Tipaton tammikuu pelasti kymmeniä tuhansia työpäiviä

Tipaton tammikuu päättyy tänään. Sen avulla kymmenet tuhannet työpäivät olivat todellisia työpäiviä, eivät krapula- tai sairaspäiviä. Alkoholin liikakäytön takia Suomessa menetetään nimittäin vuosittain kaksi miljoonaa työpäivää. 

Ehkäisevän päihdetyön EHYT ry:n laskelmien mukaan kymmenen hengen keskituloisessa työyhteisössä alkoholi aiheuttaa keskimäärin 11 000 euron kustannukset vuodessa. 

"Suomalainen juo iloon, suruun ja muuten vaan."

– Suuruusluokka on tätä, useista tuhansista euroista puhutaan. Suomessa menetetään noin kaksi miljoonaa työpäivää vuosittain alkoholin takia. Se merkitsee noin 10 000:tta henkilötyövuotta, kertoi aikuistyön päällikkö Antti Hytti Ehkäisevästä päihdetyöstä EHYT ry:stä aamun Huomenta Suomessa.

Pienikin tissuttelu vaikuttaa elämään.

– Alkoholi aiheuttaa ensinnä monella maanantaipoissaoloja, pikapekkasia ja krapula-aamuja. Seuraavaksi liikakäyttö lisää sairauspoissaolojen riskiä. Ja jos otat 2-3 annosta alkoholia illalla, et nuku hyvin, olet töissä väsynyt ja keskittymiskyvytön.

Hytin mukaan työpaikoilla puututaan alkoholin käyttöön liian vähän.

– Ongelmien ensioireista voi kulua jopa seitsemän vuotta siihen, kun joku viimein ottaa asian puheeksi työpaikalla. Huomaamme jatkuvasti sen, että esimiehet kaipaavat neuvoja, miten peli avataan ja puhutaan työntekijälle alkoholiongelmasta.

– Alkoholi on laiskan johtajan konsti ryhmäyttää porukkaa. Olen kuitenkin optimisti: piikki auki ja sokka irti -illanvietot ovat vähentymään päin ja tietty kohtuus on löytymässä.

"Vietä myös tipaton heinäkuu"

Lääkäri vakuuttaa, että neljän viikon tauosta on terveydelle hyötyä.

– Tauko auttaa kolesteroliin, maksassa rasvan määrä voi vähentyä, ilman alkoholia nukkuu paremmin, verenpaine laskee, listasi ylilääkäri Kaarlo Simojoki A-klinikkasäätiöstä alkoholittoman kuukauden etuja.

Simojoen mukaan sosiaalinen paine saa monen juomaan.

– Suomalainen juo iloon, suruun ja muuten vaan. Moni klinikallamme on tuonut esiin sosiaalisen paineen juoda. Koko porukka vedetään mukaan, mutta onko aina pakko juoda, kun ollaan porukalla yhdessä. Tipaton tammikuu on suomalainen ilmiö.

Nuoret suhtautuvat hieman varovaisemmin alkoholiin kuin aikaisemmat sukupolvet, mutta kääntöpuolena Simojoen mukaan heidän suhtautumisensa kannabikseen on suvaitsevaisempi.

Simojoki ehdottaa viettämään myös tipatonta heinäkuuta.



Lue myös:

    Uusimmat