Keskusrikospoliisi skeptinen rikollisjärjestö United Brotherhoodin lakkauttamisesta: "Tämä ei ole ensimmäinen kerta"

10:00
Video: Nouseeko United Brotherhoodin tuhkista uusi rikollisjengi? KRP arvioi, mitä jengin lakkautusuutinen tarkoittaa

United Brotherhood (UB) ilmoitti lopettavansa toimintansa. Vaikka poliisi on skeptinen järjestön jäsenten rikollisen toiminnan loppumisen suhteen, he toivovat, että rikollisuutta pystytään vähentämään viranomaisten tavoitteiden mukaisesti pitkällä aikavälillä. 

United Brotherhood ja sen alajärjestö ilmoittivat lopettavansa toimintansa ja lakkauttavansa itsensä välittömästi. Asiasta kerrottiin MTV Uutisille ja Helsingin Sanomille lähetetyllä lehdistötiedotteella.

– Toiminta lakkautetaan yhteisellä ja yksimielisellä päätöksellä. Lakkauttaminen tarkoittaa, että olemassa olevista toimitiloista ja käytetyistä tunnuksista luovutaan, lyhyessä sähköpostissa todettiin.

Lakkautuksen taustalla kerrotaan olevan Poliisihallituksen vaatimus United Brotherhoodin sekä sen alajärjestön Bad Union lakkauttamisesta lain ja hyvien tapojen vastaisena. 

Vaatimusta on määrä käsitellä valmisteluistunnossa Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa keskiviikkona. Jos vaatimus menisi läpi, kyseessä olisi STT:n mukaan ensimmäinen kerta, kun tällaisen jengin toiminta lakkautettaisiin oikeuden päätöksellä Suomessa.

Video: Miten vankeusrangaistustaan suorittavat United Brotherhoodin jäsenet reagoivat järjestön tekemään päätökseen? Katso!

Järjestön lakkauttamispäätös ei tullut poliisiviranomaisille yllätyksenä.

– Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun tämänkaltainen järjestö päättää keskeyttää tai lakkauttaa toimintansa, mikäli sellainen päätös on olemassa. Näitä on ollut viimeisen 10–15 vuoden aikana useita aiemminkin, rikostarkastaja Ari Lahtela kertoo MTV Uutiset Liven lähetyksessä.

Aika näyttää, onko päätös lopullinen

Lahtelan mukaan vielä on liian aikaista sanoa, onko United Brotherhoodin lakkauttamispäätös varmasti paikkansapitävä ja pysyvä päätös.

– Lähivuosilta on hyvä ja hieman vastaavanlainen uutisointi ja esimerkki, Canonball. Tämän järjestön kohdalla oli puhetta siitä, onko se lakkaamassa tai lakkautettu. Jo lyhyellä aikavälillä katsottuna näyttäisi siltä, että järjestö on jatkanut toimintaansa, Lahtela kertoo havainnollistavana esimerkkinä.

Lahtelan mukaan United Brotherhoodin kaltaisen järjestön toiminnassa on mukana tavallisesti ihmisiä, joilla on rikollista taustaa ja heidän suurimpia rahanlähteitään on rikosten tekeminen. Hän pitääkin mahdollisena, että rikollinen toiminta jatkuu järjestön jäsenten osalta myös jatkossa tavalla tai toisella.

– On hyvin tyypillistä, että kun on kerran kuuluttu johonkin järjestöön, niin liitytään toiseen järjestöön tai perustetaan uusi järjestö.

Päätöksellä tuskin vaikutusta huumerikosten määrään

United Brotherhood on yhdistetty vahvasti huumeisiin ja niistä aiheutuneisiin lieveilmiöihin.

Lahtelan mukaan järjestön lakkauttamispäätös tuskin näkyy Suomen huumerikosten määrässä – ainakaan se ei pienennä määrää.

– Huumeiden osalta, tässäkin valtakunnassa on lukuisia toimijoita, jotka sitä (huumeita) tuottavat – eli se tyhjiö kyllä täyttyy. Mutta se, mikä on tässä on merkillepantavaa, on se, että merkittävällä väkivallan uhalla varustettuja on onneksi kuitenkin vain osa näistä tekijöistä, ja UB on yksi sellainen ollut, Lahtela kertaa lakkauttamispäätöksen hyviä vaikutuksia.

Näin järjestö perustelee päätöstä

Lopetetun United Brotherhoodin edustaja Ville Jaatinen kertoi MTV Uutisille aiemmin, että lopettamisen taustalla on viranomaisten vaino.

– Esitetään perusteettomia väitteitä ja käytetään pakkokeinoja väärin, Jaatinen sanoi MTV Uutisille.

Jaatisen mukaan esimerkiksi kotietsintöjä on tehty läheisten ja muiden tuttavien luokse, vaikka näillä ei ole ollut mitään yhteyksiä UB:hen.

– Viranomaiset väittävät, että kerho olisi vaaraksi yleiselle turvallisuudelle demokraattisessa yhteiskunnassa. Mutta kun se ei ole, niin ei sitten olla ollenkaan, Jaatinen totesi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja