Tippaakaan ei saa tiristettyä – tällaisia ovat lemmikkien virtsatieongelmat

Virtsatieongelmat voivat vaivata perheen lemmikkiä rotuun katsomatta. Ongelmaa ei voi hoitaa kotikonstein, eikä lemmikin oloa helpota muu kuin asiantuntevan eläinlääkärin apu.

Virtsatieongelmat voivat vaivata niin kissaa, koiraa kuin jyrsijääkin. Koirilla yleisimmät ongelmat ovat virtsatietulehdukset ja virtsakivet.

– Esimerkiksi dalmatialaisilla on rodullisesti usein virtsakiviä. Kissoilla on samoja ongelmia kuin koirillakin. Niillä virtsakivet ja virtsakiteet aiheuttavat tulehduksia, SatuOlkkonen, Onnentassun ja Onnenmaan virallinen maalaiseläinlääkäri, kuvaa.

– Tyypillisesti ongelmia on kastroiduilla kolleilla, jotka ovat usein sisäkissoja ja vähällä liikunnalla, syövät ruokaa, joka edesauttaa virtsakiteiden muodostusta. Usein myös yli- ja liikalihavuus aiheuttaa näitä ongelmia kissoille.

Virtsakiviä voi muodostua, kun koiraa tai kissaa ruokitaan ravinnolla, jossa on korkea magnesium- ja fosforipitoisuus. Jos eläin myös juo liian vähän, tämä edesauttaa struviittikiteiden muodostumista virtsarakkoon.

Kaneilla virtsatietulehdukset ovat yleisiä. Usein tulehduksen syy on kylmä ja vetoisa paikka.

Lemmikin virtsatieongelmia voi ennaltaehkäistä ruokavaliolla.

– Tiedän, että jotkut antavat luppakorvakaneille virtsatietulehduksia ennaltaehkäistäkseen kultapiiskuteetä, Olkkonen sanoo.

Virtsatieongelmaa ei kuitenkaan voi hoitaa kotikonstein, eikä lemmikin oloa helpota muu kuin asiantuntevan eläinlääkärin apu.

Mistä ongelmat huomaa?

Omistaja huomaa virtsatieongelman yleensä siitä, että lemmikin virtsassa on verta tai se haisee voimakkaasti.

– Virtsaamisen tarve on tihentynyt, lemmikki "kykkii ja kykkii", muttei saa tippaakaan tiristetyksi, Olkkonen kuvaa oireita.

Virtsatieongelma uusii helposti, joten tulehdukset pitäisi aina tutkia ja hoitaa perusteellisesti. Hoidon tulokset tulee tarkastaa virtsakokeella. Virtsatieongelmien taustalla voi olla muutakin, esimerkiksi munuaistulehdus tai virtsakiviä.

– Antibioottikuurien tulee olla tarpeeksi pitkiä ja jälkitarkastukset tulee hoitaa asianmukaisesti eikä jättää hoitamatta ajatuksella "no, nythän se on terve", Olkkonen sanoo.

Virtsatieongelman uusiutumiseen vaikuttaa esimerkiksi se, ettei selvitetä ongelmien syytä, vaan hoidetaan ainoastaan seurausta.

– Esimerkiksi ruokavaliota ei muuteta, ei tehdä tarpeellisia leikkauksia, ei sitouduta lemmikin laihduttamiseen.


Lue myös:


Maria Aarnio, maria.aarnio(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat