukaan yhteyttä vankilassa istuviin UB:n jäseniin ja osallistui aktiivisesti huumeiden järjestelyyn Turun osaston täysjäsenen kanssa. Johtajaksi väitetty kiistää kuitenkin liittyvänsä jengiin mitenkään.

Koodikieltä vai japanin kielen kirjoja ja dvd-levyjä?

Esitutkintamateriaalin mukaan Turun osaston täysjäsen sopi puhelimitse, kirjein, sähköpostein ja MTV3:n teksti-tv:n Perhefoorumilla vankilassa olevien kanssa sinne toimitettavien huumeiden määrästä ja laadusta.

Viestittelyssä ja puheluissa käytettiin koodikieltä ja puhuttiin esimerkiksi opiskelumateriaalista, japanin kirjoista, dvd/cd-levyistä ja niiden tuotantokausista. Eräässä puhelussa Turun-osaston johtaja ohjeistaa Turun vankilassa istuvaa miestä toimimaan.

Jani hoiti ne japanin kirjat että. Että nyt vain rupia lukemaan, hän sanoi poliisin kuuntelemassa puhelussa.

Puhelussa puhuttiin kymmenestä japanin kirjasta, jolla poliisin mukaan tarkoitettiin kymmentä Subutex-tablettia. Ainakin osa syytetyistä pitää viranomaistulkintoja telekuuntelujen sisällöstä paikkansa pitämättöminä. Turun-osaston johtajana pidetty mies kertoo kuulusteluissaan, että opiskelumateriaalit ovat opiskelumateriaaleja ja dvd-levyt dvd-levyjä. Hän kertoo vain auttaneensa vankeja.

– Itämaisten kielten opiskelu on kiinnostanut paljon minua ja monta muutakin ystävää.

Vain osa törkeistä huumausainerikoksista syytetyistä kuuluu United Brotherhoodiin, ja mukana on myös vankilassa istuneiden miesten puolisoja, joiden epäillään osallistuneen huumeiden salakuljetukseen perhetapaamisilla. Syytettyjä on yhteensä 20.

(Juttu jatkuu kuvien jälkeen.)

Syytetyt kiistävät väitteet huumekaupasta jyrkästi

Syytetyt pitävät syyttäjien väitteitä huumekaupasta laajalti virheellisinä monilta osin. Kaikki kiistävät raskaimmat syytteet huumekaupasta. Muutama henkilö myöntää käyttäneensä tai pitäneensä hallussa pieniä määriä huumeita tai hormoneja.

Yksi syytetyistä miehistä myöntää antaneensa toimeksiannon vaimolleen, että tämä toisi aineita miehen omaan käyttöön. Vaimokin myöntää kuljetuksen.

Jengin Turun-osaston johtajan puolustus totesi, että jos jotain huumausainetoimituksia on ollut, kyse ei ainakaan ole ollut kaupankäynnistä.

– Mikäli tässä jotain tällaista (huumeiden salakuljetusta) olisi. Kyse olisi henkilöiden omasta vankilassa tapahtuneesta käytöstä. Sekin viittaa siihen, että jos toimituksia on ollut, toimitusten kohteena ovat olleet juuri ne vankilat, joissa istuu kerhon jäseniä, Turun-osaston johtajan avustaja totesi.

Viranomaisarvioiden mukaan Subutex-tabletin hinta vankilassa on noin 150 euroa. Vastaavan mutta suonensisäistä käyttöä estävää ainetta sisältävän Suboxone-tabletin hinta on noin 80–100 euroa. Amfetamiinin grammahinta on noin 50–70 euroa ja kokaiinin 200 euroa.

Ainakin osa puolustuksesta kiistää viranomaisarviot huumeiden hinnasta vankiloissa. Erään puolustuspuheenvuoron mukaan vangeilla ei edes olisi varaa tällaisiin hintoihin.

Kauppahinnoilla voi olla merkitystä tuomion mittaamisessa ja sillä on myös vaikutusta mahdollisesti valtiolle menetettäväksi määrättävän rikoshyödyn määrään.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja