Tiukkaa kritiikkiä alaikäisille myönnettävistä ajokorteista: "Tuntuu, että kriteerejä kortin myöntämiseen sovelletaan höllästi"

Ajokorttien poikkeuslupia myönnetään entistä useammalle – Uutisaamussa keskustellaan, miksi tarve on noussut 7:54

Uudenmaan autokouluyhdistyksen puheenjohtaja kritisoi ikäpoikkeuslupia. Traficom kuitenkin muistuttaa, että liikenteessä on jo nyt paljon alaikäisiä.

Ajokortteja myönnetään yhä enemmän 17-vuotiaille ikäpoikkeusluvalla. Tänä vuonna ikäpoikkeuslupa suorittaa ajokortti jo 17-vuotiaana on myönnetty heinäkuuhun mennessä 9404 nuorelle. Viime vuonna lupia myönnettiin kokonaisuudessaan noin 12000.

MTV:n Uutisaamussa Uudenmaan autokouluyhdistyksen puheenjohtaja Helen Högström kritisoi ikäpoikkeuslupia.

– Kriteerit (niiden myöntämiseen) ovat olemassa, mutta tuntuu, että niitä (kriteerejä) sovelletaan tällä hetkellä aika höllästi , Högström sanoo.

Kriteerejä kortin saamiseksi höllennettiin ajokorttiuudistuksen yhteydessä vuonna 2018.

– Tuntui olevan yleinen ajatus, että halutaan saada nuorempia ja nuorempia liikenteeseen. Se on tietysti hyvä kysymys, ovatko he kypsiä sinne vai eivät. Kun ajatellaan sillä tavalla, miten nuoren kehitys etenee ja miten oppii ottamaan vastuuta. Miten arvomaailma ja asenteet muuttuvat.

Puheenjohtaja näkee, että vuodellakin on suuri merkitys kasvamisen kannalta.

– Pitäisi myöskin mieltää, mitä ajaminen on. Ei ajaminen ole pelkästään sitä, että osaa käsitellä autoa ja osaa liikennesäännöt, siihen liittyy riskienhallintaa, oman tilan hallintaa ja jopa elämänhallintaa.

"Nuoria liikenteessä muilla välineillä"

Alaikäisiä nuoria on jo muutenkin liikenteessä, kuin vain ikäpoikkeusluvan turvin, muistuttaa Henna Antila Liikenne- ja viestintävirasto Traficomilta.

– Alle 18-vuotiaita nuoria on jo liikenteessä muilla välineillä, kuten mopoilla ja kevytmoottoripyörillä.

Antila kuitenkin kertoo, että ikäpoikkeuslupia hakevat nuoret vaikuttavat hyvin motivoituneilta ja ovat jonkin verran paremmin menestyneet ajotutkinnon suorituskokeessa.

– Kyllä on nähty aitoa tarvetta, halua ja vastuullisuutta liikennekäyttäytymiseen, kun näitä hakemuksia on käyty läpi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja